Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Προέλαση των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο: Οι Τούρκοι με την ανοχή των Ηνωμένων Εθνών αρπάζουν περιοχές της νεκρής ζώνης

  Η προέλαση της κατοχικής Τουρκίας στο έδαφος και στη θάλασσα, αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού επέκτασης της στην ευρύτερη πε...

 Η προέλαση της κατοχικής Τουρκίας στο έδαφος και στη θάλασσα, αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού επέκτασης της στην ευρύτερη περιοχή. Σε μια περίοδο εντάσεων, έξαρσης της επιθετικής ρητορικής, η Άγκυρα θεωρεί την Κύπρο εύκολο στόχο, τον οποίον θα πετύχει χωρίς πολλές αντιδράσεις.

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Την ίδια ώρα, είναι γνωστό πως διαχρονικά η στρατηγική σημασία της Κύπρου για την Τουρκία, είναι και ο βασικότερος λόγος, που δεν κάνει πίσω στο Κυπριακό. Μέσω του νησιού θεωρεί πως μπορούν να επιτευχθούν οι ευρύτεροι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί της στην περιοχή.

Γι αυτό άλλωστε, ενισχύει τις στρατιωτικές υποδομές της στα κατεχόμενα (βάση για μη επανδρωμένα αεροσκάφη, υπό κατασκευή ναυτική βάση) ενώ συνεχίζει την πολιτική της δημογραφικής αλλοίωσης με την κάθοδο εποίκων στην κατεχόμενη περιοχή και την πολιτογράφηση τους.

Η κατοχική Τουρκία ασκεί έντονη πίεση στην Κύπρο, επιχειρώντας νέα τετελεσμένα στο νησί. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ξεκινήσει εκστρατεία για αναγνώριση του ψευδοκράτους κάνοντας ανοίγματα και προβαίνοντας σε εκκλήσεις προς φιλικά κράτη.

Αν και δεν είναι εύκολο εγχείρημα, ωστόσο η Άγκυρα συνεχίζει μεθοδικά και συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση. Κινήσεις αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος γίνονται ενώ την ίδια ώρα, ο ίδιος ο Ερντογάν πιέζει συνομιλητές του, ηγέτες άλλων χωρών, να αναπτύξουν σχέσεις με το κατοχικό καθεστώς με στόχο την αναγνώριση.

Σημειώνεται συναφώς ότι στη σύνοδο κορυφής των Τουρκικών Κρατών, που θα πραγματοποιηθεί στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν στις 11 Νοεμβρίου, το ψευδοκράτος θα παραστεί με καθεστώς παρατηρητή, Στην τουρκική πλευρά θεωρούν ότι η εξέλιξη αυτή συνιστά βήμα προς την αναγνώριση.

Μια άλλη παράμετρος των σχεδιασμών που βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης είναι και οι κινήσεις για την εδαφική επέκταση των κατεχομένων περιοχών.

Την τελευταία περίοδο, με την ανοχή της Ειρηνευτικής Δύναμης (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), η κατοχική δύναμη προσπαθεί να καταλάβει μέρος της νεκρής ζώνης. Σημειώνεται ότι η νεκρή ζώνη είναι περιοχή του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ορίζεται από τις δυο γραμμές καταπαύσεως του πυρός, όπως αυτές αποτυπώθηκαν σε χάρτη από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ το 1974, κατά το τέλος των εχθροπραξιών της τουρκικής εισβολής.

Στην περιοχή δεν μπορούν να εισέρχονται και να δραστηριοποιούνται στρατιωτικές δυνάμεις, πλην εκείνων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία όμως δεν έχει αρμοδιότητα διοίκησης. Η νεκρή ζώνη κατά μήκος της γραμμής καταπαύσεως του πυρός είναι το 3% του συνολικού εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι κατοχικές δυνάμεις, λοιπόν, εισέρχονται σε διάφορες περιοχές της νεκρής ζώνης και εδραιώνουν την παρουσία τους. Έχουν ήδη γίνει κινήσεις, χωρίς να σημειωθεί οποιαδήποτε ενέργεια αποτροπής από τις Δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών, ούτε βέβαια και από την Εθνική Φρουρά. Οι τελευταίες περιπτώσεις είναι ενδεικτικές.

Με συνοδεία του κατοχικού στρατού και της ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχουν ξεκινήσει εργασίες στην περιοχή του Λήδρα Πάλας, για την κατασκευή υποδομών γηπέδου, ώστε να προπονείται μια τουρκοκυπριακή ομάδα ποδοσφαίρου. Αυτό έγινε χωρίς τη συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία και διαμαρτύρεται. Περαιτέρω, έχουν κατασκευάσει φράκτη, για να μην τους… φεύγει η μπάλα, εντάσσοντας με αυτόν τον τρόπο στα κατεχόμενα κι αυτή την περιοχή. Παρά τα διπλωματικά διαβήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τα Ηνωμένα Έθνη, τα έργα συνεχίζονται.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά την περιοχή Δένειας, που βρίσκεται κοντά στη Λευκωσία. Πρόκειται για μια περιοχή, που σημειώνονται πολλά επεισόδια καθώς οι κατοχικές δυνάμεις εκδιώκουν Ελληνοκύπριους γεωργούς, που προσπαθούν να καλλιεργήσουν τη γη τους. Προ ημερών ο τουρκικός στρατός κατοχής έχει κατασκευάσει νέο φυλάκιο, το οποίο επανδρώνει ενώ στέλνει ένοπλους στρατιώτες να «κυνηγούν» γεωργούς. Κι όλα αυτά ενώπιον της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που συστήνει προς τους Ελληνοκύπριους να αποφεύγουν να προσεγγίζουν την περιοχή.

Η στάση ανοχής των Ηνωμένων Εθνών συνδέεται με το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά απειλεί ότι θα εκδιώξει την Ειρηνευτική Δύναμη από τα κατεχόμενα, κλείνοντας τα δυο στρατόπεδα που λειτουργεί και τα παρατηρητήρια, εάν δεν υπογραφεί χωριστή συμφωνία ψευδοκράτους- ΟΗΕ.

Αυτή η αξίωση αποσκοπεί στην αναγνώριση του ψευδοκράτους. Τα Ηνωμένα Έθνη υπό το φόβο της εκδίωξής τους, κάνουν όλα τα χατίρια των Τούρκων. Υπενθυμίζεται συναφώς όλα ξεκινούν από την ενόχληση της Τουρκίας στο γεγονός ότι η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στηρίζεται στο ψήφισμα 186/1964, που «τσιμέντωσε» την Κυπριακή Δημοκρατία μετά την τουρκοανταρσία.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο το κατοχικό καθεστώς κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη προσχέδιο χωριστής συμφωνίας για την «συμφωνία για το καθεστώς των δυνάμεων» – SOFA, κάνοντας ένα βήμα προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Με την κίνηση αυτή προβαίνει σε μια ακόμη ενέργεια, ένα ακόμη βήμα για μια επιδίωξη των τελευταίων χρόνων για να συνάψει χωριστή συμφωνία για την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στα κατεχόμενα.

Οι πληροφορίες της κυβέρνησης της Κύπρου αναφέρουν ότι η τουρκική πλευρά και τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε συνεννόηση για συνομολόγηση επιχειρησιακών διευθετήσεων (operational arrangements) μεταξύ ΟΥΝΦΙΚΥΠ και της αποσχιστικής οντότητας. Αυτό θα γίνει, όπως αναφέρεται λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές, αξιοποιώντας το γεγονός ότι η παρούσα κυβέρνηση θα είναι υπό αναχώρηση ενώ το πολιτικό σύστημα θα ασχολείται με τον προεκλογικό αγώνα.

Είναι σαφές πως η Τουρκία βρίσκεται σε επιθετική διάταξη σε όλα τα μέτωπα, στρατιωτικά και πολιτικά. Από την μια είναι η τεράστια διπλωματική προσπάθεια πολιτικής αναβάθμισης με απώτερο στόχο την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Από την άλλη, είναι η αρπαγή γης και συγκεκριμένα τμημάτων της νεκρής ζώνης.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η επεκτατική πολιτική της κατοχικής Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε ό,τι αφορά αυτό το πεδίο, αναμένεται σύντομα να σταλεί τουρκικό γεωτρύπανο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. https://hellasjournal.com


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.