Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η Πολεμική Αεροπορία σε ετοιμότητα έναντι των απέναντι, 12 τα Rafale, επιπλέον Viper

  Το ατσάλινο δόρυ των Ενόπλων Δυνάμεων, η Πολεμική Αεροπορία, ανεβάζει ρυθμούς και ταυτόχρονα με την ενίσχυση του οπλοστασίου της αυξάνει ...

 



Το ατσάλινο δόρυ των Ενόπλων Δυνάμεων, η Πολεμική Αεροπορία, ανεβάζει ρυθμούς και ταυτόχρονα με την ενίσχυση του οπλοστασίου της αυξάνει το επίπεδο εγρήγορσης ενώ συνεχίζει το πολύ απαιτητικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και ασκήσεων εντός και εκτός συνόρων.

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΑΡΙΚΑ
ΠΗΓΗ NEWPOST

Με στόχο να δίνει καθημερινές απαντήσεις επί του πεδίου στις κλιμακούμενες προκλήσεις των γειτόνων πάνω από το Αιγαίο ενώ την ίδια ώρα να ενισχύει ποιοτικά τον αεροπορικό στόλο και να προετοιμάζει τους ιπτάμενους της για κάθε ενδεχόμενο σενάριο.

Εντός των επόμενων εβδομάδων δύο ακόμη καινούργια Γαλλικά μαχητικά Rafale αναμένεται να προσγειωθούν στην Τανάγρα και στην 114 Πτέρυγα Μάχης με τις «ριπές» να φτάνουν πλέον τις δώδεκα. Ένα μόλις χρόνο από τότε που τα πρώτα «game changer» αεροσκάφη έφτασαν στη νέα τους «φωλιά» ήδη συμπληρώνεται η μισή Μοίρα. Η 332 ΠΜ «Γεράκι» έχει περάσει και την επιχειρησιακή αξιολόγηση ενώ ο αριθμός ιπτάμενων και τεχνικών συνεχώς αυξάνεται.

Ώστε όταν ολοκληρωθεί η παραλαβή και των 24 Rafale να αποτελεί την πιο ισχυρή Πολεμική Μοίρα της HAF και την αιχμή του δόρατος για τα Ελληνικά «γεράκια» σε κάθε είδους αποστολή. Άλλωστε και μόνο το γεγονός ότι στο οπλοστάσιο της διαθέτει ήδη τους πανίσχυρους Meteor αρκεί για να προκαλεί εφιάλτης στην Τουρκική αεροπορία.

Την ίδια ώρα στην Κρήτη και στη Σούδα «χτίζεται» η πρώτη Mοίρα Viper της Πολεμικής Αεροπορίας με τις «οχιές» να γίνονται σύντομα έξι. Και τους ιπτάμενους της 343 ΠΜ «Αστέρι» να εκπαιδεύονται ήδη εντατικά στα Viper με επίκεντρο τις δικτυοκεντρικές τους δυνατότητες. Έως τα τέλη του 2023 η 343 θα αποτελείται μόνο από «Οχιές» για να πάρει σειρά η έτερη στην 115 Πτέρυγα Μάχης 340 ΠΜ «Αλεπού».

Όμως τη δεδομένη χρονική συγκυρία το πρώτο μέλημα του Αεροπορικού Επιτελείου είναι αυξημένη Τουρκική προκλητικότητα πάνω από το Αιγαίο. Καθώς σχεδόν καθημερινά οι γείτονες απογειώνουν μαζικά και συνήθως ταυτόχρονα μεγάλο αριθμό αεροσκαφών και προχωρούν σε μπαράζ παραβιάσεων και συχνά σε υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά.

Όπως χθες το μεσημέρι όταν τουλάχιστον δέκα Τουρκικά F-16 εισήλθαν ταυτόχρονα στο FIR Αθηνών και μάλιστα από διαφορετικές κατευθύνσεις. Η Ελληνική απάντηση ήρθε με επίσης μαζική απογείωση μαχητικών επιφυλακής τόσο από τα αεροδρόμια Readiness όσο και από τις μητρικές βάσεις.

Διπλασιασμός των μαχητικών επιφυλακής με ότι αυτό συνεπάγεται αλλά και αυξημένα αντανακλαστικά τόσο στον αέρα όσο και στο έδαφος από όπου κατευθύνονται τα μαχητικά αποτελούν τις πρώτες κινήσεις που έκανε το πρώτο «γεράκι» της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς. Τα «μπλε» φτερά προετοιμάζονται για μακρά περίοδο έντασης τουλάχιστον έως τις εκλογές στην Τουρκία με τα σημάδια να δείχνουν ότι οι γείτονες δεν έχουν την παραμικρή διάθεση για αποκλιμάκωση αλλά ακριβώς το αντίθετο. Και στόχο κάθε μαχητικό της TuAF που παραβιάζει την Ελληνική Κυριαρχία πάνω από το Αρχιπέλαγος να νιώθει την «καυτή ανάσα» των Ελλήνων ιπτάμενων η οποία επί του πεδίου μεταφράζεται σε «lock on» μέχρι να απομακρυνθεί από το FIR Αθηνών.

Παρά όμως τις μεγάλες ανάγκες σε αεροσκάφη και προσωπικό που επιφέρει η κλιμάκωση της έντασης από την Άγκυρα το Αεροπορικό Επιτελείο δείχνει να μην κάνει την παραμικρή «έκπτωση» στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ειδικά σε μεγάλες ασκήσεις εκτός συνόρων. Έτσι τα ‘’μπλε φτερά’’ τους επόμενους μήνες αναμένεται να πετάξουν τόσο στη Σαουδική Αραβία όπως αποκάλυψε το Newpost προκειμένου να συμμετέχουν στη μεγάλη πολυεθνική άσκηση «Spears Of Victory 23» όσο και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την «Desert Flag 23». Ασκήσεις που διοργανώνουν δύο σημαντικές χώρες του Περσικού Κόλπου με τις οποίες η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει εξαιρετικές στρατιωτικές σχέσεις. Εντός της Άνοιξης όμως «Δελταπτέρυγα» Mirage 2000-5 της 331 Πολεμικής Μοίρας ‘’Θησέας’’ θα βρεθούν στη Γαλλία για να δώσουν ηχηρή παρουσία σε μεγάλη άσκηση που διοργανώνει το ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.