Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Μπλοφάρει με Πολυμερή η Τουρκία – Ξαναζεσταμένο φαγητό από Τσαβούσογλου... Προσποιείται ότι θέλει ειρηνική επίλυση

  Μπλόφα Τσαβούσογλου σχετικά με τη Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο – Προσποιείται ότι θέλει ειρηνική επίλυση των διαφορών μέσα από το ...

 





Μπλόφα Τσαβούσογλου σχετικά με τη Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο – Προσποιείται ότι θέλει ειρηνική επίλυση των διαφορών μέσα από το διάλογο – Παίζει το ίδιο έργο σε επανάληψη και περιμένει από τους γείτονες της να… τσιμπήσουν – Άλλο θεωρία και άλλο πράξη στη διπλωματία

Η τουρκική υποκρισία συνεχίζεται, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επαναφέρει στο προσκήνιο την δήθεν τουρκική πρόταση για τη σύγκλιση μιας Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με όσα ανέφερε την περασμένη Πέμπτη στην υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου, η Τουρκία είναι υπέρ της διευθέτησης μιας πολυμερούς συνάντησης με αντικείμενο την επίλυση των διαφορών μέσα από το διάλογο. Ως παράδειγμα έφερε τη «δίκαιη κατανομή του πλούτου». Δίκαιη, σύμφωνα με τους τουρκικούς όρους και τα δεδομένα.

Φυσικά δεν πρόκειται για μια τουρκική πρόταση όπως υποστηρίζει ο Τσαβούσογλου. Ήταν μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2020 από τον Σαρλ Μισέλ, ο οποίος είχε αναθέσει τότε στον Μπορέλ να εξετάσει το ενδεχόμενο σύγκλισης μιας συνόδου κατά την οποία θα έπεφταν στο τραπέζι οι διαφορές της Τουρκίας με όλους τους υπόλοιπους παίκτες της περιοχής. Το εγχείρημα έπεσε στο κενό εξαιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας, αφού στην πράξη αποδείχθηκε πως δεν υπήρχε πραγματική πρόθεση από πλευράς Άγκυρας για κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, το ζητούμενο της Συνόδου θα ήταν η εκτόνωση της έντασης σε όλα τα επίπεδα. ΑΟΖ, ενέργεια, ασφάλεια και μεταναστευτικό σε πακέτα. Λευκωσία και Αθήνα είχαν δηλώσει εξ αρχής την ετοιμότητα τους, θέτοντας ωστόσο αδιαπραγμάτευτος όρους. Ανάμεσα σ’ αυτούς ήταν ο σεβασμός του διεθνούς δίκαιου, ο τερματισμός των παραβιάσεων και η εφαρμογή ενός χρονοδιαγράμματος.

Ευκόλως νοούμενο είχε θεωρηθεί η συμμετοχή της χώρας μας στη Σύνοδο ως Κυπριακή Δημοκρατία. Πάνω σ’ αυτό «πάτησε» η Τουρκία για να τινάξει όλα στον αέρα. Μάλιστα από πλευράς τουρκικής Κυβέρνησης ασκήθηκαν πιέσεις για την πρόσκληση του ψευδοκράτους, ως λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου». Κάτι που φυσικά ήξεραν πως δεν θα γινόταν αποδεκτό.

Μετά από δυόμισι χρόνια και αφού φρόντισε να δηλητηριάσει ανεπανόρθωτα το κλίμα σε όλα τα μέτωπα, η Κυβέρνηση της Τουρκίας… προτείνει διάλογο. Κανείς δεν μπορεί να εκλάβει ως σοβαρό αυτό το νέο «κάλεσμα» του Τσαβούσογλου για Διάσκεψη. Είναι ένα ακόμη πυροτέχνημα, ανίκανο να φωτίσει τον ουρανό της Ανατολικής Μεσογείου. Μιας κρίσης που αρχίζει και τελειώνει στις εντελώς παράλογες τουρκικές αξιώσεις σε όλα τα επίπεδα.

Η τουρκική πλευρά πρέπει να κατανοήσει πως δεν φτάνουν τα λόγια. Αν πράγματι ενδιαφέρεται για ειρηνική επίλυση των πολλών διαφόρων της σχεδόν με όλους τους γείτονες της, θα πρέπει να το αποδείξει εμπράκτως. Να εγκαταλείψει την πολιτική των νταηλικίων και το δρόμο της παραβατικότητας. Μόνο έτσι θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί μια διαδικασία ουσιαστικού και γόνιμου διαλόγου με προοπτικές θετικής κατάληξης. https://cyprustimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.