Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Σκόπια - Στέβο Πενταρόφσκι: Δεν είμαστε κατεχόμενη χώρα της Βουλγαρίας…

Ο Πρόεδρος Στέβο Πενταρόφσκι χαρακτήρισε ως σκανδαλώδες το αίτημα της Σόφιας να συμμετάσχει στη διαδικασία των συνταγματικών τροποποιήσεων ...





Ο Πρόεδρος Στέβο Πενταρόφσκι χαρακτήρισε ως σκανδαλώδες το αίτημα της Σόφιας να συμμετάσχει στη διαδικασία των συνταγματικών τροποποιήσεων της χώρας.

Αυτό ανέφερε με αφορμή τις δηλώσεις του Βούλγαρου υπουργού Εξωτερικών Νικολάι Μίλκοφ ότι η Βουλγαρία επιθυμεί να συμπεριληφθεί και να γνωμοδοτήσει στη διαδικασία εγγραφής Βούλγαρων στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, μετά το οποίο το ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας, βγήκε με αντίδραση ότι η διαδικασία των συνταγματικών τροποποιήσεων είναι εσωτερικό ζήτημα της χώρας, το οποίο ως υποχρέωση σχετίζεται με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ.

«Το αίτημα από τη Σόφια είναι σκανδαλώδες. Ούτε οι κατακτητές έχουν τέτοιες απαιτήσεις στις χώρες, τα εδάφη ή τα κράτη που τους κατέχουν. Στον 21ο αιώνα είναι παράλογα ανάρμοστο να επιδιώκουμε να παρέμβουμε στις εσωτερικές πολιτικές και συνταγματικές-νομικές διαδικασίες οποιασδήποτε χώρας. Και νομίζω ότι από αυτή την άποψη η απάντησή μας μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών ήταν επί τόπου – αποφασιστική», δήλωσε ο Πενταρόφσκι.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο πρόεδρος των Σκοπίων είπε ότι η έννοια των πλειοψηφιών και των μειονοτήτων στη χώρα έχει ξεπεραστεί, ότι η συζήτηση ξεπεράστηκε και έληξε με τη Συμφωνία Πλαίσιο του 2001.

«Και στην πρώην Γιουγκοσλαβία δεν χρησιμοποιούσαμε ποτέ τον όρο «εθνικές μειονότητες», αλλά υπήρχαν «έθνη» και «εθνικότητες». Γιατί; Για να μην προσβάλλουμε κανέναν που μένει εδώ, και είναι σαν ένα νούμερο μικρότερο από την πλειοψηφία των ανθρώπων. Νομίζω ότι είναι μια άστοχη συζήτηση και δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο σε αυτήν» είπε ο Πενταρόφσκι.

Για το αν θα προτείνει εκπρόσωπο στην ομάδα εργασίας για τις αλλαγές στο Σύνταγμα, λέει ότι στην ομάδα αυτή θα είναι ο καθηγητής της Νομικής Σχολής, Αλεξάνταρ Σπασόφσκι, που είναι νομικός σύμβουλός του.

«Στείλαμε επίσημα απάντηση, αλλά λάβαμε γραπτό αίτημα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, πιθανότατα σήμερα ή αύριο, θα στείλουμε απάντηση αυτές τις μέρες, αλλά ο καθηγητής της Νομικής Σχολής, Αλεξάνταρ Σπασόφσκι, που είναι ο νομικός μου σύμβουλος , θα είναι μέρος αυτής της ομάδας εμπειρογνωμόνων εργασίας», είπε ο Πρόεδρος.

Σχετικά με το αίτημα του αρχηγού του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίστκοσκι για συνάντηση ηγεσίας και αν θα τη διοργανώσει, είπε ότι κατ' αρχήν πραγματοποιούσε πάντα αυτές τις συναντήσεις, εάν υπήρχε συναίνεση και από τα δύο κόμματα.

«Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει συμφωνία», τόνισε ο Πενταροφσκι.

Nova Makedonija
--
The Hellenic Information Team

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.