Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Στη φυλακή μπορεί να βρεθούν όσοι κάνουν σεξ εκτός γάμου στην Ινδονησία, αλλά και όσοι συγκατοικούν πριν τον γάμο!

Η Ινδονησία αναμένεται να υιοθετήσει έναν νέο αυστηρό ποινικό κώδικα, βάσει του οποίου θα τιμωρούνται και οι σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμο...





Η Ινδονησία αναμένεται να υιοθετήσει έναν νέο αυστηρό ποινικό κώδικα, βάσει του οποίου θα τιμωρούνται και οι σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου -με ποινή έως και έναν χρόνο φυλάκιση- καθώς και η συγκατοίκηση πριν τον γάμο.

Θα απαγορεύεται επίσης κάποιος να προσβάλει τον πρόεδρο και τους κρατικούς θεσμούς της χώρας, αλλά και να εκφράζει απόψεις αντίθετες με την επικρατούσα ιδεολογία.

Ο νέος ποινικός κώδικας, που προετοιμαζόταν επί δεκαετίες, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις 15 Δεκεμβρίου.

Εφόσον εγκριθεί, θα ισχύει τόσο για τους Ινδονησίους, όσο και για τους επισκέπτες ή αλλοδαπούς κατοίκους. Δηλαδή και όσοι από την Αυστραλία κάνουν διακοπές, για παράδειγμα και στο πιο… φιλελεύθερο Μπάλι, θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι με τον αυστηρό νέο νόμο για το σεξ, επεσήμαναν αυστραλιανά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο προσχέδιο του νόμου -με ημερομηνία 24 Νοεμβρίου- οι σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου, κάτι που θα μπορούν να καταγγείλουν συγκεκριμένοι άνθρωποι, κυρίως στενοί συγγενείς του ζευγαριού.

Αυτή η πρόβλεψη μπορεί να παρέχει κάποια προστασία για τους Αυστραλούς που επισκέπτονται την Ινδονησία ή ζουν στη χώρα. Αλλά μπορεί κάποιος στενός συγγενής να τους καταγγείλει στις Αρχές, ανέφερε το news.com. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να επιβληθεί μέγιστη ποινή φυλάκισης ενός έτους.

Η προσβολή του προέδρου, ένα αδίκημα το οποίο μπορεί να καταγγείλει μόνο ο ίδιος ο πρόεδρος, επισύρει ανώτατη ποινή τριών ετών φυλάκιση.

«Είμαστε περήφανοι που έχουμε έναν ποινικό κώδικα που συνάδει με τις ινδονησιακές αξίες» δήλωσε στο Reuters ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Έντουαρντ Ομάρ Σαρίφ Χιάριεζ.

Το προσχέδιο έχει τη στήριξη κάποιων ισλαμικών ομάδων, σε μια χώρα που παρατηρείται άνοδος του συντηρητισμού, όμως οι επικριτές του καταγγέλλουν ότι ανατρέπει τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν μετά την πτώση το 1998 του αυταρχικού ηγέτη της Ινδονησίας, Σουχάρτο.

Προσχέδιο του ποινικού κώδικα θα υιοθετούνταν το 2019, όμως δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν βγει στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για διάφορα άρθρα, κυρίως για τους νόμους που αφορούσαν την ηθική και την ελευθερία του λόγου, καταγγέλλοντας ότι καταπατούν τις πολιτικές ελευθερίες.

Οι επικριτές του νέου ποινικού κώδικα λένε ότι έχουν γίνει πολύ μικρές αλλαγές σε σχέση με το προσχέδιο του 2019. Κάποιες από αυτές περιλαμβάνουν τη μετατροπή της θανατικής ποινής σε ισόβια, έπειτα από δέκα χρόνια καλής συμπεριφοράς του κρατούμενου.

Ωστόσο, παραμένουν οι προβλέψεις για ποινικοποίηση των αμβλώσεων, ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού, αλλά και οι ποινές φυλάκισης για «μαύρη μαγεία».

Οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα θα αποτελέσουν «μεγάλο πισωγύρισμα για τη δημοκρατία στην Ινδονησία», κατήγγειλε ο Αντρέας Χαρσόνο του Human Rights Watch.

Η αναπληρωτής πρόεδρος της Ένωσης Εργοδοτών Ινδονησίας Shinta Widjaja Sukamdani δήλωσε στο Reuters ότι οι νέοι νόμοι θα «κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό» στον Τουρισμό.

«Για τον επιχειρηματικό τομέα, η εφαρμογή αυτού του εθιμικού δικαίου θα δημιουργήσει νομική αβεβαιότητα και θα κάνει τους επενδυτές να επανεξετάσουν το ενδεχόμενο να επενδύσουν στην Ινδονησία», δήλωσε η ίδια.

Η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη στην Ινδονησία, εκτός από το Aceh, αλλά σε πολλά μέρη αποδοκιμάζεται έντονα.

Η κίνηση της Τζακάρτα, με τον νέο ποινικό κώδικα, έρχεται καθώς ορισμένες χώρες της περιοχής κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Η Ταϊβάν έγινε η πρώτη ασιατική χώρα που επέτρεψε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Ενώ αυτή την εβδομάδα η Σιγκαπούρη, η οποία γειτονεύει με την Ινδονησία, αποποινικοποίησε το σεξ μεταξύ ανδρών. Αν και έχει εμποδίσει την πλήρη ισότητα των γάμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.