Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ελληνικός Στρατός: Η αεράμυνα στο προσκήνιο-Οι εξοπλιστικές προτεραιότητες για την αναβάθμιση του Αντιαεροπορικού Πυροβολικού

Τη προηγούμενη Κυριακή ο γράφων μέσα από την ιστοσελίδα DefenceReview.gr είχε αναφερθεί στο Πυροβολικό Μάχης συνεχίζοντας τη σειρά άρθρων –...





Τη προηγούμενη Κυριακή ο γράφων μέσα από την ιστοσελίδα DefenceReview.gr είχε αναφερθεί στο Πυροβολικό Μάχης συνεχίζοντας τη σειρά άρθρων – αναλύσεων αναφορικά με τις εξοπλιστικές ανάγκες των Όπλων του Στρατού Ξηράς. Λόγω οικονομίας χώρου και χρόνου είχαμε επικεντρώσει την ανάλυση μας μόνον στο Πυροβολικό Μάχης. Το Πυροβολικό όμως αποτελείται τόσο από το Πυροβολικό Μάχης όσο και από το Αντιαεροπορικό Πυροβολικό με εξίσου σημαντική αποστολή για την ελληνική αποτροπή. Στη σημερινή μας ανάλυση θα αναφερθούμε στο Αντιαεροπορικό Πυροβολικό και στην Αεράμυνα του Στρατού Ξηράς.

Σημαντικό στοιχείο που εξασφαλίζει την επιβιωσιμότητα ενός στρατού στο σημερινό πεδίο της μάχης αποτελεί το Αντιαεροπορικό (Α/Α) πυροβολικό. Αυτό γιατί πέραν την αναβάθμισης της από αέρος απειλής, νέες μορφές απειλών εμφανίζονται που απαιτούν ποικιλία μέσων και μεθόδων για την αντιμετώπιση τους. Οι προκλήσεις που τίθενται λοιπόν είναι τεράστιες και απαιτούν σύντονη προσπάθεια για την αντιμετώπιση τους. Το Α/Α του Ε.Σ ενισχύθηκε σημαντικά την τελευταία 20ετία με αποτέλεσμα να παρουσιάζει μια σε γενικές γραμμές αποδεκτή εικόνα. Πολλά ωστόσο πρέπει να γίνουν καθ’ό,τι οι εξελίξεις τρέχουν και η προσπάθεια για την παρακολούθηση τους δεν σταματάει ποτέ.

Δομή, οργάνωση, εξοπλισμός


Βασική οργανωτική μονάδα του Ελληνικού Α/Α ΠΒ είναι η Μοίρα είτε στη μορφή της Μοίρα Κ/Β είτε στη μορφή της Μοίρας Ελαφρού Α/Α Πυροβολικού (ΜΕΑ/ΑΠ).

Συνολικά διατίθενται 2 Μοίρες (180 και 181 ΜΚ/Β στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα) Κ/Β βλημάτων HAWK διατεταγμένες σε 7 πυροβολαρχίες με συνολικά 42 τριπλούς εκτοξευτές βλημάτων MIM-23, 1 Μοίρα(182 ΜΚ/Β στην Κομοτηνή) με 5 πυροβολαρχίες με συνολικά 21 συστήματα Tor-M1 και αριθμός ΜΕΑ/ΑΠ. Στις ΜΕΑ/ΑΠ των νησιών του Αιγαίου εντάσσονται τα συστήματα OSA-AK/AKM οργανωμένα σε Πυροβολαρχίες Ελαφρού Α/Α Πυροβολικού (ΠΕΑ/ΑΠ). Όσον αφορά την κατανομή των αντιαεροπορικών μέσων αυτά διατίθενται ως εξής:

Κάθε Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού διαθέτει στη διμοιρία αναγνώρισης του Λόχου Υποστήριξης Τάγματος (ΛΥΤ) μια ομάδα Α/Α βλημάτων με 4 έως 6 εκτοξευτές βλημάτων Stinger. Σε κάθε απλό τάγμα πεζικού και πιο συγκεκριμένα στο ΛΥΤ υπάρχει μια διμοιρία Α/Α όπλων με 4 πυροβόλα ZU-23 και στη διμοιρία πολυβόλων 2 έως 4 εκτοξευτές Stinger ενώ αριθμός από ZU-23 διατίθενται πλέον και στα τάγματα Εθνοφυλακής με αντίστοιχη αριθμητική οργάνωση. Οι μονάδες των Τεθωρακισμένων (ΕΜΑ και ΕΑΝ) διαθέτουν στην ίλη διοίκησης έναν ουλαμό ανιχνευτών και Α/Α άμυνας με 2 ή 4 εκτοξευτές Κ/Β Stinger.Αναβαθμισμένο Κέντρο Ελέγχου Πυρός ή Κέντρο Διεύθυνσης Πυρός των HAWK

Όσον αφορά την κατανομή των μονάδων Α/Α πυροβολικού ισχύουν τα παρακάτω:

Σε κάθε σχηματισμό της ΑΣΔΕΝ διατίθεται ανά μια ΜΕΑ/ΑΠ. Σε κάθε Μ/Κ Μεραρχία ΠΖ ή ισοδύναμο σχηματισμό και σε κάθε Σώμα στρατού διατίθεται επίσης μια ΜΕΑ/ΑΠ. Οι μονάδες πυραυλικού Α/Α πυροβολικού και πιο συγκεκριμένα η 181 ΜΚ/Β και η 182 ΜΚ/Β υπάγονται στην 1η Στρατιά ενώ η 180 ΜΚ/Β απευθείας στο ΓΕΣ.

Συνοπτικά το διατιθέμενο υλικό Α/Α άμυνας του Ε.Σ παρουσιάζεται παρακάτω:

-42 εκτοξευτές βλημάτων MIM-23 HAWK σε 7 πυροβολαρχίες

-21 εκτοξευτές βλημάτων Tor-M1 οργανωμένα σε 5 πυροβολαρχίες

-12/27 εκτοξευτές βλημάτων OSA-AK/AKM

-54 συστήματα VSHORADS ASRAD-GR με βλήματα Stinger

-631 εκτοξευτές βλημάτων FIM-92B/C POST-RMP Stinger

-506 πυροβόλα ZU-23 των 23 mm

-285 πυροβόλα Rh-202 των 20 mm

-17 πυροβόλα ARTEMIS-30 των 30 mm (υπό απόσυρση)

Η ανάπτυξη του συστήματος HAWK ξεκίνησε το 1953 ενώ το σύστημα εντάχθηκε σε υπηρεσία το 1960. Μέσω διαδοχικών εκσυγχρονισμών καταφέρνει και μένει αξιόμαχο για πάνω από 50 χρόνια. Τα HAWK του Ε.Σ έχουν εκσυγχρονιστεί σε επίπεδο ανάλογο του Phase III. Η κάθε Πυροβολαρχία αποτελείται από δύο μονάδες πυρός εξοπλισμένες με τρεις εκτοξευτές των τριών βλημάτων έκαστη.

Στόχος του εκσυγχρονισμού ήταν η μείωση του προσωπικού αλλά και των υλικών κάθε πυροβολαρχίας κατά 10%, η δυνατότητα – υπό προϋποθέσεις – αντιμετώπισης μαζικής αεροπορικής απειλής, η αύξηση της ευκινησίας μειώνοντας τον απαραίτητο χρόνο ενεργοποίησης κατά 30% και η εισαγωγή σε υπηρεσία σύγχρονου κέντρου διεύθυνσης πυρός (FDC), συμβατού με το Patriot. Οι νέες επιδόσεις του συστήματος επιτρέπουν στις πυροβολαρχίες Hawk να εμπλέξουν στόχους σε απόσταση 42 χιλιομέτρων και ύψος 45.000 ποδιών, να εμπλέξουν ταυτόχρονα χαμηλά ιπτάμενους – αναδυόμενους στόχους (pop-up) σε βεληνεκές μικρότερο των 20 χιλιομέτρων (LASHE Mode) και να προβάλουν τακτικούς βαλιστικούς πυραύλους (TBM).

Μια τυπική συγκρότηση Πυροβολαρχίας περιλαμβάνει:

Ένα Κέντρο Κατανομής Πυρός Πυροβολαρχίας – Battery Fire Distribution Center (BFDC).

Ένα Ραντάρ Ερεύνης Συνεχούς Κύματος – Continuous Wave Acquisition Radar (CWAR) AN/MPQ-62.

Ένα Παλμικό Ραντάρ Ερεύνης – Pulse Acquisition Radar (PAR) AN/MPQ-50.

Δύο Ραντάρ Εγκλωβισμού – High Power Illuminator Radar (HIPIR) AN/MPQ- 61.

Μία Συσκευή Αναγνώρισης – Identification Friend or Foe (IFF) AN/TPX-46.

Έξι Εκτοξευτές Βλημάτων – Launcher (LT) XM – 192.

Το σύστημα HAWK είναι πλήρως διασυνδεδεμένο με τα Patriot μέσω Link 11 και πλήρως ενταγμένο στο Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ) της ΠΑ.

Το αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς OSA (SA-8 κατά NATO) είναι Σοβιετικής κατασκευής. Στην έκδοση OSA-AKM φέρει εξαπλό εκτοξευτή βλημάτων 9M33 με βεληνεκές 15 Km. Φέρεται από όχημα BAZ-3957 με αμφίβια ικανότητα. Σε ελληνική υπηρεσία λειτουργούν συνδυαζόμενα είτε με ραντάρ P-19 είτε με ραντάρ Kasta-2E με βεληνεκές 5-150 Km.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.