Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Anadolu: «Τέλειος στόχος για ασκήσεις ακόμη και νεοσύλλεκτων…»

Η Άγκυρα δεν έχει κανένα πρόβλημα με την Ελλάδα, αρκεί αυτή να μην “τα βάζει” με την Τουρκία στο Αιγαίο, ανέφερε πριν λίγες μέρες ο Ρετζέπ ...



Η Άγκυρα δεν έχει κανένα πρόβλημα με την Ελλάδα, αρκεί αυτή να μην “τα βάζει” με την Τουρκία στο Αιγαίο, ανέφερε πριν λίγες μέρες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν… “Εμείς εκτοξεύσαμε τον πύραυλο Tayfun. Πόσο μεγάλη είναι η εμβέλεια του Tayfun; 561 χιλιόμετρα. Τι έκαναν οι Έλληνες; Πανικοβλήθηκαν. Οι εφημερίδες έκαναν αμέσως πρωτοσέλιδα: “Θα χτυπήσουν την Αθήνα”. Εμείς δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα, αρκεί να μην τα βάζετε μαζί μας στο Αιγαίο”.

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΤΟΥΠΑ
ΠΗΓΗ CAPITAL.GR

Όσοι όμως παρακολουθούν τους αναλυτές αμυντικών θεμάτων ή απλά διαθέτουν κοινή λογική, αντιλαμβάνονται πως το Αιγαίο ειδικά, είναι μια περιοχή στην οποία η Τουρκία μειονεκτεί αισθητά. Το Αιγαίο συνθέτει ένα αρχιπελαγικό πλέγμα με δεκάδες νησιά, καθένα από τα οποία μοιάζει με ένα αβύθιστο αεροπλανοφόρο, στην υπηρεσία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Με τα νησιά γεμάτα χερσαία οχυρά, διαδρόμους απογείωσης και σταθμούς ανεφοδιασμού πλοίων, είναι απίθανο για οποιαδήποτε ναυτική δύναμη στον κόσμο να αναπτύξει δράση στην περιοχή, πέραν μερικών λεπτών, χωρίς την ελληνική ανοχή.

Ακόμη και ο αποκλεισμός κάποιου μεγάλου νησιού ή η κατάληψη κάποιας βραχονησίδας μπορεί να ανατραπεί αφού το πλέγμα των οχυρών που υπάρχουν στα νησιά εξασφαλίζει χωρίς μεγάλη προσπάθεια την πλήρη κυριαρχία στην ευρύτερη περιοχή. Αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη βούληση από την εκάστοτε κυβέρνηση και το σθένος από την κοινωνία. Τα αεροπλανοφόρα, μοιάζουν άχρηστα στο Αιγαίο όπου κάθε μερικές δεκάδες χιλιόμετρα υπάρχουν δεκάδες πυροβόλα και κινητές συστοιχίες πυραύλων ικανά να καλύψουν κάθε εκατοστό της περιοχής.

Πόσο μάλλον αν πρόκειται για αεροπλανοφόρα σαν το “Ανατολού” που σχεδιάστηκε για να μεταφέρει F-35 και τελικά προσαρμόζεται να μεταφέρει τα διάσημα τηλεχειριζόμενα της τουρκικής παραγωγής. Σκάφη επιφανείας σαν το “Ανατολού” αποτελούν τον τέλειο στόχο για ασκήσεις ακόμη και νεοσύλλεκτων. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη αν η επιτιθέμενη χώρα δεν διαθέτει υπεροχή στον αέρα, πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Με drones μόνο, δεν έχει κερδηθεί ακόμη κανένας πόλεμος.

Η Τουρκία αντιλαμβάνεται πως οι φιλοδοξίες της να παίξει τον ρόλο περιφερειακής δύναμης προσκρούουν στο πλέγμα των νησιών του Αιγαίου και την ικανότητα προβολής ισχύος που εξασφαλίζουν στην Ελλάδα. Η αποσαφήνιση από την πλευρά της Ελλάδας της πρόθεσης υπεράσπισης της κυριαρχίας που διαθέτει στα νησιά και το Αιγαίο είναι λογικό να εκνευρίζει την Τουρκία.

Το γεγονός πως το 1922, μετά την άτακτη υποχώρηση της Ελλάδας από τη Μικρά Ασία, η Τουρκία δεν τόλμησε να προεκτείνει την κυριαρχία της σε κάποιο από τα νησιά του Αιγαίου, καταδεικνύει και τη διαφορά ισχύος στην περιοχή. Τα νησιά στην Ανατολική πλευρά του Αιγαίου δεν χαρίσθηκαν στην Ελλάδα. Η χώρα μας παγίωσε την κυριαρχία της στο Αιγαίο τον Χειμώνα μεταξύ του 1912-23 με τις ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.