Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ανησυχεί η Κύπρος για το Ακουγιού! Ο σεισμός στην Τουρκία αναζωπυρώνει τη συζήτηση για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου

   Ο καταστροφικός σεισμός που κατέστρεψε κτίρια σε περιοχές της Τουρκίας και της γειτονικής Συρίας αναβίωσε μια μακροχρόνια συζήτηση σε το...

  



Ο καταστροφικός σεισμός που κατέστρεψε κτίρια σε περιοχές της Τουρκίας και της γειτονικής Συρίας αναβίωσε μια μακροχρόνια συζήτηση σε τοπικό επίπεδο και στη γειτονική Κύπρο σχετικά με έναν μεγάλο πυρηνικό σταθμό που κατασκευάζεται στη νότια ακτογραμμή της Μεσογείου της Τουρκίας, όπως αναφέρει το apnews.com.

Η τοποθεσία του εργοστασίου στο Ακουγιού , που βρίσκεται περίπου 210 μίλια (338 χιλιόμετρα) δυτικά του επίκεντρου του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου, έχει σχεδιαστεί για να αντέχει ισχυρούς σεισμούς και δεν έχει υποστεί ζημιές από τις ισχυρές δονήσεις του εδάφους από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ και τους μετασεισμούς

Αλλά το μέγεθος του σεισμού που είναι ο πιο θανατηφόρος στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, όξυνε τις υπάρχουσες ανησυχίες σχετικά με την κατασκευή της εγκατάστασης στην άκρη ενός μεγάλου ρήγματος.

Η Rosatom, η κρατική εταιρεία της Ρωσίας που είναι υπεύθυνη για το έργο, λέει ότι ο σταθμός παραγωγής ενέργειας έχει σχεδιαστεί για να «αντέχει σε ακραίες εξωτερικές επιρροές» από σεισμό μεγέθους 9 Ρίχτερ. Στην κατασκευή πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, τα εργοστάσια έχουν σχεδιαστεί για να επιβιώνουν σε δονήσεις που είναι πιο ακραίες από ό,τι είχε καταγραφεί προηγουμένως στην περιοχή που βρίσκονται.



Η πιθανότητα να συμβεί ένας σεισμός μεγέθους 9 Ρίχτερ στην περιοχή του αντιδραστήρα Άκκουγιου είναι περίπου μία φορά κάθε 10.000 χρόνια", δήλωσε η Rosatom στο Associated Press μέσω email την περασμένη εβδομάδα. «Ακριβώς έτσι εφαρμόζεται η έννοια του περιθωρίου ασφάλειας».

Αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας της Τουρκίας, όταν επικοινώνησε το AP, είπε ότι δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για επαναξιολόγηση του έργου. Ο αξιωματούχος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας σύμφωνα με το κυβερνητικό πρωτόκολλο. Ορισμένοι ακτιβιστές, ωστόσο, εξακολουθούν να λένε ότι το έργο - ο πρώτος πυρηνικός σταθμός στην Τουρκία - αποτελεί απειλή.

Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι κατασκευασμένες από βαρύ οπλισμένο σκυρόδεμα, μεγέθους για σημαντικούς σεισμούς και πολύ πιο στιβαρές από τα εμπορικά κτίρια, δήλωσε ο Andrew Whittaker, καθηγητής πολιτικού μηχανικού στο Πανεπιστήμιο του Buffalo, ειδικός στη σεισμική μηχανική και τις πυρηνικές κατασκευές.

Το γεγονός ότι βρίσκεται έξω από το δυτικό άκρο του ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας, το οποίο συνδέθηκε με τον ισχυρό σεισμό της περασμένης εβδομάδας, υποδηλώνει ότι το σχέδιο θα είχε ελεγχθεί προληπτικά για μεγάλα μεγέθη σεισμών, πρόσθεσε ο Whittaker.

Ωστόσο, είπε ο Whittaker, θα ήταν συνετό να επανεκτιμηθούν οι υπολογισμοί του σεισμικού κινδύνου στην περιοχή για όλες τις υποδομές, συμπεριλαμβανομένου του εργοστασίου.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά πάντα υπάρχει λόγος να είμαστε προσεκτικοί», είπε.

Αυτή είναι μικρή παρηγοριά για τους ακτιβιστές στην Τουρκία και στις δύο πλευρές της εθνικά διχασμένης Κύπρου. Ανανέωσαν τις εκκλήσεις τους για διάλυση του έργου, λέγοντας ότι ο καταστροφικός σεισμός είναι ξεκάθαρη απόδειξη του μεγάλου κινδύνου που ενέχει ένας πυρηνικός σταθμός κοντά σε σεισμικές γραμμές ρηγμάτων.

Σε δήλωση στο AP, η Κυπριακή Αντιπυρηνική Πλατφόρμα, ένας συνασπισμός από περισσότερες από 50 ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές περιβαλλοντικές ομάδες, συνδικάτα και πολιτικά κόμματα, είπε ότι «καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα, τις επιστημονικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις και την κοινωνία των πολιτών να ενώσουν τις προσπάθειες και να ασκήσουν πίεση στην τουρκική κυβέρνηση να τερματίσει τα σχέδιά της για τον πυρηνικό σταθμό Ακουγιού»

Ο Κύπριος ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης ρώτησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύει να λάβει για να σταματήσει το εργοστάσιο λόγω των κινδύνων που εγκυμονεί η κατασκευή πυρηνικού σταθμού σε μια σεισμική ζώνη τόσο κοντά στην Κύπρο.

Οι πυρηνικοί σταθμοί παγκοσμίως έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν τους σεισμούς και να κλείνουν με ασφάλεια σε περίπτωση μεγάλης μετακίνησης της γης - περίπου το 20% των πυρηνικών αντιδραστήρων λειτουργούν σε περιοχές με σημαντική σεισμική δραστηριότητα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση.

Για παράδειγμα, οι ιαπωνικοί πυρηνικοί σταθμοί, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού σταθμού Hamaoka, βρίσκονται σε περιοχές όπου ενδέχεται να αναμένονται σεισμοί μεγέθους έως και 8,5 βαθμών, ανέφερε η ένωση. Αυστηρότερα πρότυπα ασφαλείας υιοθετήθηκαν μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011, όταν ένα τσουνάμι έπεσε στο εργοστάσιο Daichi, λιώνοντας τρεις αντιδραστήρες και απελευθερώνοντας επικίνδυνα επίπεδα ραδιενέργειας. Και το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Diablo Canyon στην Καλιφόρνια σχεδιάστηκε για να αντέχει με ασφάλεια σεισμούς, τσουνάμι και πλημμύρες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμβούν και στην περιοχή, σύμφωνα με τον χειριστή του.

Οι τουρκικές πυρηνικές ρυθμιστικές αρχές παρείχαν την άδεια για την κατασκευή του εργοστασίου στο Akkuyu το 1976 μετά από οκτώ χρόνια σεισμικών μελετών για τον προσδιορισμό της καταλληλότερης τοποθεσίας, αλλά το έργο επιβραδύνθηκε μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ το 1986. Η κατασκευή του πρώτου αντιδραστήρα ξεκίνησε το 2018.

Οι μεγάλοι πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής χρειάζονται παραδοσιακά αρκετό χρόνο για να κατασκευαστούν λόγω του μεγέθους, της κλίμακας και της πολυπλοκότητας της υποδομής και των καθυστερήσεων που σχετίζονται με τους πρώτους στο είδος τους σταθμούς.

Σύμφωνα με τη Rosatom, μια μελέτη του Γραφείου Πρόληψης και Εξάλειψης Συνεπειών Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης της Τουρκίας δείχνει ότι η τοποθεσία στο Ακουγιού –περίπου 60 μίλια (95 χιλιόμετρα) από τη βόρεια ακτογραμμή της Κύπρου– βρίσκεται στη σεισμική ζώνη πέμπτου βαθμού, η οποία είναι θεωρείται η ασφαλέστερη περιοχή από πλευράς σεισμών.

Ο σχεδιασμός του εργοστασίου περιλαμβάνει έναν εξωτερικό τοίχο από οπλισμένο σκυρόδεμα και εσωτερικό προστατευτικό κέλυφος από «προεντεταμένο σκυρόδεμα», με μεταλλικά καλώδια τεντωμένα μέσα στο τσιμεντένιο κέλυφος για να δώσουν πρόσθετη στερεότητα στη δομή, είπε η εταιρεία.

Και ο μοντέρνος σχεδιασμός του αντιδραστήρα, ο ρωσικός VVER-1200, περιλαμβάνει ένα πρόσθετο χαρακτηριστικό ασφαλείας - έναν ατσάλινο κώνο 144 τόνων που ονομάζεται «πυρήνα catcher» που σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης παγιδεύει και ψύχει τυχόν λιωμένα ραδιενεργά υλικά, πρόσθεσε η Rosatom.

Η εταιρεία τόνισε ότι οι μονάδες ισχύος με αντιδραστήρες VVER-1200 συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας μετά τη Φουκουσίμα.

Υπάρχει μια πολιτική διάσταση στους ενδοιασμούς σχετικά με το εργοστάσιο: η Κύπρος έχει κατηγορήσει την Τουρκία ότι αυξάνει την εξάρτηση των Τουρκοκυπρίων από αυτό, προκειμένου να εδραιώσει τον εθνικό διχασμό του νησιού.

Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι θα προμηθεύει τους αποσχισμένους Τουρκοκύπριους βόρεια του νησιού με ηλεκτρική ενέργεια μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου. Ένας αγωγός που αιωρείται μερικές εκατοντάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου τροφοδοτεί ήδη το βορρά με νερό.

Το εργοστάσιο, του οποίου ο πρώτος από τους τέσσερις αντιδραστήρες έχει προγραμματιστεί να συνδεθεί εντός του τρέχοντος έτους, θα έχει συνολική ισχύ 4.800 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, παρέχοντας περίπου το 10% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας. Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, εάν το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ξεκινούσε να λειτουργεί σήμερα, θα μπορούσε να παρέχει από μόνη της αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για μια πόλη περίπου 15 εκατομμυρίων κατοίκων, όπως η Κωνσταντινούπολη, πρόσθεσε η Rosatom.

Υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Rosatom έχει μερίδιο 99,2% στο έργο και έχει συνάψει σύμβαση για την κατασκευή, τη συντήρηση, τη λειτουργία και τον παροπλισμό του εργοστασίου. pentapostagma.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.