Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τραγωδία στα Τέμπη: «Πάτησα κανονικά το κουμπί» υποστήριξε ο σταθμάρχης

    «Πάτησα κανονικά το κουμπί» φέρεται να είπε στην απολογία του ο 59χρονος σταθμάρχης του ΟΣΕ Λαρίσης, ο οποίος συνελήφθη ως ο βασικός υπ...

   



«Πάτησα κανονικά το κουμπί» φέρεται να είπε στην απολογία του ο 59χρονος σταθμάρχης του ΟΣΕ Λαρίσης, ο οποίος συνελήφθη ως ο βασικός υπεύθυνος για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 59χρονος σταθμάρχης χαρακτηρίζεται ως υπαίτιος του δυστυχήματος και κατηγορείται εκτός των άλλων, για ανθρωποκτονία από αμέλεια άρθρο 302 του Ποινικού Κώδικα), σωματική βλάβη από αμέλεια (314 ΠΚ) και επικίνδυνες παρεμβάσεις στην συγκοινωνία μέσων (291 ΠΚ).

Στο πλαίσιο της δικογραφίας που σχηματίζεται από την ΕΛ.ΑΣ. έχουν δώσει ανωμοτί καταθέσεις και άλλοι δύο υπάλληλοι στην Τροχαία Λάρισας. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πρόκειται για έναν εκπρόσωπο της εταιρείας και τον κλειδούχο.

Η τραγωδία συνέβη λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, όταν μία εμπορευματική αμαξοστοιχία συγκρούστηκε με την επιβατική αμαξοστοιχία IC 62, η οποία είχε αναχωρήσει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη με 350 επιβάτες. Σύμφωνα με τα όσα είχαν γίνει νωρίτερα γνωστά, τα δύο τρένα που κινούνταν σε αντίθετη κατεύθυνση επί 12 λεπτά βρίσκονταν στην ίδια σιδηροδρομική γραμμή με αποτέλεσμα τη μετωπική σύγκρουση, η οποία ήταν ιδιαίτερα σφοδρή.
Τι είπε στην απολογία του ο σταθμάρχης – Τα ερωτήματα

Κατά την προανακριτική απολογία του, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, ο σταθμάρχης υποστήριξε ότι πάτησε κανονικά το κουμπί γιατί το σύστημα διαχωρισμού των τρένων είναι αυτοματοποιημένο, αλλά μάλλον το σύστημα δεν λειτούργησε. «Πάτησα κανονικά το κουμπί, καθώς το σύστημα είναι αυτοματοποιημένο για να αλλάξει η γραμμή. Έτσι, κάθε τρένο θα έμπαινε σε διαφορετική τροχιά, όμως το σύστημα δεν λειτούργησε», φέρεται να είπε.

Βέβαια, υπάρχει μία κατηγορία, που αναφέρει πως θα έπρεπε ο ίδιος ιδίοις όμμασι να δει εάν άλλαξε, εάν λειτούργησε αυτό το αυτοματοποιημένο σύστημα προκειμένου να μπει στις κανονικές ράγες το τρένο, όπως μεταδόθηκε.

Ένα από τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν, είναι εάν η ανείπωτη αυτή τραγωδία οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος ή αν πρόκειται για μία σειρά λαθών και τεχνικών ελλείψεων. Η προανακριτική έρευνα της Τροχαίας Λάρισας διερευνά και το πώς συνέβη και το τρένο μπήκε στην ίδια γραμμή με την εμπορική αμαξοστοιχία, ενώ υπάρχουν δύο παράλληλες γραμμές.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν αναφορές για καθυστέρηση του επιβατικού τρένου στα Παλαιοφάρσαλα, εξαιτίας ενός προβλήματος στη λειτουργία της ηλεκτροκίνησης, κάτι που επίσης θα διερευνηθεί προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και πώς συνδέεται με το δυστύχημα.

Υπάρχουν, επίσης, αναφορές ότι δεν λειτούργησε το σύστημα φωτοσήμανσης, που όπως λένε οι μηχανοδηγοί τους βοηθάει πάρα πολύ, προκειμένου να γνωρίζουν τι έχουν να αντιμετωπίσουν.

Μετά την προανακριτική απολογία του, ο σταθμάρχης θα απολογηθεί και ενώπιον του εισαγγελέα, ο οποίος αναμένεται να ασκήσει τις σχετικές διώξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.