Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τριήμερη κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν - Ελλάδα και Γαλλία συντονίζουν επιχείρηση απεγκλωβισμού 1.500 Ευρωπαίων

   Ο στρατός του Σουδάν ανακοίνωσε απόψε ότι συμφώνησε σε τριήμερη κατάπαυση του πυρός. Ο λόγος της εκεχειρίας είναι η μουσουλμανική γιορτή...

  



Ο στρατός του Σουδάν ανακοίνωσε απόψε ότι συμφώνησε σε τριήμερη κατάπαυση του πυρός. Ο λόγος της εκεχειρίας είναι η μουσουλμανική γιορτή του Έιντ αλ Φιτρ, με την οποία ολοκληρώνεται ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού.

«Οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν ελπίζουν ότι οι αντάρτες θα τηρήσουν όλους τους όρους της εκεχειρίας και θα σταματήσουν τις στρατιωτικές ενέργειες που θα την παρεμπόδιζαν», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο στρατός της αφρικανικής χώρας.

Νωρίτερα σήμερα, η παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), που μάχεται με τον στρατό εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα, ανακοίνωσε επίσης ότι συμφωνεί να παύσει το πυρ για 72 ώρες.

Η Ελβετία ανακοίνωσε την Παρασκευή (21.04.2023) ότι εξετάζει τρόπους για να απομακρύνει πολίτες της, καθώς και ένα μέρος του προσωπικού της πρεσβείας της στο Σουδάν εν μέσω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων μεταξύ του στρατού και παραστρατιωτικής δύναμης.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι σχεδόν 100 Ελβετοί πολίτες είναι καταγεγραμμένοι στο Σουδάν ενώ άλλοι πιστεύεται ότι επισκέπτονται την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας ως τουρίστες.

Η Βέρνη είναι σε επαφή με άλλες χώρες για μια πιθανή κοινή απομάκρυνση πολιτών αλλά τόνισε ότι πρέπει να πληρούται μια σειρά προϋποθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των εγγυήσεων για ασφαλή εναέριο χώρο.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει τις επαφές για την επίτευξη εκεχειρίας στο Σουδάν και για τη δυνατότητα να απομακρύνει μέσω χερσαίας μεταφοράς τους σχεδόν 1.500 πολίτες που έχουν παγιδευτεί στις μάχες στο Χαρτούμ, ανακοίνωσε σήμερα Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Η απομάκρυνση (των πολιτών) δεν θα μπορεί να γίνει από το αεροδρόμιο, που είναι κλειστό, αλλά μέσω χερσαίας μεταφοράς και χρειαζόμαστε μια τριήμερη εκεχειρία για τη διεξαγωγή μιας τέτοιας επιχείρησης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν πληρούνται οι όροι ασφαλείας για να εξετάσουμε μια τέτοια επιχείρηση επί του παρόντος, αλλά θα είμαστε έτοιμοι την κατάλληλη στιγμή», πρόσθεσε.

Η επιχείρηση συντονίζεται από τη Γαλλία και την Ελλάδα, διευκρίνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.