Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Κλάμα οι τούρκοι... Οι ΗΠΑ βάζουν μπλόκο στο τουρκικό σχέδιο για τον Turk Stream μέσω Βοσνίας

  Η Βοσνία θα γίνει το σημείο πιθανής σύγκρουσης Ρωσίας και ΗΠΑ λόγω αντικρουόμενων συμφερόντων και των Σερβοβόσνιων Πολύ λίγο κράτησε το ρ...

 



Η Βοσνία θα γίνει το σημείο πιθανής σύγκρουσης Ρωσίας και ΗΠΑ λόγω αντικρουόμενων συμφερόντων και των Σερβοβόσνιων

Πολύ λίγο κράτησε το ρωσοτουρκικό σχέδιο δημιουργίας της Ανατολικής Θράκης ως ενεργειακού κόμβου της Ευρώπης, αφού ο προγραμματισμένος αγωγός φυσικού αερίου Turk Stream σταματά στον ποταμό Ντρίνα.

Το έργο σύμφωνα με πηγές είχε στόχο να περάσει από την Bijeljina στα βορειοανατολικά προς την Μπάνια Λούκα και το Νόβιγκραντ στα βορειοδυτικά της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (Β-Ε), αλλά αιφνιδιαστικά σταμάτησε στον ποταμό Ντρίνα υπαιτιότητα της βοσνιακής προεδρίας στην οποία έχουν μεγάλη επιρροή οι ΗΠΑ, που δίνουν με αυτόν τον τρόπο ένα ακόμη "κτύπημα".

Δύο μέλη της Προεδρίας της Βοσνίας (FBiH), ο Sefik Dzaferovic και ο Zeljko Komsic, αρνούνται να συζητήσουν επίσημα τη σύμβαση μεταξύ Β-Ε και της Σερβίας που θα επιτρέψει την κατασκευή του αγωγού Turk Stream.


Χωρίς τη συγκατάθεση και των τριών μελών της Προεδρίας της Βοσνίας και υπογεγραμμένης διμερούς συμφωνίας, ο συγκεκριμένος αγωγός φυσικού αερίου δεν μπορεί να διασχίσει τα βοσνιακά σύνορα.

Ποιο ήταν το αρχικό σχέδιο του Turk Stream

Μέσω αυτού του αγωγού, το ρωσικό αέριο θα μεταφερόταν στην Βοσνία μέσω άλλης κατεύθυνσης και θα προορίζονταν και για καταναλωτές στην σερβική οντότητα της Δημοκρατίας Σέρπσκα (RS).

Τα εκατό εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για την κατασκευή θα πρέπει να τα δώσει η Gazprom.

Σχεδιάζονταν να χρησιμοποιηθούν τα ρωσικά διυλιστήρια Μπρόντ και Μοντρίτσα , τα οποία θα κατασκευάσουν επίσης έναν από τους πέντε προγραμματισμένους σταθμούς θερμικής ενέργειας αερίου.

Το φυσικό αέριο θα χρησιμοποιείται επίσης από νοικοκυριά για θέρμανση και άλλους βιομηχανικούς καταναλωτές.

Μπλόκο στο ρωσικό φυσικό αέριο στην ΕΕ.

Το μέλος της Προεδρίας της Β-Ε Σεφίκ Τζαφέροβιτς είπε ότι η Β-Ε πρέπει να ακολουθήσει την Ευρώπη και να απαλλαγεί από την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) προσφέρει χρήματα για να λυθεί η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία

Στο Σεράγεβο, η Ευρωπαία επικεφαλής Von der Leyen παρουσίασε το «Πακέτο Ενεργειακής Υποστήριξης για τα Δυτικά Βαλκάνια», αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό την κατασκευή υποδομής που θα βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια και θα μειώσει την εξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας.

Ο Dzaferovic τόνισε ότι το ενδιαφέρον της Β-Ε είναι η κατασκευή της «Νότιας Διασύνδεσης», που θα συνδέει την Β-Ε με το δίκτυο των αγωγών φυσικού αερίου της Κροατίας και της Ευρώπης, και λέει ότι η κατασκευή αυτού του αγωγού φυσικού αερίου στα νότια της Β-Ε εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο.

Αντίδραση Σερβοβόσνιου ηγέτη στην ακύρωση ουσιαστικά του αγωγού Turk Stream

Μετά την τελευταία συνεδρίαση, ο Ντόντικ αναφέρθηκε σε «μπλόκο του Turk Stream από την βοσνιακή Ομοσπονδία» και ανακοίνωσε αντίμετρα.

"Όσο είμαστε στην εξουσία, κανένα έργο στη Β-Ε δεν θα ολοκληρωθεί έως ότου εγκριθεί το θέμα της διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου Turk Stream στη Μπάνια Λούκα", δήλωσε ο Ντόντικ.

«Υψηλή προτεραιότητα» για την σερβοβοσναική πλευρά είναι ο αγωγός φυσικού αερίου «Νέα Ανατολική Διασύνδεση Β-Ε – Σερβία», όπως αποκαλείται επίσημα ο εν λόγω αγωγός turk Stream, που θα είχε μήκος 325 χιλιόμετρα, χωρητικότητα ένα δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα ετησίως και θα κόστιζε περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ.

Τα κοινά ρωσο-σερβοβοσνιακά σχέδια στην χώρα

Ο διευθυντής της εταιρείας Gas Res, Ljubo Glamocic, είπε ότι «θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθεί η «γραφειοκρατία» παρά η ίδια την κατασκευή του αγωγού Turk Stream».

Ανέφερε ότι οι αρχές των Σερβοβόσνιων, όταν σχεδίαζαν τον αυτοκινητόδρομο από τη Μπάνια Λούκα προς τη Μπιελίνα μέσω Σερβίας, προέβλεψαν ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Turk Stream θα κινούνταν παράλληλα με αυτόν.

Ο ίδιος τόνισε ότι «τα γεγονότα σχετικά με την Ουκρανία και τη Ρωσία έχουν επιβραδύνει πολύ τα πράγματα, αλλά ότι ανεξάρτητα από όλα, οι εργασίες για το έργο συνεχίζονται», (αλλά αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα).

«Έχουν καθοριστεί πολλές λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένης της διέλευσης πάνω από τον Ντρίνα. Σύντομα θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την εκπόνηση μελέτης και εννοιολογικού έργου, βάσει του οποίου θα καταρτιστεί η τεκμηρίωση του έργου και η απαλλοτρίωση», κατέληξε ο Glamocic, γράφει το Radio Slobodna Evropa.

Η ουσία όμως όλων αυτών των σχεδίων είναι ότι ΗΠΑ-ΕΕ ακυρώνουν κάθε σχέδιο διέλευσης ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, και για να το πετύχουν θα πράξουν ότι είναι δυνατόν. Η εκτίμηση είναι ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να γίνει ποτέ κόμβος εφοδιασμού της Ευρώπης σε ρωσικό φυσικό αέριο, και αυτό είναι πλέον ειλημμένη απόφαση.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.