Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

To Αιγαίο θα «θερμανθεί» ξανά μετά τις τουρκικές εκλογές… Πανέτοιμη η Πολεμική Αεροπορία!

Μετεκλογική προθέρμανση ενίσχυσης του εθνικιστικού τοπίου ξεκίνησε το καθεστώς Ερντογάν κι εκείνο που διαφαίνεται είναι πως η Άγκυρα φανερώ...




Μετεκλογική προθέρμανση ενίσχυσης του εθνικιστικού τοπίου ξεκίνησε το καθεστώς Ερντογάν κι εκείνο που διαφαίνεται είναι πως η Άγκυρα φανερώνει την πρόθεση να μην υπάρχει μεγάλο μετεκλογικό διάστημα «ήρεμων νερών» στο Αρχιπέλαγος και τη Μεσόγειο. Μετά και τις δηλώσεις του ακροδεξιού Ογάν ότι προσφέρει στήριξη στον Ταγίπ Ερντογάν στην εκλογική διαδικασία της 28ης Μαΐου με μόνο γνώμονα την διατήρηση του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε πως ασπάζεται αυτή την αναθεωρητική πολιτική.

Στον αγώνα δρόμου της «εθνικής τουρκικής ατζέντας» πέρασε και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος επιχείρησε να συμψηφίσει τη γενοκτονία των Ποντίων με εκείνη της μάχης της Τριπολιτσάς κατά τον αγώνα των Ελλήνων για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού ύστερα από 400 χρόνια σκλαβιάς. Ο κ. Ακάρ μάλιστα ενώ δήλωσε πως το παρακάτω δεν είναι «απειλή», είπε ότι «δεν θα επιτρέψει η χώρα του τετελεσμένα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

Πίσω από αυτές τις δηλώσεις καθώς επίσης και από την ρητορική διαφημιστική καμπάνιας με εκτοξεύσεις πυραύλων και μακέτες αεροσκαφών 5ης γενιάς, διαφαίνεται ο εκνευρισμός και η αγωνία για τη μετεκλογική Τουρκία. Το «ιερατείο» της Άγκυρας γνωρίζει πολύ καλά ότι η βέβαιη νίκη του Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της Κυριακής σημαίνει ότι την ίδια στιγμή θα λάβει μηνύματα από το Δύση.

Οι «τροχιοδεικτικές βολές» με τις δηλώσεις στήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών στην σταθερότητα που επιδεικνύει η Αθήνα, δημιουργούν ένα βουβό- προς ώρας- αλλά συγκρουσιακό κλίμα της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον. Και αυτό αναμένεται πως θα κλιμακωθεί με την άφιξη στην Αθήνα της επίσημης επιστολής απάντησης της Αμερικής για την αποδέσμευση των αεροσκαφών F-35 στην ελληνική πολεμική αεροπορία. Του αεροσκάφους δηλαδή 5ης γενιάς, από το πρόγραμμα του οποίου εκδιώχθηκε η Τουρκία μετά την αγορά των S-400 από τη Ρωσία.

Στον αντίποδα, η πρώτη κάλπη στην Ελλάδα έδειξε το σαφές προβάδισμα της σημερινής κυβέρνησης, ενώ ανάμεσα στα μηνύματα που εξέπεμψαν οι πολίτες είναι πως η προβολή της ελληνικής εθνικής ατζέντας οφείλει η επόμενη κυβέρνηση να την συνεχίσει, σε διπλωματικό, σε στρατιωτικό επίπεδο προβολής ισχύος και στρατιωτικής διπλωματίας.

Το πρόγραμμα του F-35 βρίσκεται προ των πυλών και τα τέσσερα χρόνια που χωρίζουν την έναρξη κατασκευής stealth αεροσκαφών για την Ελλάδα, μέχρι την απόδοση των πρώτων δεν είναι μακριά, γεγονός που απαιτεί fast track προπαρασκευαστικές διαδικασίες. Και βεβαίως τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει σε προεκλογικές του συνεντεύξεις ο πρωθυπουργός, ως προτεραιότητα είναι η ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού και εκεί θα εστιάσει στο άμεσο μέλλον.

Παράλληλα όμως η «εξαγορά» πολύτιμου μετεκλογικού χρόνου από την Άγκυρα «ήρεμων νερών», είναι μια αμφιλεγόμενη κατάσταση, διότι η Τουρκία δείχνει ετοιμότητα ότι ανά πάσα στιγμή να εκδηλώσει την επόμενη αναθεωρητική κίνηση ακόμα και σε ζωτικό χώρο της Ελλάδας. Και αυτό παρά το γεγονός πως από την 6η Φεβρουαρίου, ημέρα του φονικού σεισμού στη νοτιοανατολική Τουρκία, οι δυο χώρες φρόντισαν να οικοδομήσουν ιδανικές σχέσεις για ένα καλύτερο μέλλον, αφήνοντας πίσω την τετραετία που έφτασαν μέχρι και στην εκδήλωση θερμότατου επεισοδίου, με ευθύνη της Άγκυρας και των αναθεωρητικών κινήσεων που έκανε.  ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ  HELLAS JOURNAL


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.