Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ατσάλινο τείχος σε Αιγαίο και Έβρο – Σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις...

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα και με συνεχείς ασκήσεις σε ξηρά, αέρα και θάλασσα σε όλη την...





Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα και με συνεχείς ασκήσεις σε ξηρά, αέρα και θάλασσα σε όλη την επικράτεια, στέλνοντας το μήνυμα –σε όποιον θέλει «να έρθει ξαφνικά νύχτα»– ότι δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός.

«Ατσάλινο τείχος» στη Θράκη

Με τις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον να περνούν κρίση διαρκείας, οι ΗΠΑ ενισχύουν τη συνεργασία τους με την Ελλάδα, αναγνωρίζοντάς τη χώρα μας ως εταίρο ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώθηκε στην Ξάνθη, στο Πεδίο Βολής Αρμάτων στο Πετροχώρι, ελληνοαμερικανική άσκηση με άρματα μάχης, αλλά και Διαγωνισμός Ουλαμών Αρμάτων μεταξύ Μονάδων Τεθωρακισμένων του Δ’ Σώματος Στρατού με άρματα LEO2 (A4 και HEL) και Αρμάτων του C/1-18 Infantry Regiment των ΗΠΑ, αλλά και με άρματα Μ1Α1 ABRAMS. Οι Ουλαμοί αξιολογήθηκαν σε επιχειρησιακές διαδικασίες με μετρήσιμα αντικειμενικά κριτήρια, οι οποίες μεταξύ άλλων εστίασαν σε θέματα τακτικής μικρών κλιμακίων, τεχνικής εκτέλεσης βολών καθώς και σε τεχνικά θέματα των αρμάτων. 

Η τελική κατάταξη των Ουλαμών προέκυψε από τον συνδυασμό του χρόνου που χρειάστηκε το κάθε πλήρωμα για να ολοκληρώσει τις δοκιμασίες σε συνάρτηση με την επιμέρους βαθμολόγηση των δεξιοτήτων του και ειδικά της ευστοχίας των βολών του. Οι Έλληνες «μαυροσκούφηδες» και φέτος βρέθηκαν στο ψηλότερο σκαλοπάτι και αποκόμισαν σημαντική εμπειρία δίπλα στους Αμερικανούς. Σε όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού, ιδιαίτερα εμφανή ήταν η προσπάθεια, το πάθος και η γνώση των αντικειμένων από τους διαγωνιζόμενους, καθώς και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και επιχειρησιακής ετοιμότητάς τους. Την άσκηση παρακολούθησαν ως παρατηρητές η Αίγυπτος, η Αρμενία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιορδανία, η Ιταλία, η Κύπρος και η Ρουμανία, καθώς και οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στη Σούδα

Στην αεροπορική βάση της Σούδας βρίσκεται σε εξέλιξη η ελληνοσαουδαραβική άσκηση «Falcon Eye III», η οποία θα διαρκέσει περίπου 10 ημέρες, έως τις 18 Νοεμβρίου 2022. Έξι μαχητικά αεροσκάφη F-15SA της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας προσγειώθηκαν την Τετάρτη στη Σούδα για συνεκπαιδεύσεις με μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας εντός του εθνικού εναέριου χώρου.

Λίγες ημέρες νωρίτερα είχαν προσγειωθεί στη Σούδα ένα αεροσκάφος πολλαπλών αποστολών της Σαουδικής Αραβίας, που μετέφερε προσωπικό εδάφους διαφόρων ειδικοτήτων, υλικό εξοπλισμό αλλά και επιπλέον ιπτάμενους. Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης έχει σχεδιαστεί να εκτελεστούν, μεταξύ άλλων, αποστολές σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων τύπου Air Superiority – Supremacy, καθώς και προστασία-προσβολή στόχων σε ξηρά και θάλασσα.

Η έλευση των σαουδαραβικών μαχητικών γίνεται στο πλαίσιο της διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας και της συντονισμένης προσπάθειας των αρμόδιων φορέων του ΓΕΕΘΑ με το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας.

Η Αθήνα, εν μέσω κρίσης με την Τουρκία, σφυρηλατεί συμμαχίες και ενισχύει τις σχέσεις της με τις αραβικές χώρες που επιθυμούν να έχουν παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι διμερείς σχέσεις Αθήνας – Ριάντ έγιναν πιο ισχυρές με την αποστολή πυροβολαρχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία (με τις ευλογίες των ΗΠΑ) το περασμένο έτος, αλλά και με τις κοινές στρατιωτικές δράσεις που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες τα τελευταία χρόνια.

Πηγές από το υπουργείο Άμυνας εξηγούσαν στο «Π» ότι «η χώρα μας ασκεί πολύ ενεργή στρατιωτική διπλωματία, έχοντας αναλάβει κομβικό ρόλο στην προώθηση αμυντικών πρωτοβουλιών και στη δημιουργία διμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας. Στόχος είναι η Ελλάδα να έχει υψηλό αποτύπωμα στην άμυνα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Τα αποτελέσματα παράγονται όταν συσφίγγουμε τις σχέσεις με φίλες και συμμαχικές χώρες, με τις οποίες μάλιστα μοιραζόμαστε κοινές αντιλήψεις και απόψεις όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας και της άμυνας στην περιοχή μας. Η Σαουδική Αραβία είναι μία από αυτές».

Oι «Νηρηίδες» ξανά σε Αιγαίο – Μεσόγειο

Σε συνεχή επαγρύπνηση είναι και το Πολεμικό Ναυτικό. Οι μονάδες επιφανείας και τα υποβρύχια του στόλου παρακολουθούν όλες τις τουρκικές κινήσεις και ελέγχουν κάθε σημείο του του Αιγαίου.

Τα πολεμικά μας πλοία συμμετέχουν συνεχώς σε συμμαχικές ασκήσεις και αποστολές. Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται στην Κύπρο για την πολυεθνική άσκηση «Nemesis 2022» στην οποία συμμετείχαν, εκτός από την Ελλάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αίγυπτος και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η πολυεθνική άσκηση «Νηρηίς 22». Σχεδόν το σύνολο του στόλου βγήκε ξανά στο Αιγαίο για συνεκπαιδεύσεις με τη μόνιμη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο SNMG-2 και άλλων συμμαχικών χωρών, όπως το Ισραήλ. Πρόκειται για μια σημαντική άσκηση που σχεδιάστηκε από το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ έχουν προγραμματιστεί δραστηριότητες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κρητικού, του Μυρτώου και του Νότιου Αιγαίου Πελάγους.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.