Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Spike NLOS: Η επιχειρησιακή και τακτική διάσταση των νέων πυραυλικών συστημάτων του Ελληνικού Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού

   Σύμφωνα με πληροφορίες επίκειται η υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια του συστήματος SPIKE-NLOS από τις ΕΕΔ. Πιο συγκεκριμένα προβλ...

  Σύμφωνα με πληροφορίες επίκειται η υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια του συστήματος SPIKE-NLOS από τις ΕΕΔ. Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται πως ο ΕΣ θα αποκτήσει τελικά 27 πλήρη συστήματα, αδιευκρίνιστο αριθμό βλημάτων για τον εξοπλισμό των επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A Apache, ενώ το σύστημα θα αποκτηθεί και από το Π.Ν για τον εξοπλισμό των κανονιοφόρων κλάσης ΜΑΧΗΤΗΣ. Σημειώνεται ότι κάθε σύστημα αποτελείται από τρεις εκτοξευτές, όχημα διοίκησης καθώς και UAV Orbiter που εκτελεί διαδικασίες στοχοποίησης.

Τα συστήματα αναμένεται να ενταχθούν και να αξιοποιηθούν επιχειρησιακά από τους Λόχους Αντιαρματικών των Σχηματισμών του ΕΣ που εδρεύουν στο Δ’ ΣΣ και την ΑΣΔΕΝ αν και η διεθνής πρακτική προκρίνει την ανάπτυξη του συστήματος στα πλαίσια Μείζονος Σχηματισμού (Μεραρχία). Για την επιχειρησιακή αξία του συστήματος έχουν λεχθεί πολλά. Εμείς από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να την κωδικοποιήσουμε εν συντομία μεταφέροντας την στα επιχειρησιακά περιβάλλοντα της Θράκης, του Αιγαίου και με βάση τον φορέα τους, τα επιθετικά ελικόπτερα AH-64A Apache και τις Κανονιοφόρους του Π.Ν.

Επιχειρησιακό περιβάλλον Θράκης

Ο εφοδιασμός των ΛΑΤ των Ταξιαρχιών του Δ’ ΣΣ εκτιμάται σαν εξοπλιστική κίνηση με σχεδόν “στρατηγικά” χαρακτηριστικά. Πιο συγκεκριμένα στην Περιοχή Ευθύνης του Δ’ ΣΣ υπάρχουν 5 Μ/Κ Ταξιαρχίες ΠΖ, γραμμικά τοποθετημένες επί της συνοριογραμμής. Εκτός αυτών υπάρχουν 4 ΤΘ Ταξιαρχίες ενταγμένες ήδη ή προσανατολισμένες από κοινού με άλλες 2 Μ/Κ Ταξιαρχίες ΠΖ προς το μέτωπο του Έβρου.

Κάθε Ταξιαρχία διαθέτει Λόχο Αντιαρματικών (ΛΑΤ) εξοπλισμένο μέχρι στιγμής με AT/ K/B TOW II και KORNET-E. Προφανώς για SPIKE-NLOS θα ενταχθούν σαν Διμοιρία σε κάθε ΛΑΤ με ένα σύστημα ανά Διμοιρία. Μια πιο ορθολογική και συγκεντρωτική κίνηση θα ήταν η ένταξη των SPIKE-NLOS σε Τάγμα Αντιαρματικών ή καλύτερα Μοίρα Αντιαρματικών υπό το ΠΒ Μάχης από κοινού με συστήματα όπως το ALAS, το Jumper και το Nimrod 3. Σταματούμε εδώ την σχετική αναφορά που μπορεί να αποτελέσει τον «πυρήνα» ενός άλλου άρθρου.

Το SPIKE-NLOS πρσφέρει την δυνατότητα προσβολής “εκτός οπτικής θέας”, από μεγάλη απόσταση (μέγιστη εμβέλεια 32 χιλιόμετρα) και με μεγάλη ακρίβεια εχθρικών στόχων όπως άρματα μάχης, ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ ή ΤΟΜΜΧ καθιστώντας προβληματική για τον εχθρό τυχόν επιθετική ενέργεια εις βάρος της Ζώνης Ενεργείας του Δ’ ΣΣ. Ακόμα και συστήματα εκπομπής πυρός (πυροβόλα, ΠΕΠ) μπορούν να προσβληθούν από σχετικά ασφαλή απόσταση περιπλέκοντας έτι περαιτέρω τους επιθετικούς σχεδιασμούς του εχθρού.

Στην ουσία η προμήθεια του SPIKE-NLOS αποτελεί μια ιδιαίτερα “value for money” εξοπλιστική επιλογή για τα δεδομένα του Δ’ ΣΣ, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα μερικής άρσης του ποσοτικού πλεονεκτήματος που απολαμβάνει ο εχθρός.

Επιχειρησιακό περιβάλλον Αιγαίου

Τα επιχειρησιακά δεδομένα στο περιβάλλον του Αιγαίου είναι αισθητά διαφορετικά από αυτά της Θράκης. Εδώ η εχθρική απειλή δεν εκφράζεται από Τ/Θ και Μ/Κ σχηματισμούς-συγκροτήματα-μονάδες αλλά από αμφίβιες δυνάμεις, ικανές να απειλήσουν εκτός από τις κύριες και ενδιάμεσες νήσους ή και μικρονήσους/μικρονησίδες/βραχονησίδες. Το στοίχημα για τις φίλιες δυνάμεις είναι να πλήξουν από θέση σχετικής ασφαλείας με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα την εχθρική δύναμη, απομειώνοντας την καθόλα τα στάδια εκδήλωσης της ενέργειας της, ει δυνατόν από τις βάσεις εκκίνησης της. Στην ουσία ο φίλιος εξοπλιστικός σχεδιασμός πρέπει να εστιάζει σε συστήματα ικανά να “παραλάβουν” τον εχθρό από τα μικρασιατικά παράλια και να τον “φέρουν” τρωμένο και καταβεβλημένο έως τις ακτές απόβασης και εντός της ενδοχώρας αν χρειαστεί.

Το SPIKE-NLOS ανταποκρίνεται άριστα σε αυτήν την εξοπλιστική/επιχειρησιακή απαίτηση. Με εμβέλεια 32 χιλιομέτρων είναι σε θέση να προσβάλλει τις εχθρικές αμφίβιες δυνάμεις με απόλυτη ακρίβεια, σε όλες τις φάσεις της ενέργειας τους. Ακόμα και αμφίβια ΤΟΜΠ, όπως το τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής ZAHA, μπορούν να προσβληθούν με επιτυχία ενώ βρίσκονται στο νερό, ενώ το ίδιο συμβαίνει φυσικά με στόχους όπως αποβατικά σκάφη και πλοία. Ακόμα και στην απευκταία περίπτωση που ο εχθρός κατορθώσει να διεκπαιρωθεί στην ακτή και να δημιουργήσει προγεφύρωμα, το SPIKE-NLOS δύναται να πλήξει με ακρίβεια οπλικά συστήματα όπως άρματα μάχης, ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ, ΤΟΜΟ, ΤΟΜΜΧ κ.α που ο εχθρός θα αποβιβάσει στις ακτές.

Εξίσου αν όχι περισσότερο σημαντική αναμένεται η συμβολή του SPIKE-NLOS στην άμυνα ενδιάμεσων νήσων και μικρονήσων. Το μεγάλο του βεληνεκές, σε συνδυασμό με την μεγάλη ακρίβεια βολής, επιτρέπει σε κάθε ΑΔΤΕ να καλύπτει-υπό κάποιους αντικειμενικούς περιορισμούς ασφαλώς-τις ενδιάμεσες νήσους και τις μικρονήσους που βρίσκονται στον τομέα ευθύνης της, περιορίζοντας σημαντικά την ανάγκη για φυσική παρουσία επί αυτών και εξασφαλίζοντας οικονομία δυνάμεων και μέσων. Η δυνατότητα προσβολής ακόμα και φουσκωτών λέμβων ή και χαμηλά ιπτάμενων ελικοπτέρων υπό αιώρηση ή και εν πτήση που χαρακτηρίζει το SPIKE-NLOS, διευκολύνει αφάνταστα το έργο της φίλιας άμυνας και προβάλει αδιαπέραστα εμπόδια στον εχθρό.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε πως το SPIKE-NLOS αποτελεί έναν “game changer” παράγοντα για το επιχειρησιακό περιβάλλον του Αιγαίου, καθώς μεταβάλλει αισθητά τις επιχειρησιακες παραμέτρους, προσδίδοντας βάθος και ποιοτικό πλεονέκτημα στην φίλια άμυνα.

AH-64A και SPIKE-NLOS

Τα AH-64A είναι από τα πλέον αδικημένα οπλικά συστήματα στην υπηρεσία του Ε.Σ. Η αδιαφορία ή αδυναμία εκσυγχρονισμού τους στο επίπεδο –D Longbow προδίκαζε κατά πολλούς την πρόωρη αποστρατεία τους από το δυναμικό του Ε.Σ, χαραμίζοντας της σημαντική επένδυση που είχε γίνει εξ’ αρχής σε αυτά.

Η δυνατότητα ωστόσο ενσωμάτωσης και πιστοποίησης στα ελληνικά AH-64A του SPIKE-NLOS δίνει νέα πνοή και αποστολή στα πολύτιμα αυτά ενάερια μέσα. Εφοδιασμένα με το SPIKE-NLOS τα –A θα μπορούν να πλήττουν από πολύ μεγάλη απόσταση τους στόχους τους, κατά βάση Τ/Θ και Μ/Κ σχηματισμούς, μακριά από την εμβέλεια της προστατευτικής ασπίδας που συνιστούν τα Α/Α συστήματα Korkut και Hisar-A που τους προστατεύουν. Ένα τυπικό σενάριο προσβολής μιας τουρκικής τεθωρακισμένης ή μηχανοκίνητης φάλαγγας θα ήταν επί παραδείγματι η προσβολή των στοιχείων της ενεργητικής Α/Α ομπρέλας της, αποτελούμενη από Korkut και Hisar-A με τη χρήση SPIKE-NLOS και κατόπιν η εξουδετέρωση των εχθρικών αρμάτων με τη χρήση των AGM-114 HELLFIRE που φέρουν τα ελικόπτερα. Εξίσου πολύτιμη θα ήταν η συνεισφορά των –A στο Αιγαίο, στην περιοχή ευθύνης της ΑΣΔΕΝ, όπου θα μπορούν να προβάλλουν με ασφάλεια, με την υιοθέτηση και του ανάλογου προφίλ πτήσης ασφαλώς, τις εχθρικές αποβατικές δυνάμεις ή ακόμα και μονάδες κρούσης και υποστήριξης του αντιπάλου ναυτικού(ναρκοθηρικά/ναρκαλιευτικά, ΤΠΚ, κανονιοφόρους, ακόμα και κορβέτες ή και φρεγάτες), ακυρώνοντας συνδυαστικά και με τα άλλα φίλια μέσα, τις εχθρικές επιχειρησιακές επιδιώξεις.

Με τα SPIKE-NLOS στο οπλοστάσιο τους τα AH-64A θα μπορούν να αναλάβουν ακόμα και αποστολές έξω από το τυπικό πλαίσιο των αποστολών τους, συμμετέχοντας ενδεικτικά ακόμα και σε αποστολές SEAD/DEAD της εχθρικής αεράμυνας σε σχετικό βάθος.

Γενικά η χρήση του συνδυασμού AH-64A/SPIKE-NLOS είναι πραγματικά ανεξάντλητη και δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί πως περιορίζεται μόνο από τη φαντασία. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.