Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΙΔΟΥ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ Αντιαεροπορική & Αντιπυραυλική άμυνα σήμερα και τα προβλήματα…

Το σημαντικότερο πρόβλημα την παρούσα περίοδο, εκτός βεβαίως της ανάγκης αναβάθμισης και ενίσχυσης λόγω της προαναφερθείσας ποιοτικής αναβά...





Το σημαντικότερο πρόβλημα την παρούσα περίοδο, εκτός βεβαίως της ανάγκης αναβάθμισης και ενίσχυσης λόγω της προαναφερθείσας ποιοτικής αναβάθμισης της τουρκικής απειλής, είναι η τύχη των ρωσικής προέλευσης συστημάτων που βρίσκονται σε υπηρεσία. Λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της συνεπεία αυτής διάρρηξης των σχέσεων μεταξύ Δύσης (NATO /Ευρωπαϊκή Ένωση) και Ρωσικής Ομοσπονδίας, είναι πιθανό να έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τον παροπλισμό των TOR-M1, OSA-AK/AKM και S-300PMU1.

Του Περικλή Ζορζοβίλη
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα “Κυριακάτικη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”

Με βάση τα ισχύοντα σήμερα, η υπογραφή της ανανέωσης των συμβάσεων Εν Συνεχεία Υποστήριξης (ΕΣΥ) των ανωτέρω συστημάτων και της σύμβασης για την επέκταση του επιχειρησιακού ορίου ζωής των βλημάτων TOR-M1, που επρόκειτο να λάβει χώρα εντός του 2022, έχει στην καλύτερη περίπτωση αναβληθεί για απροσδιόριστο μέλλον. Επιπρόσθετα είναι άγνωστη η τύχη των παραδόσεων υλικών για το ανωτέρω συστήματα στο πλαίσιο συμβάσεων ΕΣΥ που είχαν ανατεθεί το 2017.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο Ελληνικός Στρατός που βρίσκεται αντιμέτωπος με τον αρκετά πιθανό παροπλισμό του συνόλου των συστημάτων SHORADS και την εξάντληση της επιχειρησιακής ζωής του συνόλου των συστημάτων μέσου βεληνεκούς (Improved HAWK PIP Phase III). Ας σημειωθεί εδώ ότι στη μελέτη εκσυγχρονισμού του εν λόγω συστήματος προβλεπόταν η αντικατάστασή του το 2020.

Στο πλαίσιο αυτό γίνεται πλέον επιτακτική η ανάγκη άμεσης σύνταξης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος και ταυτόχρονης ικανοποίησης των επιχειρησιακών απαιτήσεων που δημιουργεί η αναβάθμιση της απειλής, η εξέταση των διαθέσιμων επιλογών και η προετοιμασία της διαδικασίας για την έναρξη της αντικατάστασης αυτών των συστημάτων.

Δυστυχώς, θα απαιτηθεί χρόνος και διάθεση σημαντικού ύψους οικονομικών πόρων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε μελέτες που είχαν συνταχθεί πριν μερικά χρόνια προσδιόριζαν το κόστος για την κάλυψη των αναγκών του Ελληνικού Στρατού σε περίπου 3 δις ευρώ. Σύμφωνα με ανοικτές πηγές, διατίθενται σε υπηρεσία τα συστήματα που παρουσιάζονται στον ακόλουθο πίνακα.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.