Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

F-16V: Χρειάζονται όπλα-όπλα-όπλα και νέο σύστημα αυτοπροστασίας

    H σελίδα μας ήταν ίσως η μόνη που υποστήριξε με κάθε τρόπο την αναβάθμιση των F-16C/D σε F-16V. Οι αναγνώστες μας θα θυμούνται ίσως μι...

 

 

H σελίδα μας ήταν ίσως η μόνη που υποστήριξε με κάθε τρόπο την αναβάθμιση των F-16C/D σε F-16V. Οι αναγνώστες μας θα θυμούνται ίσως μια αγωνιώδη “προσπάθεια” να μην γίνει η αναβάθμιση και τα σχετικά κονδύλια να κατευθυνθούν σε F-35A. Αν σκεφτούμε πως 20 F-35A θα μας κοστίσουν περίπου 3,5 δις ευρώ, ας εκτιμήσουμε πόσα F-35 θα αγοράζαμε το 2018 με 1,3 δις ευρώ. Μετά ας δούμε τις τρέχουσες αγωνιώδεις πιέσεις, μέχρι και εκβιασμούς, των Τούρκων να αποκτήσουν F-16V. Τότε είμασταν μόνοι, απέναντι στους παραλογισμούς των ημερών, ενώ έως τώρα κανείς δεν απολογήθηκε για όσα λέγονταν τότε κατά της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και της “Πτήσης”.

Πάντως η τελευταία “γραμμή άμυνας” των αρνητών του εκσυγχρονισμού ήταν το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS 2, που φέρουν τα F-16C/D των προγραμμάτων Peace Xenia III & IV, δηλαδή τα F-16C/D Block 52+ & Block 52+Adv. Αυτό ήταν φτιαγμένο για τα ελληνικά F-16C/D νέας γενιάς, και η ΠΑ κατέχει τους κώδικες και τη δυνατότητα επαναπρογραμματισμού. Και ήταν και είναι ευχαριστημένη με το σύστημα.

Το ζήτημα με το ASPIS II δεν είναι η αδυναμία συνεργασίας με το νέο ραντάρ SABR που παίρνουν τα αναβαθμισμένα F-16 (δεν υπάρχει τέτοιο θέμα), αλλά το ότι έχει σχεδιαστεί πριν 30 σχεδόν χρόνια. Όμως η τουρκική αεράμυνα δεν βασίζεται πλέον σε πυραύλους ΑΙΜ-120Α, σε αντιαεροπορικούς Rapier, κάποιους Improved HAWK, ή μερικούς ESSM Block 1 στο ναυτικό, αλλά σε προηγμένους S-400, ενώ η τουρκική Αεροπορία διαθέτει και τους σύγχρονους AIM-120C7. Επίσης σύντομα θα αρχίσει να εισάγει σε υπηρεσία τους εγχώριους αντικαταστάτες τους, Gokdogan. Δεν ξέρουμε τι δυνατότητες θα έχουν, αλλά σίγουρα διαθέτουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Θα είναι πάρα πολλοί καθώς η Τουρκία μπορεί να κατασκευάσει όσους επιθυμεί.

Επίσης, οι Gokdogan όπως και οι μικρότεροι Bozdogan, δεν θα εκτοξεύονται μόνο από τα τουρκικά μαχητικά F-16C/D, αλλά κυριολεκτικά από παντού, από τα μη επανδρωμένα Akinci και Kizilelma, από το ελαφρύ μαχητικό Hurjet, ίσως ακόμη και από οπλισμένα εκπαιδευτικά Hürkuş. Και ήδη έχει ανακοινωθεί πως η τουρκική αμυντική βιομηχανία αναπτύσσει και 3ο πύραυλο αέρος-αέρος, μεγάλης εμβελείας με κινητήρα ramjet, τον Gokhan. Οπότε τα ελληνικά μαχητικά θα έχουν να αντιμετωπίσουν και ποικιλία και σμήνη αντιαεροπορικών πυραύλων να κατευθύνονται εναντίον τους. Πως θα τα καταφέρουν;

Να θυμίσουμε εδώ πως η προμήθεια των Rafale F3R ήταν πλήρης, καθώς περιελάμβανε αεροσκάφη, εκπαίδευση, υποστήριξη σε βάθος χρόνου, ανταλλακτικά, αλλά και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Μπορεί το Rafale F3R να είναι μια θαυμάσια ιπτάμενη μηχανή, αλλά χωρίς το SPECTRA (Système de Protection et d’Évitement des Conduites de Tir du Rafale/ Σύστημα προστασίας και αποφυγής εχθρικών πυρών του Rafale) αποδυναμώνεται σημαντικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.