Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Τι είναι τα εγκλήματα πολέμου – Οι ενέργειες που τιμωρεί το Διεθνές Δίκαιο

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, είναι ένα φρικτό γεγονός όπως και κάθε πολεμική αναμέτρηση, καθώς κατά την διάρκεια των συγκρούσεων διαπράτονται μ...





Ο πόλεμος στην Ουκρανία, είναι ένα φρικτό γεγονός όπως και κάθε πολεμική αναμέτρηση, καθώς κατά την διάρκεια των συγκρούσεων διαπράτονται μεταξύ άλλων και εγκλήματα πολέμου. Φυσικά, είναι δύσκολο να ορίσει κάποιος την πράξη που θεωρείται βίαιη, καθώς ο ίδιος ο πόλεμος εκ φύσεως είναι μια βίαιη και αποτρόπαια κατάσταση.

Σύμφωνα με το un.org, επίσημη ιστοσελίδα των Ηνωμένων Εθνών, εγκλήματα πολέμου «είναι εκείνες οι παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου (συνθήκης ή εθιμικού δικαίου) που φέρουν ατομική ποινική ευθύνη σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. 

Ως αποτέλεσμα, και σε αντίθεση με τα εγκλήματα της γενοκτονίας και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα εγκλήματα πολέμου πρέπει πάντα να λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο μιας ένοπλης σύγκρουσης, είτε διεθνούς είτε μη διεθνούς».

Μάλιστα, τα εγκλήματα πολέμου μπορούν να χωριστούν, ως εγκλήματα κατά:

  • Προσώπων που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας
  • Εκείνων που παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια και ειρηνευτικές επιχειρήσεις
  • Ιδιοκτησίας και άλλων δικαιωμάτων·
  • Απαγορευμένες μέθοδοι πολέμου
  • Απαγορευμένα πολεμικά μέσα

Υπενθυμίζεται, ότι πολλαπλασιάζονται οι καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου, που αφορούν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με ΜΜΕ και πληροφορίες του εξωτερικού, έχει ξεκινήσει νέο μπαράζ βομβαρδισμών στο Κίεβο, ενώ η Ρωσία κατηγορείται πως χρησιμοποίησε θερμοβαρική βόμβα.

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι αυξάνονται οι φόβοι για ελλείψεις σε φάρμακα σε αρκετές πόλεις της Ουκρανίας, ενώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε πως «κάθε ώρα η Ρωσία διαπράττει και από ένα έγκλημα πολέμου στην Ουκρανία».


Μέχρι στιγμής, πάνω από 600.000 άτομα έφυγαν από τη χώρα, ενώ μόλις έφτασαν την Αθήνα οι πρώτοι Ουκρανοί πρόσφυγες.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.