Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Νετανιάχου: Συμφωνία για τον σχηματισμό της πιο δεξιάς κυβέρνησης στην ιστορία του Ισραήλ

Μερικά λεπτά πριν από την παρέλευση της προθεσμίας που είχε στη διάθεσή του, ο Iσραηλινός εντολοδόχος πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανα...

Μερικά λεπτά πριν από την παρέλευση της προθεσμίας που είχε στη διάθεσή του, ο Iσραηλινός εντολοδόχος πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε αργά το βράδυ χθες Τετάρτη πως έκλεισε συμφωνία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συμμαχίας υπό το κόμμα του, το Λικούντ, με τους εταίρους του, κόμματα υπερορθόδοξων εβραίων και της άκρας δεξιάς.

Ο νικητής των βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου, που είχε προθεσμία ως τις 23:59 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ενημέρωσε τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ πως «κατάφερε» να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση. Θα διαδεχθεί τον Γιαΐρ Λαπίντ.

«Την έχω», ανέφερε μέσω Twitter στα εβραϊκά ο κ. Νετανιάχου μερικά λεπτά πριν από την παρέλευση της προθεσμίας.

Η ισραηλινή προεδρία από την πλευρά της επιβεβαίωσε πως ο κ. Νετανιάχου «τηλεφώνησε» στον κ. Χέρτσογκ για να τον «ενημερώσει», εντός προθεσμίας.

«Αγαπητέ πρόεδρε, χάρη στην τεράστια υποστήριξη του λαού που εξασφαλίσαμε στις τελευταίες εκλογές, σας ενημερώνω πως μπόρεσα να σχηματίσω κυβέρνηση που θα δράσει προς το συμφέρον όλων των πολιτών του Ισραήλ», είπε ο κ. Νετανιάχου, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Μετά τις εκλογές, στον κ. Νετανιάχου αρχικά δόθηκε προθεσμία ως την 11η Νοεμβρίου για να σχηματίσει την κυβέρνησή του. Όμως ζήτησε παράταση 14 ημερών, τη μέγιστη δυνάμει της ισραηλινής νομοθεσίας. Ο πρόεδρος ωστόσο δεν του έδωσε παρά δέκα ημέρες επιπλέον, κι ο ισραηλινός Τύπος ανέμενε ανακοινώσεις χθες, παρότι η ακριβής σύνθεση της κυβέρνησης δεν έχει αποκρυσταλλωθεί.

Οι εταίροι του εντολοδόχου πρωθυπουργού Νετανιάχου είναι γνωστοί και θα σχηματίσουν, σύμφωνα με αναλυτές, την πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ: πρόκειται για τα υπερορθόδοξα κόμματα Σας και Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τορά, καθώς και τρεις παρατάξεις της άκρας δεξιάς, τον Θρησκευτικό Σιωνισμό του Μπεζαλέλ Σμότριτς, την Ιουδαϊκή Δύναμη του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και το Νόαμ του Αβί Μαόζ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το κόμμα του κ. Νετανιάχου, το Λικούντ, υπέγραψε συμφωνίες με τα κόμματα της άκρας δεξιάς, που συμπεριλαμβάνουν κατανομή χαρτοφυλακίων, όπως αυτού του υπουργού Εθνικής Ασφαλείας στον Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, την ευθύνη για τους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη στον Μπεζαλέλ Σμότριτς, κι ένα υπουργείο για τον Αριέ Ντερί, τον ηγέτη του Σας.

Ωστόσο, τα μέλη της Κνέσετ —της ισραηλινής Βουλής— μένει ακόμη να εγκρίνουν σε δεύτερη και τρίτη ανάγνωση σχέδια νόμου που θα επιτρέψουν στον κ. Ντερί να καταλάβει υπουργικό θώκο (έχει κριθεί ένοχος για φορολογική απάτη) και στον κ. Μπεν Γκβιρ να πάρει στα χέρια του τον έλεγχο της ισραηλινής αστυνομίας.

Κράτος δικαίου

Η γενική εισαγγελέας του Ισραήλ, η Γκαλί Μπαχαράβ-Μιάρα, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι τα σχέδια νόμου της μέλλουσας κυβέρνησης απειλούν να μετατρέψουν το Ισραήλ σε «δημοκρατία κατ’ όνομα, όμως όχι κατ’ ουσίαν».

«Η πολιτικοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας θα καταφέρει σοβαρό πλήγμα στις πιο θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου, δηλαδή στην ισότητα, την απουσία αυθαιρεσίας και την αμεροληψία», είπε, εκτιμώντας πως ο καταιγισμός νομοσχεδίων (σ.σ. χρησιμοποίησε τη γερμανική λέξη blitz, υπονοώντας τον blitzkrieg) το τρέχον διάστημα θα οδηγήσει σε «βαθιές» αλλαγές και απαιτείται «περισσότερη συζήτηση» για αυτά.

Ο πολιτικός που παρέμεινε στον θώκο του πρωθυπουργού του Ισραήλ περισσότερο από κάθε άλλον και άλλη, με θητεία συνολικά 15 χρόνων στο αξίωμα (1996-1999, 2009-2021), συνηθισμένος στον σχηματισμό συμμαχιών, πλέον στρέφει την προσοχή του στην κατανομή υπουργικών χαρτοφυλακίων στη δική του παράταξη.

Προτού ορκιστεί η νέα κυβέρνηση, που θα ανακοινωθεί «το συντομότερο» από τον κ. Νετανιάχου, δηλαδή είτε την επόμενη εβδομάδα, ή στις αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με αναλυτές, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός καλείται να περάσει νομοσχέδια και να μοιράσει καίριες θέσεις σε πολιτικούς του Λικούντ, κάτι που δεν είναι «μικρή υπόθεση» με δεδομένες τις συμφωνίες που έκλεισε με τους εταίρους του, σχολίαζε χθες η κεντροδεξιά ισραηλινή εφημερίδα Μααρίβ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.