Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Το κόμμα του Ετσεβίτ που διέταξε την εισβολή στην Κύπρο, υποστηρίζει Ερντογάν στις τουρκικές εκλογές!

  Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμπεριέλαβε ένα μικρό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στην εκλογική του συμμαχία, σε μια τελευταία κίνησ...

 



Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμπεριέλαβε ένα μικρό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στην εκλογική του συμμαχία, σε μια τελευταία κίνηση ενίσχυσης του συνασπισμού που τον στηρίζει για τις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Το Δημοκρατικό Αριστερό Κόμμα (DSP), που κάποτε αποτελούσε σημαντική πολιτική δύναμη και που είχε ιδρυθεί από τον τέσσερις φορές πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ, σχεδόν εξαλείφθηκε στην εκλογική αναμέτρηση μετά την οικονομική κρίση του 2001.

Ο Οντέρ Ακσακάλ, πρόεδρος του DSP, εξέφρασε την υποστήριξή του προς τον Τούρκο πρόεδρο, μετά τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ των στελεχών των δύο κομμάτων. Η απόφαση αυτή δείχνει τη θέση του κόμματος "ενάντια στους παράγοντες ενός παγκόσμιου συστήματος που θέλουν να καταστρέψουν το τουρκικό κράτος", σημείωσε ο Ακσακάλ.

Για την Τουρκία, ο Ετσεβίτ είναι ένας πολιτικός με μακρά θητεία, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αλλά και του Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος. Ο ίδιος δήλωνε κεντροαριστερός και διετέλεσε τέσσερις φορές πρωθυπουργός της Τουρκίας από το 1974 ως το 2004.

Το 1973 συμφώνησε με τον αντίπαλο, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ να βάλουν τέλος στη στρατιωτική διοίκηση της Τουρκίας. Στις εκλογές που έγιναν τον ίδιο χρόνο, το κόμμα του έλαβε το 33,3% των ψήφων κι εξέλεξε 185 βουλευτές και τελικά σχημάτισε κυβέρνηση σε συνασπισμό με το Κόμμα Εθνικής Σωτηρίας του Ισλάμ με επικεφαλής τον Νετζμετίν Ερμπακάν.

Τον Ιούλιο του 1974 ο Ετσεβίτ διέταξε την εισβολή στην Κύπρο κι απέκτησε το παρατσούκλι «Kibris Fatihi» δηλαδή «Ο Πορθητής της Κύπρου»!

Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που ανέβασε τη δημοφιλία του, ο Ετσεβίτ σχημάτισε ακόμα δύο κυβερνήσεις που χαρακτηρίστηκαν από αυξανόμενη πόλωση, βία και κοινωνικό αδιέξοδο με αποτέλεσμα να ανατραπεί από στρατιωτικό πραξικόπημα του οποίου ηγήθηκε ο Στρατηγός, Κενάν Εβρέν

Ο Ετσεβίτ πίστευε ότι η μοίρα της Τουρκίας δεν ήταν στην Ευρώπη. Επέκτεινε αυτό το ευρωσκεπτικιστικό αίσθημα στην οικονομική του πολιτική, όχι μόνο καθιερώνοντας γενναιόδωρα κοινωνικά προγράμματα και επιτρέποντας έναν μεγαλύτερο κυβερνητικό ρόλο στην οικονομία, αλλά επίσης αυξάνοντας τους προστατευτικούς δασμούς για να κρατήσει έξω από την Τουρκία φθηνά ξένα αγαθά. Και τα ποαραπάνω συνάδουν με την πολιτική που ακολουθεί σήμερα ο Ερντογάν στην τουρκία!


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.