Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Δικηγόροι προσέφυγαν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα της Τουρκίας κατά της ανθρωπότητας

    To Turkey Tribunal, η δικηγορική εταιρεία Medel και η VS Advocaten και μια αντιπροσωπεία Ευρωπαίων νομικών εμπειρογνωμόνων παρέδωσαν το...

   



To Turkey Tribunal, η δικηγορική εταιρεία Medel και η VS Advocaten και μια αντιπροσωπεία Ευρωπαίων νομικών εμπειρογνωμόνων παρέδωσαν τον φάκελο που τεκμηριώνουν τα εγκλήματα της Τουρκίας κατά της ανθρωπότητας στον Γενικό Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) Καρίμ Χαν.

Σε ανακοίνωσή τους προς τον Τύπο σήμερα σχετικά με τον φάκελο, ο οποίος περιλαμβάνει τις λεπτομέρειες των βασανιστηρίων, των απαγωγών και της παράνομης φυλάκισης σχεδόν 200.000 ανθρώπων, που φέρεται ότι διεξήγαγε η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης - AKP.

Ο φάκελος αναφέρει ότι «το καθεστώς του AKP έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εναντίον εκατοντάδων χιλιάδων αντιφρονούντων» και ότι τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν σημαίνουν «ευρεία και συστηματική επίθεση κατά του άμαχου πληθυσμού» και ότι το ΔΠΔ πρέπει να διώξει τους υπεύθυνους.

Η αίτηση προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο -ΔΠΔ, περιλαμβάνει επίσης δηλώσεις για 17 περιπτώσεις εξαναγκαστικής εξαφάνισης, στις οποίες απήχθησαν θύματα από την Κένυα, την Καμπότζη, την Γκαμπόν, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Μολδαβία, τη Μογγολία και την Ελβετία και επέστρεψαν στην Τουρκία και περίπου 800 άτομα βασανίστηκαν. Αναφέρονται, μάλιστα, αναλυτικά σε κλίμακα.

Η αποτυχία της Τουρκίας να υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης δεν δημιουργεί πρόβλημα

Εφόσον η Τουρκία δεν έχει υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης για την ίδρυση του ΔΠΔ, δεν υπάγεται στη δικαιοδοσία του ΔΠΔ. Ωστόσο, οι δικηγόροι εφιστούν την προσοχή στην προηγούμενη απόφαση του ΔΠΔ το 2019.

Το ΔΠΔ αποφάσισε το 2019 ότι θα μπορούσε να διερευνήσει την εθνοκάθαρση των Μουσουλμάνων Ροχίνγκια στη Μιανμάρ, παρόλο που η Μιανμάρ δεν αναγνώριζε τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου.

Η απέλαση των περισσότερων από τα θύματα στο Μπαγκλαντές, που υπέγραψε το ΔΠΔ, ήταν αποτελεσματική σε αυτό. Ως εκ τούτου, το δικαστήριο αποφάσισε ότι ήταν αρμόδιο, υποστηρίζοντας ότι «τα στοιχεία του εγκλήματος διαπράχθηκαν σε κράτος μέλος».

Ομοίως, υποστηρίζεται ότι οι τουρκικές αρχές έχουν τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ, δηλώνοντας ότι ορισμένα από τα φερόμενα εγκλήματα διαπράχθηκαν όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και στην επικράτεια 45 χωρών μελών του ΔΠΔ, και ότι η Τουρκία καταδιώκει ανθρώπους που αντιλαμβάνεται ως εχθρούς πολύ πέρα ​​από τα σύνορά της.


Υπό την επιρροή των τουρκικών αρχών, εγκλήματα όπως απαγωγές, αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας, απέλαση, στέρηση των πιο βασικών υπηρεσιών, όπως απόκτηση ταυτότητας/διαβατηρίου και μαζικές απολύσεις όσων αντιτίθενται στο καθεστώς Ερντογάν διαπράχθηκαν επίσης στην επικράτεια 45 κρατών μελών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Οι χώρες όπου διαπράχθηκαν τα τουρκικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Η αίτηση στο Δικαστήριο τεκμηριώνει τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από την Τουρκία σε 45 χώρες που είναι μέρη του ΔΠΔ: Αφγανιστάν, Αλβανία, Αυστρία, Μπαγκλαντές, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μπουρκίνα Φάσο, Καμπότζη, Καναδάς, Τσαντ, Κονγκό, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Δανία, Γαλλία, Γκαμπόν, Γεωργία, Γερμανία, Ελλάδα, Γουινέα, Ιορδανία, Κένυα, Λιβερία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μαδαγασκάρη, Μάλι, Μογγολία, Ολλανδία, Νίγηρας, Νιγηρία, Βόρεια Μακεδονία, Περού, Πολωνία, Δημοκρατία της Μολδαβίας, Ρουμανία , Σενεγάλη, Ελβετία, Τατζικιστάν, Γκάμπια, Τυνησία, Ουγκάντα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ενωμένη Δημοκρατία της Τανζανίας, Βενεζουέλα και Ζάμπια.

Ποιοι υπέγραψαν την αίτηση

Την υπέγραψε για τη Βελγική δικηγορική εταιρεία Van Steenbrugge Advocaten (VSA), εκ μέρους σημαντικού αριθμού θυμάτων, ο καθηγητής Δρ. Johan Vande Lanotte, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Βελγίου και διάσημος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τον Σεπτέμβριο του 2021, εκ μέρους της ΜΚΟ «Turkey Tribunal» με έδρα το Βέλγιο, ο διοργανωτής του Τουρκικού Δικαστηρίου στη Γενεύη, ο Πρόεδρος Δρ. Marc Baron Bossuyt, πρώην πρόεδρος του Βελγικού Συνταγματικού Δικαστηρίου και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Το MEDEL (Magistrats Européens pour la démocratie et les libertés) είναι μια οργάνωση δικαστών και εισαγγελέων, που αποτελείται από 23 εθνικές οργανώσεις από 16 χώρες και εκπροσωπεί 18.000 δικαστές και εισαγγελείς, και για λογαριασμό της MEDEL, η δικαστής Mariarosaria Guglielmi.

Επισυνάπτεται η τουρκική μετάφραση της επιστολής που εστάλη στην Εισαγγελία του ΔΠΔ (OTP) με την αίτηση.

Η αίτηση που υποβλήθηκε στην Εισαγγελία του ΔΠΔ αποτελείται από 4.000 σελίδες νομικής και πραγματικής ανάλυσης και περιλαμβάνει τις μαρτυρίες εκατοντάδων ανθρώπων που έσπασαν τη σιωπή που επέβαλε στα θύματα και τις οικογένειές τους το καθεστώς Ερντογάν.
--
The Hellenic Information Team

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.