Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Σεισμοί: SOS από τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο – Γιατί χρειάζεται επικαιροποίηση του αντισεισμικού κανονισμού

Δρ Γεράσιμος Α. Παπαδόπουλος Σεισμολόγος, Επιστημονικός συνεργάτης ΕΕ και UNESCO Όλοι γνωρίζουμε ότι η χώρα μας απειλείται από ποικιλία φυσι...




Δρ Γεράσιμος Α. Παπαδόπουλος
Σεισμολόγος, Επιστημονικός συνεργάτης ΕΕ και UNESCO

Όλοι γνωρίζουμε ότι η χώρα μας απειλείται από ποικιλία φυσικών κινδύνων, όπως οι σεισμοί, οι καύσωνες, οι δασικές πυρκαγιές και οι πλημμύρες. Κατά καιρούς τα φαινόμενα αυτά προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές και πολλά ανθρώπινα θύματα. Στις τελευταίες δεκαετίες ο απολογισμός είναι τραγικός. Ο παρατεταμένος καύσωνας του Ιουλίου του 1987 προκάλεσε αμέσως ή εμμέσως περίπου 1500 θύματα.

------------------------------------------


Ο σεισμός της Πάρνηθας, που προήλθε από το ρήγμα της Φυλής, σκότωσε 143 και τραυμάτισε εκατοντάδες ανθρώπων, έβλαψε χιλιάδες κτίρια, εκ των οποίων μερικά κατέρρευσαν ολικώς, και προκάλεσε μετρήσιμη οικονομική ζημιά που υπερβαίνει τα 3 δις δολάρια. Η πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής το Νοέμβριο του 2017 σκότωσε 23 ανθρώπους, ενώ η πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής θανάτωσε 103 ανθρώπους τον Ιούλιο του 2018.

Οι σεισμοί αποτελούν ένα καταστροφικό φυσικό φαινόμενο που πλήττει συχνά τη χώρα μας. Η σταδιακή πρόοδος που σημειώθηκε στην επιστημονική έρευνα, τόσο στον τομέα της σεισμολογίας όσο και της αντισεισμικής μηχανικής, έχει συμβάλλει καθοριστικά στο να οργανωθεί και εφαρμοστεί αποτελεσματικά ο αντισεισμικός κανονισμός της χώρας. Το αποτέλεσμα είναι άμεσα ορατό από το γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχει βαθμιαία μειωθεί σημαντικά το πλήθος των ανθρώπων που σκοτώνονται από τα αρνητικά αποτελέσματα των σεισμών. Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει γιατί περίπου το 40% των κτιρίων δεν έχουν κατασκευαστεί με αντισεισμικό κανονισμό, αλλά και εκείνα που κατασκευάστηκαν με κανονισμό συχνά υφίστανται βλάβες.

Στην Ελλάδα θεσπίστηκε αντισεισμικός κανονισμός για πρώτη φορά το 1959, ο οποίος αναθεωρήθηκε μερικώς το 1984-85. Η ριζική αναμόρφωση του αντισεισμικού κανονισμού επετεύχθη το 1992 και εφαρμόστηκε από το 1995. Μερική αναμόρφωση έγινε για την περιοχή της Αττικής το 2000 μετά τον καταστροφικό σεισμό της Πάρνηθας.

Στο πρόσφατο 9o Συνέδριο «Safe Thessaloniki 2022» με κεντρικό θέμα «Νέες Τεχνολογίες στην Πολιτική Προστασία», που διοργάνωσε ο οργανισμός «Safe Greece» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και το Τμήμα Κ. Μακεδονίας του ΤΕΕ, μεταξύ των πολλών σημαντικών θεμάτων που αναδείχθηκαν στις 100 και πλέον ανακοινώσεις ήταν και το θέμα του αντισεισμικού κανονισμού.

Ο Ομότιμος Καθηγητής στο ΑΠΘ και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σεισμικής Μηχανικής Κυριαζής Πιτιλάκης, υποστήριξε την ανάγκη αναθεώρησης του υπάρχοντος αντισεισμικού κανονισμού, ο οποίος αν και παραμένει σύγχρονος, θα πρέπει να εναρμονιστεί με τους σχετικούς ευρωκώδικες. Η ανακοίνωση αυτή έγινε στη διάρκεια της εναρκτήριας συνεδρίασης του Συνεδρίου «Safe Thessaloniki 2022» με την παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρ. Στυλιανίδη και του Προέδρου του ΟΑΣΠ Καθ. Ε. Λέκκα.

Στην ίδια συνεδρίαση ο γράφων υποστήριξε επίσης την ανάγκη αναθεώρησης του υπάρχοντος αντισεισμικού κανονισμού και για τον πρόσθετο λόγο ότι από το 1992 έως τώρα έχει συλλεγεί πληθώρα επιστημονικών δεδομένων, όπως ενόργανες σεισμικές καταγραφές αλλά και δεδομένα για τα ενεργά ρήγματα και τους εδαφικούς σχηματισμούς σε διάφορες σεισμογόνες περιοχές της χώρας μας. Τα νέα δεδομένα που έχουν συλλεγεί επιβάλλεται να αξιοποιηθούν.

Η εφαρμογή ενός σύγχρονου αντισεισμικού κανονισμού δεν αποτελεί πανάκεια, αλλά παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος στην αντισεισμική άμυνα της κάθε χώρας που πλήττεται από σεισμούς. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η επικαιροποίηση του αντισεισμικού κανονισμού ώστε να αυξάνεται τόσο η ασφάλεια των κτιρίων και των υποδομών όσο και η προστασία του κοινωνικού συνόλου. Είναι καιρός πλέον να δρομολογηθεί η εκ νέου επικαιροποίηση του ελληνικού αντισεισμικού κανονισμού.
 
Άρθρο του Δρ Γεράσιμου Α. Παπαδόπουλου -Σεισμολόγου, Επιστημονικού συνεργάτη ΕΕ και UNESCO, Προέδρου SafeGreece


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.