Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Να το πάρουμε πίσω... Τούρκος ΓΓ στον ΙΜΟ σημαίνει υλοποίηση της Στρατηγικής της «Γαλάζιας Πατρίδας»

   Τουρκία και Ελλάδα υποσχέθηκαν αμοιβαία υποστήριξη για υποψηφιότητες σε θέσεις στον ΟΗΕ. Η Αθήνα θα υποστηρίξει την εκλογή του Τούρκου υπ...

  



Τουρκία και Ελλάδα υποσχέθηκαν αμοιβαία υποστήριξη για υποψηφιότητες σε θέσεις στον ΟΗΕ. Η Αθήνα θα υποστηρίξει την εκλογή του Τούρκου υποψήφιου για την θέση του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) στο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (International Maritime Organization – IMO). Η επιλογή της Άγκυρας να διεκδικήσει την θέση του ΓΓ του ΙΜΟ δεν είναι τυχαία και έχει σχέση με βαθύτερες στρατηγικές της οι οποίες εδράζονται στο τουρκικό Όραμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» το οποίο απειλεί εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα. Ο ΙΜΟ διαχειρίζεται τα θέματα ασφάλειας και προστασίας της διεθνούς ναυτιλίας, αυτά της πρόληψης της ρύπανσης των διερχόμενων πλοίων και τέλος, της διευκόλυνσης της διεθνούς θαλάσσιας κυκλοφορίας.

Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης, Αντιστράτηγος ε.α.

Το Δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», αποτελεί από το 2019 εθνική Στρατηγική της Άγκυρας και αποσκοπεί στην διεύρυνση του ζωτικού θαλάσσιου χώρου της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή έλεγχο και κυριαρχικά δικαιώματα σε θαλάσσιες περιοχές συμπεριλαμβάνοντας και τα θέματα της Ναυτιλίας. Αναλυτικότερα στο Δόγμα αυτό, ανάγονται οι παράλογες αξιώσεις της Άγκυρας για στρατιωτική κυριαρχία, εκμετάλλευση φυσικών πόρων – ΑΟΖ, περιοχές αρμοδιότητας Έρευνας –Διάσωσης (Ε-Δ), έλεγχο θαλάσσιων περιοχών που έχουν σχέση με θαλάσσιες μεταφορές, επικοινωνίες και εμπόριο – θέματα Ναυτιλίας. Στη βάση του Δόγματος αυτού βρίσκουν εφαρμογή και οι τουρκικές αξιώσεις που έχουν σχέση με, τη διεύρυνση των ορίων Ε-Δ της Τουρκίας μέχρι το μέσον του Αιγαίου (25ο Μεσημβρινό), την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών σε ελληνικές και κυπριακές περιοχές, την αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών, το Τουρκολυβικό Μνημόνιο, κλπ.

Ο υποψήφιος της Άγκυρας για την θέση του ΓΓ του ΙΜΟ, ο οποίος σημειωτέον προτάθηκε από το τουρκικά Υπουργεία Εξωτερικών και Μεταφορών – Υποδομών, είναι ο Α. Χ. Ακά ο οποίος είναι διορισμένος ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), δηλαδή τον Οργανισμό ο οποίος ρυθμίζει τις διεθνείς αερομεταφορές. Ως γνωστό τα θέματα ασφάλειας και περιοχών αρμοδιότητας Ε-Δ σε αέρα και θάλασσα ρυθμίζονται και παρακολουθούνται από τον ICAO και τον IMO. Η Άγκυρα λοιπόν επέλεξε ένα άτομο το οποίο έχει μακρά θητεία και εμπειρία στα θέματα αυτά και έχει τις δυνατότητες να προωθήσει τις τουρκικές θέσεις.

Τα τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού το οποίο αποτελεί όργανο της τουρκικής κυβέρνησης, όταν παρουσίασε την υποψηφιότητα του Σ. Χ. Ακά μεταξύ των άλλων τόνισε ότι, έχει μεγάλη σημασία η εκλογή του ως ΓΓ του ΙΜΟ καθώς έτσι εξυπηρετούνται τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας στα θέματα των ναυτικών μεταφορών, τουρισμού και αθλητισμού, εκμετάλλευσης των πηγών υδρογονανθράκων, αγωγών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και επικοινωνιών, καταλήγοντας ότι, αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για την ασφάλεια και το μέλλον της Γαλάζιας Πατρίδας της Τουρκίας.

Αρχής γενομένης του έτους 2021 και κάθε Ιούλιο, πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του τουρκικού Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, η «Διάσκεψη Ναυτιλίας Τουρκίας». Στην 1η Διάσκεψη του Ιουλίου 2021 (1-3 Ιουλίου), καθορίστηκε ο Οδικός Χάρτης για το μέλλον της τουρκικής Ναυτιλίας και είχε κληθεί και ο νυν ΓΓ του ΙΜΟ, Κορεάτης K. Λίμ, ο οποίος στην έναρξή της απηύθυνε και σχετικό χαιρετισμό. Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης πραγματοποιήθηκαν διάφορες παρουσιάσεις μεταξύ των οποίων και η «Στρατηγική της Γαλάζιας Πατρίδας» η οποία προβλήθηκε και ως κύριο θέμα της εκδήλωσης, στην οποία όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από τουρκικές πηγές, έγινε η ανάλυση της Ισχύος και της Δυναμικής της «Γαλάζιας Πατρίδας» σε όλες τıς διαστάσεις.

Τον αμέσως επόμενο Σεπτέμβριο, απονεμήθηκε από τον ΙΜΟ στην Ομάδα Διάσωσης (DEGAK-20) της τουρκικής Διοίκηση Ασφάλειας Ακτών (ΔΑΑ), η «Ανώτερη Διάκριση Τόλμης» για την πράξη διάσωσης ναυαγών τον Οκτώβριο του 2020 σε ακτή της Κων/πολης. Σημειώνεται ότι τα φιλοερντογανικά ΜΜΕ παρουσίασαν τότε τα μέλη της Ομάδας ως φύλακες της «Γαλάζιας Πατρίδας». Γίνεται ξεκάθαρο ότι, η φιλοξενία του Κορεάτη ΓΓ του ΙΜΟ στην Κων/πολη και η συμμετοχή του στην 1η Διάσκεψη Ναυτιλίας της Τουρκίας τον Ιούλιο του 2021 απέφερε διεθνή διάκριση στην τουρκική ΔΑΑ, για διάσωση ναυαγών η οποία είχε γίνει ένα έτος νωρίτερα !!!

Δηλαδή η τουρκική ΔΑΑ απέσπασε διεθνή τιμητική διάκριση από τον ΙΜΟ αμέσως μετά από την επίσκεψη του Κορεάτη ΓΓ του Οργανισμού στην Τουρκία, ενώ το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή δεν έχει λάβει καμία διάκριση από τον ΙΜΟ, παρά το γεγονός ότι δίνει καθημερινό τιτάνιο αγώνα στο Αιγαίο και έχει διασώσει την τελευταία 4ετία 40 χιλ. άτομα σε 1.200 περιστατικά.

Διαφαίνεται λοιπόν ότι:

Η Άγκυρα επέλεξε έναν πολύ έμπειρο υποψήφιο για την ΓΓ του ΙΜΟ με δυνατότητες και εμπειρία να προωθήσει τις τουρκικές θέσεις και ιδιαίτερα σε θέματα που έχουν σχέση με την διεύρυνση των τουρκικών αξιώσεων και στα όρια αρμοδιότητας Ε-Δ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θα είναι πολύ καταλυτική η παρουσία Τούρκου στη θέση του ΓΓ του ΙΜΟ, καθώς η Τουρκία θα έχει τη δυνατότητα να προωθήσει και να προβάλει τις θέσεις της διεθνοποιώντας τις αξιώσεις της εις βάρος της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας με την προβολή της τουρκικής ΔΑΑ μέσα από τις ασκήσεις Ε-Δ αλλά και τις τιμητικές διακρίσεις που θα λαμβάνει από τον ΙΜΟ, έναντι του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, η οποία θα εμφανίζεται ως μειωμένων δυνατοτήτων στα θέματα αρωγής και διάσωσης στο Αιγαίο.

Μία τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε αυτόματα την προώθηση των τουρκικών θέσεων καθώς η Άγκυρα θα φαίνεται στα μάτια της διεθνούς παράγοντα ότι διαθέτει τις υπηρεσίες και τα μέσα για να υπερασπιστεί την προστασία και την ασφάλεια της ζωής στο πολύ ευαίσθητο θέμα της ροής των προσφύγων, διευρύνοντας τα όρια Ε-Δ έναντι της Ελλάδας, σε εφαρμογή της Στρατηγικής της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottinngham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την περίοδο 2013-2017. Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο / 2022.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.