Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Κόλαφος από τους New York Times για την Τουρκία: Ρώσοι ολιγάρχες και τα γιοτ τους έχουν βρει καταφύγιο στην τουρκία που παραβιάζει τις κυρώσεις!

Ενώ ορισμένα σούπερ γιοτ που ανήκουν ή συνδέονται με Ρώσους ολιγάρχες που αντιμετωπίζουν κυρώσεις έχουν κατασχεθεί σε λιμάνια σε όλο τον κό...

Ενώ ορισμένα σούπερ γιοτ που ανήκουν ή συνδέονται με Ρώσους ολιγάρχες που αντιμετωπίζουν κυρώσεις έχουν κατασχεθεί σε λιμάνια σε όλο τον κόσμο, η Flying Fox και άλλα που έχουν “παγιδευτεί” από τις ευρύτερες κυρώσεις της Ρωσίας έχουν βρει ασφαλές καταφύγιο στην Τουρκία, το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία.

Ο στολίσκος των ρωσικών σούπερ γιοτ στα τουρκικά ύδατα αυξάνει τις εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες θεωρούν την υποδοχή από την Τουρκία των πλοίων ως σύμπτωμα του πολύ μεγαλύτερου προβλήματος: της πρόσβασης της Ρωσίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Τουρκίας, υπονομεύοντας πιθανώς τις δυτικές κυρώσεις.

Τα παραπάνω δημοσιεύονται την Κυριακή στην εφημερίδα New York Times, η οποία έκανε μία μεγάλη έρευνα αναζητώντας τα γιωτ των Ρώσων ολιγαρχών. Το κείμενο υπογράφουν ι δημοσιογράφοι Elif Ince, Michael Forsythe και Carlotta Gall. Σημειώνει και τα εξής:

Ο ισχυρός ηγέτης της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επέκρινε τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δήλωσε τον Μάρτιο ότι η χώρα του δεν μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις λόγω των ενεργειακών της αναγκών και των βιομηχανικών συμφωνιών. «Δεν υπάρχει τίποτα να γίνει εκεί», είπε.

Συνολικά, τουλάχιστον 32 γιοτ συνδεδεμένα με ολιγάρχες και οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις έχουν καταφύγει στα νερά της χώρας τους τελευταίους μήνες, ικανά να κυκλοφορούν ή να δένουν στους γραφικούς όρμους και τους κόλπους της χωρίς φόβο κατάσχεσης, σύμφωνα με την ανάλυση της εφημερίδας New York Times.

Τα αρχεία ιδιοκτησίας των σούπερ γιοτ για τους εξαιρετικά πλούσιους είναι διαβόητα επειδή κρύβονται πίσω από στρώματα εταιρειών “κέλυφους”. Η ανάλυση των Times δημιουργήθηκε με ειδησεογραφικούς λογαριασμούς που συνέδεαν Ρώσους ολιγάρχες με συγκεκριμένα γιοτ που στη συνέχεια αντιστοιχίστηκαν με θέσεις σκαφών που ήταν διαθέσιμες σε εμπορικούς ιστότοπους όπως το Marine Traffic. Σε πολλές περιπτώσεις, τα γιοτ εντοπίστηκαν στα τουρκικά ύδατα από δημοσιογράφο τις εφημερίδας.

  • Στις 19 Αυγούστου, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξέδωσε δήλωση λέγοντας ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Wally Adeyemo, είχε πει σε Τούρκο αξιωματούχο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για το ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούν την Τουρκία για να αποφύγουν τις κυρώσεις.
  • Τρεις ημέρες αργότερα, ο κ. Adeyemo έστειλε επιστολή σε τουρκικούς επιχειρηματικούς ομίλους προειδοποιώντας για κυρώσεις εάν συνεργάζονται με Ρώσους ιδιώτες ή οντότητες που αντιμετωπίζουν κυρώσεις.
  • Οι τουρκικές τράπεζες, πρόσθεσε, κινδύνευαν να χάσουν τις ζωτικής σημασίας «σχέσεις ανταπόκρισης» με τις παγκόσμιες τράπεζες – ακόμη και την πρόσβαση στο αμερικανικό δολάριο – εάν συναλλάσσονταν με ρωσικές τράπεζες που έχουν υποστεί κυρώσεις.

Τον Σεπτέμβριο, αρκετές τουρκικές τράπεζες σταμάτησαν να δέχονται το σύστημα πληρωμών Mir -το ρωσικό αντίστοιχο της Visa ή της MasterCard. Οι ενέργειές τους ήρθαν μετά την προειδοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που επεκτείνουν τη χρήση του Mir ή συνάπτουν νέες συμφωνίες κινδύνευαν να παραβιάσουν τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Παρόλα αυτά, οι τουρκικές μαρίνες συνεχίζουν να εξυπηρετούν Ρώσους που υπόκεινται σε κυρώσεις και τα σούπερ γιοτ τους.

Τα ζεστά γαλαζοπράσινα νερά, οι απομονωμένες παραλίες και οι μοντέρνες εγκαταστάσεις της μεσογειακής ακτής της Τουρκίας την έχουν κάνει εδώ και καιρό δημοφιλή και βολικό προορισμό για τους Ρώσους ιδιοκτήτες και ναυλωτές γιοτ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα μενού των τοπικών εστιατορίων εκτυπώνονται σε τρεις γλώσσες: Τουρκικά, Αγγλικά και Ρωσικά.

Τον Ιούνιο, η Flying Fox αναφέρθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως «μπλοκαρισμένη ιδιοκτησία» και στην εταιρεία διαχείρισής της, την Imperial Yachts, επιβλήθηκαν επίσης κυρώσεις. Ωστόσο, το Flying Fox έχει αγκυροβολήσει τουλάχιστον από τον Μάιο στο Port Azure, μια μαρίνα στο πολυτελές θέρετρο Göcek. Άλλα σούπερ γιοτ εκεί που ανήκουν ή συνδέονται με Ρώσους, στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις ταξιδεύουν από τον έναν όρμο στον άλλο στην περιοχή.

Τα μολυσμένα νερά της πόλης είναι ακατάλληλα για κολύμπι, ένα ελκυστικό χαρακτηριστικό για τους ιδιοκτήτες superyacht επειδή κρατά μακριά τα πλήθη και την ανεπιθύμητη δημοσιότητα. Και τα σκάφη μπορούν εύκολα να μεταφερθούν με ατμό σε παρθένα νερά κοντά. Αν οι περιποιημένοι επισκέπτες έχουν ανεκπλήρωτες ανάγκες, μικρά καραβάκια τριγυρνούν στο λιμάνι, πουλώντας είδη παντοπωλείου, παγωτά, τούρκικές κρέπες, ακόμη και μασάζ.

Το Port Azure, που διαφημίζεται ως η πρώτη «μαρίνα μόνο για mega γιοτ» στην Τουρκία, άνοιξε πέρυσι από την STFA, έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων της Τουρκίας. Η μαρίνα, η οποία υπερηφανεύεται για τον ιστότοπό της ως «καταφύγιο» που κάνει «μεγάλα και μικρά προβλήματα να φεύγουν», έχει φιλοξενήσει τουλάχιστον οκτώ γιοτ που συνδέονται με Ρώσους ολιγάρχες ή εταιρείες που έχουν επιβληθεί κυρώσεις το περασμένο καλοκαίρι, σύμφωνα με την ανάλυση των Times.

Την 1η Ιουνίου, ένας Τούρκος μεσίτης γιοτ δημοσίευσε στο Instagram ένα βίντεο που τραβήχτηκε στο Port Azure και δείχνει μια σειρά από πέντε γιοτ συνολικής αξίας σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων του Flying Fox, του Lana, που εισήχθη πρόσφατα με 1,8 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα για ναύλωση από την Imperial, και του Galactica Super Nova, που συνδέεται με τον Vagit Alekperov, έναν σύμμαχο του Πούτιν, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Από τις 20 Οκτωβρίου υπήρχαν τουλάχιστον 13 γιοτ στην Τουρκία που συνδέονται με κυρώσεις, σύμφωνα με την ανάλυση των Times. Από αυτά, τα τέσσερα ανήκαν σε ή συνδέονταν με άτομα υπό κυρώσεις και εννέα προσφέρθηκαν πρόσφατα για ναύλωση από την Imperial, την εταιρεία με έδρα το Μονακό που έχει υποστεί κυρώσεις.
  • Μια εκπρόσωπος της Imperial Yachts είπε ότι μετά την επιβολή κυρώσεων στην εταιρεία τον Ιούνιο, οι πελάτες της τερμάτισαν τις συμβάσεις τους με την εταιρεία και ότι «δεν διαχειρίζεται πλέον ούτε ναυλώνει» κανένα από τα γιοτ στα τουρκικά ύδατα.
Αλλά μέχρι τα τέλη Αυγούστου, η Imperial διαφήμιζε γιοτ για ναύλωση και πώληση στον ιστότοπό της, συμπεριλαμβανομένων σκαφών στα τουρκικά ύδατα. Μετά από έρευνα των Times, οι καταχωρίσεις αφαιρέθηκαν από τον ιστότοπο της Imperial, ο οποίος τώρα εμφανίζει μόνο μια ειδοποίηση που ανακοινώνει ότι στην εταιρεία έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Η εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι «διατήρησε ζωντανές τις άλλες σελίδες της ως αντανάκλαση της πρώην επωνυμίας της».

«Κατά τη διάρκεια του χρόνου που οι άλλες σελίδες ιστοτόπων ήταν ορατές, η Imperial δεν συμμετείχε σε καμία επιχειρηματική δέσμευση», είπε η Imperial απαντώντας σε ερωτήσεις που εστάλησαν μέσω email.

Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο πιο γνωστός Ρώσος ολιγάρχης που εθεάθη πρόσφατα στην Τουρκία, δεν χρησιμοποιεί τα Imperial Yachts για να διαχειριστεί την κατασκευή των πολυτελών γιοτ του ούτε να τα στελεχώσει μετά τη ρίψη τους στη θάλασσα. Τέσσερα γιοτ που ανήκουν ή συνδέονται με τον κ. Αμπράμοβιτς, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την ανάλυση των Times, βρίσκονταν στην Τουρκία τον Αύγουστο.

Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες το επιλέξουν, έχουν στη διάθεσή τους εργαλεία για να επιβάλουν τις κυρώσεις τους στους Ρώσους ολιγάρχες, ακόμη και αν τα πλοία τους βρίσκονται στα τουρκικά ύδατα και ακόμη κι αν η τουρκική κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη να συνεργαστεί, δήλωσε ο Daniel Tannebaum, πρώην αξιωματούχος επί των κυρώσεων που υπηρέτησε στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και στην Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης.

Ένας τρόπος, είπε, θα ήταν να επιβληθούν κυρώσεις σε εταιρείες που εξυπηρετούν τα γιοτ των ολιγαρχών στην Τουρκία – τις μαρίνες, τις εταιρείες εστίασης και τις εταιρείες τροφοδοσίας καυσίμων. Σε αυτή την περίπτωση, όχι μόνο οι Ρώσοι ιδιοκτήτες θαλαμηγών αλλά και οι πολλοί Αμερικανοί ιδιοκτήτες γιοτ που βρίσκονται τώρα στα τουρκικά ύδατα θα έπρεπε να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους αλλού, ενώ οι τράπεζες που συναλλάσσονται με αυτές τις εταιρείες ενδέχεται να κλείσουν τους λογαριασμούς τους για να μην γίνουν στόχος.

  • Τα superyachts αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για τις μαρίνες, καθώς και για άλλες επιχειρήσεις της περιοχής. Σε ένα παράδειγμα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τον Απρίλιο ότι το μεγαλύτερο γιοτ του κ. Αμπράμοβιτς, το μήκους 533 ποδιών Eclipse, είχε λογαριασμό καυσίμων 1,66 εκατομμυρίων δολαρίων στην πόλη-λιμάνι του Μαρμαρίς. Οι δεξαμενές του χρειάστηκαν 22 ώρες για να γεμίσουν.

Ένα από τα τέσσερα σούπερ γιοτ που συνδέονται με τον κ. Abramovich, το Solaris μήκους 460 ποδιών, είναι αγκυροβολημένο στη μαρίνα Yalıkavak στο Bodrum, ένα μοντέρνο θέρετρο στο νότο της Τουρκίας. Ενώ βρίσκεται σε αδράνεια, έχει ακόμα 20 μέλη του πληρώματος που κάνουν καθημερινά ταξίδια για να το προμηθεύουν με τρόφιμα, με νερό και ρεύμα και να απορρίπτουν τα απόβλητά του, σύμφωνα με λιμενικό υπάλληλο με άμεση γνώση του θέματος, ο οποίος μίλησε ανώνυμα.

Το Solaris λαμβάνει επίσης ένα φορτίο με φαγητό κάθε εβδομάδα μέσω μιας εταιρείας catering, είπε, προσθέτοντας: «Είκοσι κάσες σπαραγγιών — τι θα κάνατε με τόσα σπαράγγια;»

Το Yalıkavak είναι η πιο πολυτελής μαρίνα της Τουρκίας, με καταστήματα όπως Prada, Louis Vuitton και Valentino σε έναν παραλιακό δρόμο με φοίνικες με θέα στο λιμάνι. Η ανάλυση των Times έδειξε ότι τουλάχιστον τρία γιοτ που προσφέρθηκαν πρόσφατα για ναύλωση από την Imperial, την εγκεκριμένη εταιρεία διαχείρισης, και άλλα τρία γιοτ που ανήκουν ή συνδέονται με ολιγάρχες που αγκυροβολήθηκαν στη μαρίνα Yalıkavak αυτό το καλοκαίρι.

Σε δήλωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η μαρίνα είπε ότι παρόλο που η Τουρκία δεν έχει υιοθετήσει κυρώσεις, επειδή αναγνωρίζει «διεθνείς ανησυχίες», το Solaris έχει κρατηθεί εκτός των ορίων της μαρίνας. Όσον αφορά τα πλοία που σχετίζονται με τα Imperial Yachts, η μαρίνα είπε ότι δεν γνώριζε, καθώς το καλοκαίρι είναι «πολύ πολυάσχολη περίοδος» και ότι δεν διέθετε σύστημα για να ελέγχει εάν ένα μεμονωμένο γιοτ μπορεί να βρίσκεται υπό διεθνείς κυρώσεις. .

Τον Αύγουστο, το Eclipse, ένα από τα γιοτ που συνδέονται με τον κ. Αμπράμοβιτς, ήταν αγκυροβολημένο στη μέση του κόλπου στα ανοιχτά του Göcek, τρεισήμισι ώρες οδικώς στην ακτή από το Yalıkavak.

ΠΗΓΗ: NEW YORK TIMES – Elif Ince, Michael Forsythe και Carlotta Gall – Russian Superyachts Find Safe Haven in Turkey, Raising Concerns in Washington - https://hellasjournal.com


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.