Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ελάτε τούρκοι... Οι Έλληνες «σπεσιαλίστες» JTAC/JFO της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών

Όσο εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία τόσο εξάγονται πολύτιμα συμπεράσματα για τον ρόλο των εξειδικευμένων Στελεχών Ειδικών Επιχειρήσεων ...





Όσο εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία τόσο εξάγονται πολύτιμα συμπεράσματα για τον ρόλο των εξειδικευμένων Στελεχών Ειδικών Επιχειρήσεων τα οποία από τις πρώτες ημέρες των εχθροπραξιών κρύβονται πίσω από «χειρουργικά» χτυπήματα σε εχθρικές δυνάμεις και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις αφορούν υψηλής αξίας (high value) στόχους. Χτυπήματα που κρίνονται ως καθοριστικά για την έκβαση των μαχών καθώς πέρα από την καταστροφή σημαντικών οπλικών συστημάτων έχουν ταυτόχρονα ανάλογα αποτελέσματα στο ψυχολογικό πεδίο.

Πυρά ακριβείας είτε στην πρώτη γραμμή κρούσης όπου μαίνεται η σύγκρουση, είτε στα μετόπισθεν και σε μεγάλο βάθος τα οποία αιφνιδιάζουν και προκαλούν ανασφάλεια στο προσωπικό. Μπορεί να προέρχονται είτε από εναέρια μέσα, μαχητικά αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα και μη επανδρωμένα UCAV είτε ακόμη και από οπλικά συστήματα εδάφους όπως πυροβολικό αλλά και μικρότερου μεγέθους συστήματα όπως τα περιβόητα portable loitering munition τα οποία πλέον χρησιμοποιούνται εκτεταμένα λόγω μικρού κόστους και ευκολίας στη μεταφορά και χρήση.

Η ομάδα JTAC των Πεζοναυτών της 32ης Ταξιαρχίας «ΜΟΡΑΒΑΣ» η οποία συμμετείχε στην σημερινή εικονική κατάδειξη στόχου προς το βομβαρδιστικό B-52 της USAF στο Πεδίο Βολής Γλαφυρών στη Μαγνησία αποτελεί ένα από τα παραδείγματα των εξειδικευμένων Στελεχών από τις Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων που κατευθύνουν «χειρουργικά» χτυπήματα ακριβείας.

Η επιχειρησιακή εκπαίδευση με την επωνυμία «SPARTAN SPEAR» προέβλεπε την συνοδεία του Στρατηγικού Βομβαρδιστικού από Ελληνικά F-16 με τους Joint Terminal Attack Controllers(JTAC) της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου να κατευθύνουν εικονικά τις βόμβες στο στόχο. Πρόκειται για υψηλής δυσκολίας σενάριο που απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις των κομάντος και ειδικό εξοπλισμό ώστε να επικοινωνήσουν με το αεροσκάφος και να κατευθύνουν με ακρίβεια τα πυρά.

Τα τελευταία χρόνια Στελέχη των Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων έχουν εκπαιδευτεί στα πρότυπα των Αμερικανών JTAC και εξασκηθεί-στο υψηλής δυσκολίας Ελληνικό τερέν και ειδικά στο περιβάλλον του Αιγαίου-να κατευθύνουν τα πυρά των μαχητικών της HAF– βόμβες και βλήματα- σε κάθε είδους στόχο τόσο στο έδαφος όσο και στη θάλασσα. ΕΤΑ, Ζ’ΜΑΚ, ΕΤΕΘ διαθέτουν κομάντος που έχουν διακριθεί σε JTAC ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις και έχουν κερδίσει τα εύσημα των Συμμάχων.

Όμως η εκπαίδευση στην κατεύθυνση πυρών από το έδαφος δεν περιορίζεται πλέον στους JTAC αλλά έχει πλέον επεκταθεί και στους JFO( Joint Fire Observer) κομάντος. Πρόκειται για ακροβολισμένους σε καίρια σημεία μαχητές οι οποίοι κατευθύνουν, συντονίζουν και διορθώνουν αν χρειαστεί διακλαδικά πυρά υποστήριξης που προέρχονται όχι μόνο από μαχητικά αλλά και από άλλα οπλικά συστήματα ακόμα και από πλοία τα οποία διαθέτουν ανάλογη τεχνολογία. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.