Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Το παρασκήνιο για το deal με τους Γερμανούς για τα Lynx: «Λίρα 100» τα Γερμανικά Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Marder 1A3 – Οι πρώτες βολές

Την περασμένη εβδομάδα τις πρώτες τους βολές πραγματοποίησαν τα Στελέχη του Στρατού Ξηράς με τα νεοαποκτηθέντα Γερμανικά Τεθωρακισμένα Οχήμα...





Την περασμένη εβδομάδα τις πρώτες τους βολές πραγματοποίησαν τα Στελέχη του Στρατού Ξηράς με τα νεοαποκτηθέντα Γερμανικά Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Marder 1A3 στο Πεδίο Βολής στο Πετροχώρι της Ξάνθης.

Οι βολές με το τηλεχειριζόμενο πυροβόλο 20mm Rheinmetall MK 20 Rh202 χαρακτηρίστηκαν ως απόλυτα επιτυχημένες όπως και η εξοικείωση του προσωπικού με το νέο ΤΟΜΑ του Στρατού Ξηράς παρά το γεγονός ότι η εκπαίδευση δεν ξεπερνά τους δύο μήνες. 

 
Όπως αποκαλύπτουν τόσο το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΣ όσο κυρίως οι φωτογραφίες η εκπαίδευση των Στελεχών πάνω στα Marder προχωρά με γρήγορο ρυθμό. Και μάλιστα σημαντική είναι η συνδρομή προσωπικού του Γερμανικού Στρατού που βρίσκεται στην Ελλάδα και καθημερινά στους όρχους και στα πεδία βολών και ασκήσεων μυεί τα Στελέχη των Μονάδων του Δ’ ΣΣ στα ‘’μυστικά’’ του Γερμανικού τεθωρακισμένου.

Ήδη οι πρώτες εντυπώσεις από την επιχειρησιακή χρήση των Marder 1A3 κάνουν λόγο για υψηλής αξιοπιστίας οπλικό σύστημα το οποίο παρά το γεγονός ότι μετρά αρκετά χρόνια υπηρεσίας μπορεί να ανταποκριθεί άριστα στις ανάγκες των Μηχανοκίνητων Μονάδων Πεζικού.

Οι αναβαθμίσεις που έχουν κάνει οι Γερμανοί στο ΤΟΜΑ ναι μεν πρόσθεσαν στο Marder βάρος με το Τεθωρακισμένο να αγγίζει πλέον τους 30 τόνους ωστόσο αύξησαν κατακόρυφα την θωράκιση του με επιπλέον 1,5 τόνο ισχυρού χάλυβα ο οποίος πλέον το προστατεύει σε περιβάλλον μάχης τόσο από θραύσματα πυροβολικού όσο και από βλήματα έως και 30mm ακόμα και από μικρές αποστάσεις. Το πυροβόλο επανασχεδιάστηκε όπως και συνολικά ο πύργος μάχης.

Τα Marder που ήδη έχει παραλάβει ο Στρατός Ξηράς έφτασαν στην Ελλάδα σε πολύ καλή κατάσταση. Άλλωστε τα Γερμανικά ΤΟΜΑ δεν είχαν παροπλιστεί εξαιτίας παλαιότητας και φθοράς αλλά λόγω των περικοπών που έκανε ο Γερμανικός Στρατός.

Παρά το βάρος του το Marder μπορεί εξαιτίας του ισχυρού κινητήρα των 600 ίππων να αναπτύσσει ταχύτητα που αγγίζει τα 60 χιλιόμετρα. Κατά συνέπεια μπορεί να ακολουθεί στην προέλαση τα άρματα μάχης Leopard και να τα υποστηρίζει με την 6μελή ομάδα Πεζικού την οποία μεταφέρει, γεγονός που αποτελούσε ζητούμενο για τις Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες του Δ’ Σώματος. Με την αυτονομία του ΤΟΜΑ να ξεπερνά τα 500 χιλιόμετρα κατά συνέπεια να μην έχει συνεχώς ανάγκη από ανεφοδιασμό σε καύσιμα.

Επιπλέον η ύπαρξη θερμικού σκοπευτικού το οποίο του δίνει τη δυνατότητα να μάχεται και τη νύχτα αποτελεί ένα ακόμη πλεονέκτημα των Marder αφού ούτε τα BMP-1 ούτε τα Μ-113 μπορούν να υποστηρίξουν με πυρά ακριβείας επιχειρήσεις τις νυχτερινές ώρες. Κατά συνέπεια οποιαδήποτε σύγκριση με τα Ρωσικά BMP-1 όπως τονίζουν εμφατικά τα Στελέχη του Στρατού Ξηράς είναι το λιγότερο άστοχη. Με το ζητούμενο πλέον να είναι η απόκτηση όσο το δυνατό περισσότερων Marder καθώς τα 40 δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των Μονάδων της Θράκης σε ΤΟΜΑ.

Στις αποθήκες του Γερμανικού Στρατού υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός Marder για τα οποία ενδιαφέρεται ο Στρατός Ξηράς και αυτός θα είναι ο στόχος το επόμενο διάστημα. Όπως είχε αποκαλύψει το Newpost οι Γερμανοί έχουν ανοιχτή πρόταση για την κατασκευή στην Ελλάδα 200 καινούργιων ΤΟΜΑ Lynx KF-41 με δωρεάν παραχώρηση στο Στρατό Ξηράς επιπλέον 100 Marder 1A3.

Μάλιστα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι μπορεί στη δεδομένη χρονική στιγμή οι εξοπλιστικές προτεραιότητες να κατευθύνονται στο Πολεμικό Ναυτικό και στο πρόγραμμα των κορβετών ωστόσο το deal με τους Γερμανούς παραμένει ανοιχτό και σύντομα θα επανέλθει στο επίκεντρο της συζήτησης. Και μάλιστα πρόθεση και των δύο κυβερνήσεων είναι να συνδυαστεί με μια ευρύτερη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.