Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Δεν κρύβουν οι τούρκοι το στραπάτσο τους για την οριοθέτηση της Αιγύπτου! Τα βάζουν πάλι με τα νησιά!

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, «τα νησιά είναι απειλή για την Τουρκία». Ισχυρίζονται ότι στη Μυτιλήνη υπάρχει πυροβολαρχία και μπορεί να πλήξε...





Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, «τα νησιά είναι απειλή για την Τουρκία». Ισχυρίζονται ότι στη Μυτιλήνη υπάρχει πυροβολαρχία και μπορεί να πλήξει το Αϊβαλί.

Σε κατάσταση σοκ είναι η Τουρκία μετά το «χαστούκι» από την Αίγυπτο που ακυρώνει το τουρκολυβικό μνημόνιο. Με την απόφασή του να οριοθετήσει τα θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι αμφισβητεί ευθέως τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, θωρακίζοντας έτσι και την Κρήτη.

Μετά από αυτό οι Τούρκοι πέρασαν σε ρητορική αντεπίθεση, αναφέροντας ξανά το ζήτημα των νησιών. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, «τα νησιά είναι απειλή για την Τουρκία». Ισχυρίζονται ότι στη Μυτιλήνη υπάρχει πυροβολαρχία και μπορεί να πλήξει το Αϊβαλί.

Το τουρκικό δίκτυο Haber Global με ρεπορτάζ του αναφέρθηκε στην κίνηση - ματ της Αιγύπτου λέγοντας ότι «παραβιάζονται τα όρια των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης που καθόρισαν το 2019 η Τουρκία με τη Λιβύη». «Τώρα η Αίγυπτος διεκδικεί περιοχές στην περιοχή της Λιβύης. Η απόφαση του Σίσι ικανοποίησε την Ελλάδα», αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

«Εκεί που αναρωτιόμασταν αν η Αίγυπτος θα συμβαδίσει με τις προβοκάτσιες της Ελλάδας έγινε ένα αρνητικό βήμα. Η Αίγυπτος έκανε μια κίνηση όπου μπορεί να φουντώσει το ζήτημα καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης και στα πρόθυρα της επαναπροσέγγισης Τουρκίας Αιγύπτου και λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του Ερντογάν με τον Σίσι. Ο Σίσι υπέγραψε διάταγμα με το οποίο η Αίγυπτος παραβιάζει τη συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης που καθόριζαν τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης» σημείωσε η παρουσιάστρια.

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο Αλέξανδρο Δεσποτόπουλο, «ως προς τα δυτικά έχουμε οριοθετήσει πλήρως την ΑΟΖ μας και εκκρεμεί το ανατολικό μέρος. Εκεί που τελειώνει η δυτική μας οριοθέτηση υπάρχει διαφωνία Ελλάδος - Λιβύης σχετικά με το πού φτάνει η δικής μας υφαλοκρηπίδα. Η Αίγυπτος ακολουθώντας το Διεθνές Δίκαιο και χαράσει τη μέση γραμμή και καταργεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Παίρνει άμεσα θέση σχετικά με την οριοθέτηση της λιβυκής ΑΟΖ με την ελληνική.»

Ο διεθνολόγος εκτίμησε επίσης ότι μετά τις τουρκικές εκλογές θα μπούμε σε ακόμη μεγαλύτερη ένταση, γιατί το πιο πιθανό είναι να συμπράξει ο Ερντογάν με την Ακσενέρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.