Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

H Άγκυρα με αντι-Navtex απαιτεί αποστρατιωτικοποίηση νησιών... Οι Τούρκοι θέλουν τώρα να σταματήσουν και οι ασκήσεις στο Αιγαίο!

   Την απαράδεκτη αξίωση της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου εγείρει ξανά η Άγκυρα - και μάλιστα επισήμως ...

  



Την απαράδεκτη αξίωση της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου εγείρει ξανά η Άγκυρα - και μάλιστα επισήμως - με αντι-Navtex που εκδίδει ως απάντηση σε ελληνικές ναυτικές αναγγελίες. Ουσιαστικά, η Τουρκία δεν επιδιώκει μόνο να βρεθούν τα νησιά χωρίς αμυντική θωράκιση, αλλά προχωρεί ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς να σταματήσουν και οι στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις προ ημερών η Τουρκία εξέδωσε δύο αντι-Navtex με τις οποίες διαμαρτύρεται για την έκδοση δύο ελληνικών ναυτικών αναγγελιών που αφορούσαν στρατιωτικές ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Ευστρατίου και στο Καρπάθιο Πέλαγος, νοτιοανατολικά της Αστυπάλαιας. 

Η Άγκυρα βέβαια δεν περιορίζεται πλέον στη διαμαρτυρία. Ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα με αυτές τις ασκήσεις, στην πρώτη περίπτωση «παραβιάζει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς του Αγίου Ευστρατίου σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης» και στη δεύτερη «το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών Τήλος και Χάλκη σύμφωνα με τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947». Επιδίωξη της τουρκικής ηγεσίας είναι από τη μία να «μπλοκάρει» ή έστω να περιορίσει τις ελληνικές ασκήσεις σε αυτή την περιοχή του Αιγαίου και από την άλλη να επισημοποιήσει την αξίωσή της για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Σημειώνεται ότι η μία άσκηση για την οποία είχε εκδώσει Navtex η Ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού ήταν γύρω από την περιοχή του Αγίου Ευστρατίου. Επρόκειτο για στρατιωτικά γυμνάσια με πυρά. Η δεύτερη άσκηση, αεροναυτική, αλλά άνευ πυρών, ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί χθες στο Καρπάθιο Πέλαγος.

Κλικ για μεγέθυνση:



Η απαίτηση της Άγκυρας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου δεν είναι βέβαια σημερινή. Εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται στη λίστα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με τις διεκδικήσεις της απέναντι στην Ελλάδα. Και από καιρού εις καιρόν την επαναφέρουν και οι τούρκοι αξιωματούχοι. Εντούτοις τα τελευταία δύο χρόνια η Τουρκία είχε αρχίσει να αναβαθμίζει και να επαναφέρει συστηματικά αυτή την αξίωση ερμηνεύοντας βέβαια τις συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων όπως τη... βολεύουν. 

Φέτος όμως αυτή η «εξωφρενική και αστεία» απαίτηση για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών - όπως τη χαρακτήρισε πρόσφατα ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος - ξεπέρασε κάθε όριο. Κι αυτό διότι οι Τούρκοι έφτασαν στο σημείο να συνδέουν την υποτιθέμενη αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών με την κυριαρχία τους. Σε μια ακραία έκφραση αναθεωρητισμού εν έτει 2022 οι Τούρκοι ισχυρίζονται πως τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που έχουν στρατό κινδυνεύουν να χάσουν την κυριαρχία τους. Ουσιαστικά η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα πως αν δεν αποσύρει τον στρατό της από τα νησιά τότε εκείνη έχει το δικαίωμα να εκκινήσει διαδικασίες για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους με διάφορα μέσα.

Βέβαια όλες αυτές οι εκτός ορίων και πλαισίου Διεθνούς Δικαίου τουρκικές απαιτήσεις έχουν απορριφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ απαντήθηκαν και στον ΟΗΕ με ανάλογη ελληνική επιστολή.

Επιπλέον, τόσο οι ΗΠΑ όσο και άλλες δυνάμεις όπως η Μεγάλη Βρετανία έχουν δώσει ηχηρές απαντήσεις στην Άγκυρα ξεκαθαρίζοντας πως η κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου δεν αμφισβητείται.

Στο κενό η τουρκική επιδίωξη

Η επιδίωξη της Άγκυρας, πάντως, να περιορίσει τη δραστηριότητα των Ενόπλων Δυνάμεων στο Ανατολικό Αιγαίο και στα νησιά πέφτει στο κενό. Οι στρατιωτικές ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στα ελληνικά νησιά ή πέριξ διεξάγονται κανονικά χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις συνεχείς τουρκικές αντι-Νavtex. Ειδικά δε σε περιόδους που η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται, όπως συμβαίνει τώρα, διεξάγονται και περισσότερες ασκήσεις και πιο αναβαθμισμένες, ώστε να αυξηθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα και ικανότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Και όποτε κρίνεται απαραίτητο, για συμβολικούς και ουσιαστικούς λόγους στα ελληνικά νησιά είναι αισθητή και η παρουσία της στρατιωτικής ηγεσίας. Αυτό συμβαίνει για ακόμη μία φορά σήμερα με την περιοδεία που πραγματοποιεί σε Χίο, Οινούσσες, Ψαρά και Παναγιά ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

------------------------------------------


ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ - ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 13/10/2022


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.