Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η συνανάπτυξη του ΑΡΧΥΤΑΣ της UCANDRONE με το Πολεμικό Ναυτικό

  Από Σάββας Δ. Βλάσσης Μιλούν οι αρμόδιοι διαρκώς για ενίσχυση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, για σύνδεση της πανεπιστημιακής κοινότ...

 


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Μιλούν οι αρμόδιοι διαρκώς για ενίσχυση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, για σύνδεση της πανεπιστημιακής κοινότητας και της Έρευνας & Ανάπτυξης με την βιομηχανία για την παρουσίαση αμυντικών προϊόντων που καλύπτουν επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπάρχουν όμως παραδείγματα στα οποία ενώ όλα αυτά έχουν γίνει και μάλιστα ιδανικά, η προσπάθεια παραμένει ατελέσφορη, επειδή το τελικό προϊόν ποτέ δεν “βρίσκει τον δρόμο του” για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Αφορμή μας δόθηκε από μία εξέλιξη των ημερών, την λήψη πιστοποιήσεως Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών (ISMS) κατά ISO 27001 από την ελληνική εταιρεία UCANDRONE. Η εταιρεία ανήκει στον όμιλο επιχειρήσεων EFA Group και δραστηριοποιείται στους τομείς των UxS και drone, με συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις η οποία ανάγεται στην προ ετών προμήθεια συστήματος UAS που αξιοποιείται από το Πυροβολικό του Ελληνικού Στρατού για μετρήσεις κ.λπ.

Το πρόγραμμα ΑΡΧΥΤΑΣ του Πολεμικού Ναυτικού, ξεκίνησε το 2018, με την καταγραφή του προσδιορισμού αντιλήψεως. Η EFA VENTURES υπέγραψε στις 15 Ιουλίου 2019 μνημόνιο συνεργασίας με το Πολεμικό Ναυτικό για το πρόγραμμα συνανάπτυξης, που απέβλεπε στην σχεδίαση και ανάπτυξη ενός UAS καθέτου αποπροσγειώσεως, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε αποστολές επιτηρήσεως, ως οργανικό μικρών ή μεγάλων μονάδων. Πρώτα εκπονήθηκε η σχετική μελέτη, από αυτήν προέκυψε το αναπτυξιακό πρόγραμμα και η υλοποίηση έγινε με την κατασκευή UAV.

Την ευθύνη του προγράμματος είχαν η EFA VENTURES, η UCANDRONE, η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Στελέχη της ΣΝΔ προσέφεραν τεχνογνωσία και επιχειρησιακή γνώση για τα έργα που θα καλείτο να αναλάβει το τελικό προϊόν. Την ομάδα συμπλήρωσε το Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου και η EFA VENTURES κάλυψε την χρηματοδότηση της κατασκευής, την ολοκλήρωση όλων των συστατικών του συστήματος σε συνεργασία με την UCANDRONE, υποστήριξε τις δοκιμές ενώ θα παρέχει εκπαίδευση σε στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.

Το ΑΡΧΥΤΑΣ σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις “προδιαγραφές” που τέθηκαν από την ΣΝΔ, δηλαδή το Πολεμικό Ναυτικό, ως προς το σύστημα ελέγχου, τις ζεύξεις επικοινωνίας, την ασφάλεια πληροφορίας και επιχειρήσεων σε περιβάλλον παρεμβολών κ.λπ. Το 2020, υποβλήθηκε σε εκτενείς δοκιμές, στις οποίες ανταποκρίθηκε επιτυχώς. Ακολούθως, δοκιμάστηκε και στον ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ 2021, όπου επιδείχθηκε δημοσίως και στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ. Έκτοτε, το ΑΡΧΥΤΑΣ συμμετείχε και σε άλλες ασκήσεις, γεγονός που το κατέστησε το πλέον δοκιμασμένο σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Στόλου. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.