Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΝΑΛΥΣΗ: Που πρέπει να πάνε τελικά τα Marder 1A3, στα Νησιά ή στον Έβρο;

ptisidiastima.com_ Αναγκαζόμαστε να γράψουμε αυτό το άρθρο, από σεβασμό στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, αλλά και σε κάποια κόμματα, που ...





ptisidiastima.com_Αναγκαζόμαστε να γράψουμε αυτό το άρθρο, από σεβασμό στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, αλλά και σε κάποια κόμματα, που μάλλον έχουν πέσει «θύματα» κάποιων, επιεικώς ασχέτων απόστρατων αξιωματικών, αλλά και κάποιων «λαοπρόβλητων» και «έγκυρων» δημοσιογράφων, που μπροστά στην ανάγκη να κάνουν αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, δεν υπολογίζουν και πιθανές συνέπειες στην Εθνική Άμυνα. Μας φαίνεται αδιανόητο που πρέπει να το γράψουμε, αλλά αν αυτό χρειάζεται για να υπάρξει κατανόηση στην Στρατιωτική Ηγεσία, θα το κάνουμε.

Βλέποντας τις αντιδράσεις δυο κοινοβουλευτικών κομμάτων, που πάντα στηρίζουν τις αμυντικές δαπάνες, του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης, στο θέμα της μη μεταφοράς των Marder 1A3 στα νησιά, πρέπει να το αναλύσουμε. Είμαστε σίγουροι πως μέσα στις τάξεις και των δυο κομμάτων, υπάρχουν μέλη Απόστρατοι Αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς, που ξέρουν πολύ καλά, που και πως πρέπει να γίνονται οι αναπτύξεις οπλικών συστημάτων. Δηλαδή, δεν υπάρχει ένας που να εξηγήσει γιατί πχ τα Leopard 2HEL είναι στον Έβρο κι όχι πχ στη Λέσβο; Προφανώς και υπάρχει, απλά ελπίζουμε μετά από αυτό το άρθρο να μπορεί και να «ακουστεί».

Καταρχάς, χτες γράψαμε για τη στοιχομυθία μεταξύ του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου με τον ΥΕΘΑ. Όπως εξηγήσαμε και χτες, ο ΥΕΘΑ, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, μπροστά σε κοινό, εξήγησε στον Κ. Βελόπουλο πως τα Marder 1A3 δεν θα πάνε στα νησιά, αλλά στον Έβρο ή ούτως ή άλλως, εκεί που θα κρίνουν τα Επιτελεία. Η έκπληξη ήταν όταν είδαμε στο twitter το ΠΑΣΟΚ, με τον έμπειρο κοινοβουλευτικό στο χώρα της Άμυνας, Β. Κεγκέρογλου, να «πέφτει» στην ίδια παγίδα.

Αν και ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ δεν ζητά να πάνε τα Marder 1A3 στα Νησιά του Αιγαίου, ζητά όμως να καλυφθεί το κενό ισχύος που δημιούργησε η απόσυρση των 40 ΒΜΡ-1 από τα νησιά του Αιγαίου. Ας δούμε λιγάκι τι έχει συμβεί, κι ας δώσουμε τις κατάλληλες απαντήσεις γιατί θεωρούμε πως έχει υπάρξει ένα θέμα που δεν έπρεπε καν να υπάρχει.

Σε μια συμφωνία με 3 συμβαλλόμενους, Ελλάδα, Γερμανία και Ουκρανία, η Ελλάδα αποδέσμευσε 40 ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1 για την Ουκρανία, και η Γερμανία θα στείλει σε αντικατάσταση 40 Marder 1A3 στην Ελλάδα. Έτσι, η Ελλάδα θα βάλει σε υπηρεσία με την ησυχία της ένα νέο τύπο ΤΟΜΑ, και η Ουκρανία θα κάνει άμεση χρήση 40 ΒΜΡ-1.

1. Ποιο είναι καλύτερο; Το ΒΜΡ-1 ή το Marder 1A3;

Ειλικρινά, είναι ερώτηση για τελείως ασχέτους με την άμυνα, αλλά θα την απαντήσουμε. Το Marder 1A3 ουδεμία σχέση έχει με το ΒΜΡ-1, είναι ασύγκριτα ανώτερο σε όλους τους τομείς το Marder. Το ΒΜΡ-1 είναι ουσιαστικά το πρώτο Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης που αναπτύχθηκε στο πεδίο της μάχης, ενδιαφέρον σχέδιο, αλλά παρωχημένο από την πρώτη στιγμή. Η πρώτη του χρήση, το 1973 στον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ αποκάλυψε τα τεράστια μειονεκτήματά του. Το όχημα είναι ουσιαστικά παγίδα θανάτου για τα μεταφερόμενα πληρώματα, και ελάχιστη προστασία προσφέρει στους στρατιώτες (τουλάχιστον μετά καταργήθηκαν οι δεξαμενές καυσίμου στις πόρτες αποβίβασης, που παγίδευσαν εκεί τους στρατιώτες, αν και είναι απλά ημίμετρο).




Αντίθετα, το Marder 1A3, το οποίο έχει σχεδόν 3 φορές το βάρος του ΒΜΡ-1, παρέχει σοβαρή προστασία στη μεταφερόμενη ομάδα πεζικού. Το όχημα πολέμησε μόνο στο Αφγανιστάν, αλλά εκεί απέδωσε περίφημα, και μάλιστα σε περιβάλλοντα που δεν είχε σχεδιαστεί να αποδώσει. Χωρίς περιστροφές λοιπόν, το Marder είναι η «μέρα με τη νύχτα» σε σχέση με το ΒΜΡ-1. Δεν είναι ότι καλύτερο υπάρχει, υπάρχουν τα σύγχρονα Lynx, CV90, ASCOD αλλά είναι ότι καλύτερο μπορούσαμε να έχουμε χωρίς κόστος.

2. Μα καλά, το Marder έχει πυροβόλο 20 χιλιοστών, το BMP-1, 73 χιλιοστών!

Και, και λοιπόν; Η τοποθέτηση του πυροβόλου αυτού των 73 χιλιοστών στο ΒΜΡ-1 ήταν ένα τεράστιο λάθος, που οι Σοβιετικοί διόρθωσαν με το ΒΜΡ-2, που εξοπλίστηκε με πυροβόλο 30 χιλιοστών. Οι Γερμανοί επέλεξαν 20άρι για καλύτερη απόδοση σε Α/Α βολές, μεγαλύτερη ταχυβολία, και μικρότερο βάρος πυρομαχικών. Οι Αμερικανοί επέλεξαν πχ τα 25 χιλιοστά για το M2 Bradley.

To BMP-1 με το πυροβόλο των 73 χιλιοστών, δεν έχει στην πραγματικότητα πυροβόλο, αλλά «κάτι» που έχεις τις αρχές χρήσης ενός πυροβόλου. Μπορεί κάποιοι να βλέπουν μια κάνη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι «κανόνι». Είναι ένα πυροβόλο χαμηλής πίεσης, που γεμίζει με το χέρι. Στην καλύτερη περίπτωση, το ΒΜΡ-1 μπορεί να ρίξει ένα χαμηλής ταχύτητας βλήμα, κάθε ένα λεπτό (κι αυτό, από εκπαιδευμένο χειριστή). Το Marder 1A3 μπορεί να ρίξει περίπου 1000 βλήματα των 20 χιλιοστών σε ένα λεπτό.

Τα βλήματα των 73 mm, με ταχύτητα 290-400 μέτρα το δευτερόλεπτο δεν έχουν ακτίνα σοβαρή, 400 με 800 μέτρα, ενώ επηρεάζονται από τον άνεμο (που όλως τυχαίως φυσάει συνέχεια στα ελληνικά νησιά). Αντίθετα, το πυροβόλο των 20 χιλιοστών, που είναι κανονικά πυροβόλο, έχει ταχύτατα βλήματα που ξεπερνούν τα 1000 μέτρα το δευτερόλεπτο και δεν επηρεάζονται από ανέμους τόσο. Η δε ακτίνα βολής ξεπερνά τα 2000 χιλιόμετρα.

3. Μα καλά, αν είναι έτσι, γιατί τα πήραμε τα ΒΜΡ-1;

Τα ΒΜΡ-1, πριν περίπου 30 χρόνια που τα παραλάβαμε, ήταν μια προσωρινή ενίσχυση του ΕΣ με μηδενικό κόστος. Αν ήταν άξια μάχης υψηλής έντασης, θα τα είχαμε στον Έβρο, που διατηρούμε την ελίτ των οπλικών μας συστημάτων. Αλλά τότε, είχαμε σημαντικές ελλείψεις σε κρίσιμο εξοπλισμό, ότι και να παίρναμε είχε αξία. Οι «παλιοί» θα θυμούνται πως τότε υπηρετούσαν ακόμη τα Μ8. Αν θέλετε την άποψή μας, καλύτερα να είχαμε πάρει τα ΤΟΜΠ MT-LB αλλά μάλλον τα «καπάρωσαν» πρώτες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σημειωτέον, τα ΒΜΡ-1 υπηρετούσαν ήδη 20 χρόνια τουλάχιστον στον Ανατολικογερμανικό Στρατό πριν τα πάρουμε εμείς.

4. Καλά όλα αυτά, γιατί δεν τα μεταφέρουμε στα νησιά;

Διότι θα ήταν τεραστίων διαστάσεων ανοησία, ένα τόσο ικανό οπλικό σύστημα, ιδανικό για πόλεμο ελιγμών, δεν πρέπει να πάει στα νησιά. Στα νησιά ο αγώνας απαιτεί άλλου είδους ελιγμούς. Δηλαδή, εκεί δεν χρειάζεται να γίνουν «επελάσεις» για 30 ή 50 ή 100 χιλιόμετρα, αλλά μικρές κινήσεις, από οικισμό σε άλλο σημείο, για καταστροφή του εχθρού. Εκεί το Marder χάνει το μεγαλύτερο μέρος των πλεονεκτημάτων του.

Είναι ακριβώς, ο λόγος για τον οποίο τα Leopard 2HEL & 2A4 βρίσκονται στον Έβρο. Εκεί θα διεξαχθούν σκληρές αρματομαχίες, και οι Ελληνικές Δυνάμεις θα πρέπει να «σπάσουν» τις εχθρικές επιθετικές αιχμές, και γιατί όχι, να κάνουν αντεπίθεση. Τα Leopard 2HEL χωρίς ΤΟΜΑ δίπλα τους, είναι ευάλωτα από στοιχεία του τουρκικού πεζικού, που θα στήνουν ενέδρες. Το ότι θα πολεμήσουν τα Leo2 χωρίς ΤΟΜΑ δίπλα τους, είναι μια ελληνική πατέντα, αλλά τι να γίνει, αυτά έχουμε, με αυτά θα πολεμήσουμε.

Τώρα με 40 Marder δεν σωθήκαμε. Αλλά είναι 40 ΤΟΜΑ περισσότερα από τα Μηδέν ΤΟΜΑ. Είναι καλύτερο από το να πάμε να πολεμήσουν τα Leopard 2HEL/2A4 και να έχουν δίπλα τους τα Μ113Α2.

5. Και το Κενό Ισχύος στα Νησιά; Αν δεν πάνε εκεί τα Marder, πως θα καλυφθεί;

Δεν υπάρχει Κενό Ισχύος. Τα 40 BMP-1 αντικαταστάθηκαν από ισάριθμα Μ113 (ή ανάλογο αριθμό, μπορεί να είναι και περισσότερα), συνεπώς δεν υπάρχει κενό ισχύος. Τα ΒΜΡ-1 δεν θεωρούνται πως είναι αξιοπρεπούς ισχύος λόγω του αναξιόπιστου, άστοχου πυροβόλου. Έτσι ο ΕΣ τοποθέτησε ένα πολυβόλο Μ.2 ΗΒ των 12,7 χιλιοστών, που αποτελεί και το ισχυρότερο όπλο πάνω στο ΒΜΡ-1. Και, όλως τυχαίως, πολυβόλο Μ.2 φέρει και το Μ113Α2.

Το θέμα είναι πως τα Νησιά του Αιγαίου αναβάθμισαν την ισχύς τους πολύ πρόσφατα, μετά την μεταφορά εκεί των αμερικανικών Μ1117. Τα οχήματα αυτά θα κάνουν όσα θα έπρεπε κανονικά να κάνουν τα ΒΜΡ-1, αν δούλευε όπως όλοι νομίζουν το πυροβόλο τους. Έτσι, ο συνδυασμός Μ113Α2 και Μ1117 είναι ασύγκριτα ισχυρότερος από το συνδυασμό ΒΜΡ-1 και Mercedes 240GD (αθωράκιστο τζιπ του ΕΣ με ασθενικό κινητήρα, με εκ. χιλιόμετρα στο κοντέρ τους). Δεν μιλάμε για Κενό Ισχύος, αλλά για Αύξηση της Ισχύος των Νησιών και της ΑΣΔΕΝ.

6. Γιατί να μην πάνε όμως και τα Marder 1A3; Ακόμη περισσότερη ισχύς, σωστά;

Με αυτή τη λογική, ας πάμε και τα Leopard 2HEL, σωστά; Να απομονώσουμε δηλαδή την αφρόκρεμα των αρμάτων μάχης μας σε ένα νησί, που στην πραγματικότητα δεν τα χρειάζεται. Αν είχαμε 1000 Marder 1A3, ναι, θα στέλναμε και στα νησιά, για λόγους ομοιοτυπίας (μεταθέσεις στελεχών, απόθεμα ανταλλακτικών κοκ). Αλλά έχουμε μια φούχτα, μόλις 40. Να τα βάλουμε τα Marder εκεί που θα είναι πιο ακίνδυνα; Ούτε οι Τούρκοι δεν θα το πρότειναν αυτό!

To που θα πάει ένα οπλικό σύστημα, δεν το αποφασίζει κάποιο Κόμμα, ή ένας δημοσιογράφος, ή η Κοινωνία των Πολιτών (τα διαδικτυακά καφενεία). Το αποφασίζουν τα Επιτελεία. Αν είναι έτσι, ας στείλουμε τα 214ΗΝ ανοιχτά του Άη Στράτη, ή τα Patriot στη Λέσβο. Δεν γίνονται μερικά πράγματα. Τις αποφάσεις τις παίρνουν οι Ανώτατοι Αξιωματικοί, όχι εμείς. Δεν γίνονται επεμβάσεις από τους τραπεζοκόμους των Νοσοκομείων, αλλά από τους Χειρούργους.  


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.