Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πισώπλατη μαχαιριά... Σε κοινή άσκηση με το ψευδοκράτος η Ισπανία και η Πολωνία!

     Σε κοινή στρατιωτική άσκηση που πραγματοποιήθηκε στο Ικόνιο της Τουρκίας με συμμετοχή και του ψευδοκράτους συμμετείχαν δύο ευρωπαϊκά κ...

    



Σε κοινή στρατιωτική άσκηση που πραγματοποιήθηκε στο Ικόνιο της Τουρκίας με συμμετοχή και του ψευδοκράτους συμμετείχαν δύο ευρωπαϊκά κράτη. Πρόκειται συγκεκριμένα για την Ισπανία και την Πολωνία και συγκεκριμένα την άσκηση «International Anatolian Phoenix Exercise-2023» η οποία είναι ακόμα σε εξέλιξη. Παρά τις ενστάσεις της Ελλάδας τα προηγούμενα χρόνια όσον αφορά τη συμμετοχή ευρωπαϊκών κρατών στην εν λόγω άσκηση, φέτος φαίνεται πως δεν κατέστη εφικτό να αποφευχθεί.

Η εν λόγω άσκηση πραγματοποιείται στην αεροπορική βάση του Ικονίου από το 2009 σε ένα ρεαλιστικό επιχειρησιακό περιβάλλον με στόχο την ανάπτυξη διαδικασιών επιβίωσης, ασκήσεις εκκένωσης, ενίσχυση της εμπειρίας των πιλότων και του προσωπικού εδάφους σε κοινές επιχειρήσεις.

Στη φετινή άσκηση συμμετέχουν η Τουρκία, το ψευδοκράτος, το Αζερμπαϊτζάν, η Ισπανία, το Κατάρ και η Πολωνία και θα ολοκληρωθεί στις 16 Ιουνίου. Το 2021, θα συμμετείχε και η Σλοβακία, ωστόσο την τελευταία στιγμή αποσύρθηκε λόγω της συμμετοχής του ψευδοκράτους. Επιπλέον αποσύρθηκαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες για τον ίδιο λόγο.

Μάλιστα τότε, ο Σλοβάκος Υπουργός Εξωτερικών είχε επικοινωνήσει με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια, ενημερώνοντας τον για την απόφαση η χώρα του να αποσυρθεί από την εν λόγω άσκηση, τονίζοντας τη δέσμευση τους προς το διεθνές δίκαιο και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Στην άσκηση που πραγματοποιήθηκε το 2022, συμμετείχε η Πολωνία. Φέτος η Ισπανία γίνεται η δεύτερη χώρα της ΕΕ που συμμετέχει.

Οι αμυντικές συμφωνίες ανάμεσα στην Τουρκία και την Ισπανία το 2021, είχαν δημιουργήσει μουρμούρα στην Αθήνα, αφού θεωρείτο ότι έρχονταν σε αντίθεση με τις αποφάσεις της ΕΕ σε σχέση με τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία συνεργάστηκε πρόσφατα με την Ισπανία για την κατασκευή του αμφίβιου σκάφους Anadolu το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Με την Πολωνία η Τουρκία συνεργάζεται στενά τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.