Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Βολές κατά ριπάς με υποπολυβόλο VZ 61 Skorpion ΒΙΝΤΕΟ

guns-gr.comΤο Ceska Zbrojovska vz 61 Scorpion είναι τσεχοσλοβακικού σχεδιασμού και παραγωγής και κατασκευαζόταν από το 1960 ως το 1975. ...




guns-gr.comΤο Ceska Zbrojovska vz 61 Scorpion είναι τσεχοσλοβακικού σχεδιασμού και παραγωγής και κατασκευαζόταν από το 1960 ως το 1975. Ήταν ένα όπλο μεταξύ αυτόματου πιστολιού και υποπολυβόλου, χωρίς να ανήκει καθαρά σε μία από τις δύο κατηγορίες. Είναι αρκετά μικρό, ώστε να μπορεί να μεταφερθεί και χρησιμοποιηθεί όπως ένα πιστόλι, αλλά έχει και δυνατότητα πλήρους αυτόματης βολής εάν χρειαστεί. Το vz 61 είχε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και των δύο κατηγοριών και, έτσι, δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόλογο. Πάντως, αν και προβλεπόταν να χρησιμοποιηθεί από τον Τσεχοσλοβακικό Στρατό και από Ειδικές Δυνάμεις που χρειάζονταν ένα αποκρυπτόμενο όπλο, έγινε περισσότερο γνωστό ως όπλο του υποκόσμου.







Το Scorpion είχε σχεδιαστεί για χρήση από πληρώματα αρμάτων και στρατιωτικού προσωπικού που, συνήθως, δεν έφερε όπλα μεγαλύτερα από πιστόλια. Η χρησιμοποίηση αυτού του όπλου έδωσε στους χρήστες του σημαντική ισχύ πυρός στις κοντινές αποστάσεις. Μοιάζει με πιστόλι, αν και ο γεμιστήρας δε βρίσκεται στη λαβή, αλλά μπροστά από τη σκανδάλη. Επίσης, διαθέτει και συρμάτινο αναδιπλούμενο κοντάκι για καλύτερη σκόπευση. Είναι βραχύ, χοντρό και αρκετά μικρό ώστε να χωρά σε μεγάλη θήκη πιστολιού. Όταν βάλλει αυτόματα, έχει θεωρητική ταχυβολία 840 βολές ανά λεπτό. Το πλεονέκτημα του αυτό, όμως, συνοδεύεται και από μειονεκτήματα. Ένα από αυτά είναι η αδυναμία σκόπευσης κατά την εκτέλεση αυτόματης βολής, καθώς οι δυνάμεις που απελευθερώνονται ανασηκώνουν και τραντάζουν την κάνη. Το Scorpion, επίσης, χρησιμοποιεί γεμιστήρες 10 ή 20 φυσιγγίων που με αυτό το ρυθμό βολών εξαντλούνται πολύ γρήγορα. Η ισχύς του, πάντως, σε μικρή απόσταση είναι τρομακτική.






Το Scorpion λειτουργεί με σύστημα οπισθοδρόμησης. Μπορεί να επιλεγεί σύστημα βολής κατά βολή, όπου το αναδιπλούμενο κοντάκι βοηθά τη σκόπευση. Η βασική έκδοση vz 61 Scorpion αποτελεί το μόνο όπλο κράτους-μέλους του Συμφώνου της Βαρσοβίας που χρησιμοποιεί αμερικανικά φυσίγγια 7,65 χλστ, ενώ το vz 63 χρησιμοποιεί φυσίγγια Short 9 χλστ και το vz 68 9 χλστ Parabellum. Υπάρχει και έκδοση με ενσωματωμένο σιγαστήρα.
Mε το κοντάκι ανεπτυγμένο το Type 61 έχει ικανοποιητική ευστοχία ως τα 200 μέτρα. Χρησιμοποιεί σύστημα οπισθοδρόμησης εκτοξεύοντας, όμως, τους χρησιμοποιημένους κάλυκες προς τα επάνω. Το model 61 Skorpion χρησιμοποιείται και από τις παλαινιστιακές οργανώσεις, καθώς το μικρό του μέγεθος επιτρέπει την εύκολη απόκρυψή του.

Το Scorpion εξήχθη, εκτός του Τσεχοσλοβακικού Στρατού, και σε κάποια κράτη της Αφρικής. Εκεί απέκτησε φήμη ως όπλο ανταρτών, επαναστατών ή παραστρατιωτικών ομάδων. Η ισχύς του όπλου σε κοντινή απόσταση είναι τέτοια, που το καθιστά ιδανικό για τρομοκρατικές επιθέσεις ή δολοφονίες. Με τον τρόπο αυτό έχει χρησιμοποιηθεί στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Αμερική.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Διαμέτρημα: 7,65 χλστ
Συνολικό μήκος: 513 χλστ με ανοιχτό κοντάκι, 269 χλστ με διπλωμένο κοντάκι
Μήκος κάννης: 112 χλστ
Βάρος: γεμάτο 2 κιλά
Ταχύτητα εξόδου: 317 μ/δευτ
Ταχυβολία (θεωρητική): 840 βολές/λεπτό
Γεμιστήρας: 10 ή 20 φυσιγγίων


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.