Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

New York Times: Κρατικά βουλγαρικά εργοστάσια πωλούν κρυφά πυρομαχικά στην Ουκρανία

   Η Ουκρανία βασίζεται εδώ και πολύ καιρό στα ρωσικά όπλα για τις ένοπλες δυνάμεις της. Τώρα το σχέδιο είναι να προμηθεύεται πυρομαχικά σο...

  



Η Ουκρανία βασίζεται εδώ και πολύ καιρό στα ρωσικά όπλα για τις ένοπλες δυνάμεις της. Τώρα το σχέδιο είναι να προμηθεύεται πυρομαχικά σοβιετικής εποχής με τη βοήθεια κατασκευαστών ακόμη και από αγροτικές περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης.

Οι «New York Times» γράφουν ότι δύο εργοστάσια πυρομαχικών στη Βουλγαρία αποτελούν μέρος αυτού του σχεδίου - αυτά στο Κοστένετς και στο Σόποτ, σύμφωνα με τη βουλγαρική εφημερίδα 24 Chasa.

Το εργοστάσιο Terem στο Κοστένετς της δυτικής Βουλγαρίας σταμάτησε να παράγει βλήματα πυροβολικού των 122 mm το 1988 με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Όμως τον περασμένο μήνα, 35 χρόνια αργότερα, το εργοστάσιο ξανάρχισε την παραγωγή.

Το έργο είναι στοιχειώδες, αλλά εξαιρετικά επικίνδυνο. Για τους κατοίκους του Κοστένετς, όμως, αυτή είναι μια ευπρόσδεκτη ευκαιρία, γιατί σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει κάνει τα όπλα και τα πυρομαχικά της Σοβιετικής εποχής εξαιρετικά σημαντικά καθώς οι δυτικές χώρες προσπαθούν να προμηθεύσουν την Ουκρανία με τα πυρομαχικά που χρειάζεται για να αποτρέψουν την επίθεση της Μόσχας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ δεν παράγουν αυτά τα πυρομαχικά και οι λίγες χώρες εκτός Ρωσίας που το κάνουν βρίσκονται κυρίως στην τροχιά της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Αυτό ώθησε τις δυτικές χώρες να αναζητήσουν εναλλακτικούς προμηθευτές που φέρνουν εκατομμύρια δολάρια σε λύσεις παράκαμψης για να κρατήσουν μυστικές τις συμφωνίες και να αποφύγουν πολιτικές συνέπειες και ρωσικά αντίποινα. Αυτό τους οδηγεί σε μερικές από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης, όπως το Κοστένετς και τη μικρή πόλη Σόποτ, όπου βρίσκεται ένα άλλο κρατικό εργοστάσιο όπλων.

Οι New York Times ισχυρίζονται ότι εκπρόσωποι της αμερικανικής πρεσβείας παρευρέθηκαν κρυφά στην κοπή της κορδέλας της νέας γραμμής παραγωγής στο Κοστένετς τον περασμένο μήνα.

Με το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας, το εργοστάσιο μπορεί να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στο Κοστένετς.

Μάλιστα, όπως έγραψε η «24 Chasa», η έναρξη λειτουργίας του νέου εργοστασίου επισημοποιήθηκε πλήρως από τον εν ενεργεία διευθύνοντα σύμβουλο, Υπουργός Άμυνας Ντίμιταρ Στογιάνοφ.

Η αντιδήμαρχος του χωριού Μαργαρίτα Μίντσεβα το θεωρεί μεγάλη επιτυχία.
Μετά την εισβολή βελτιώθηκαν και οι τύχες του Σόποτ. Στην πόλη υπάρχει το «Mashinski zavod Wazovski» όπου εργάζεται μεγάλο μέρος των ντόπιων. Μια πρόσφατη Παρασκευή, το θαμπό βουητό των εκρήξεων συγκλονίζει την πόλη.

Όμως η Βουλγαρία δεν είναι η μόνη χώρα που συμβάλλει αθόρυβα στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.

Το Λουξεμβούργο προμηθεύει την Ουκρανία με όπλα καταγωγής Τσεχίας.

Μεσίτες με αμερικανικά κεφάλαια αναζητούν χειροβομβίδες σε εργοστάσια στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβία και τη Ρουμανία.

Η Μεγάλη Βρετανία έχει σχηματίσει μια μυστική ομάδα εργασίας για να εξοπλίσει την Ουκρανία, σύμφωνα με έγγραφο που έλαβαν οι New York Times.
--
The Hellenic Information Team

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.