Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η Τουρκία πιέζει για «διεθνή» αναγνώριση του ψευδοκράτους

    Λίγες ημέρες πριν από τα 39α “γενέθλια” του ψευδοκράτους, στη Σαμαρκάνδη, η Τουρκία θέλει να κάνει το πρώτο βήμα προς την αναγνώριση το...

   Λίγες ημέρες πριν από τα 39α “γενέθλια” του ψευδοκράτους, στη Σαμαρκάνδη, η Τουρκία θέλει να κάνει το πρώτο βήμα προς την αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος ως ξεχωριστή «κρατική οντότητα» στην Κύπρο. Ήδη η Άγκυρα έχει φουλάρει με στόχο την πολιτική αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος, που θα αποτελέσει το προοίμιο της πλήρους αναγνώρισης. Η ταχύτητα με την οποία κινείται η Τουρκία είναι τέτοια που η Λευκωσία δεν μπορεί να την ακολουθήσει, κάτι που γίνεται παραδεκτό από την κυπριακή κυβέρνηση.

ΤΟΥ Ανδρέα Πιμπίσιη
ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΥΠΡΟΥ

Οι κινήσεις της Τουρκίας γίνονται προς κάθε κατεύθυνση, αλλά το βάρος των προσπαθειών ρίχνεται εκεί και όπου θεωρεί ότι η Κύπρος δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το όπλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αποτρέψει τα τουρκικά σχέδια. Γι’ αυτό, όπως παραδέχθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, οι κινήσεις της Τουρκίας γίνονται προς τη Βρετανία, το Πακιστάν, το Αζερμπαϊτζάν και άλλες χώρες στις οποίες, η Τουρκία έχει επιρροή.

Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, η τουρκική πλευρά κινήθηκε προς τη Βρετανία για να διασφαλίσει συναντήσεις που θα υποδηλούν πολιτική αναβάθμιση. Ανάλογες προσπάθειες γίνονται τόσο προς το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και το Πακιστάν. Το κοινό αυτών των τριών χωρών είναι πως βρίσκονται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Τουρκία εκτιμά ότι θα είναι πιο εύκολη η προσπάθειά της, γιατί δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά οι αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Αζερμπαϊτζάν ήταν βεβαίως η πρώτη χώρα στην οποία επιχειρήθηκε να προχωρήσει το εγχείρημα της πολιτικής αναβάθμισης, πλην όμως μετά τη συνάντηση, που στήθηκε στην Τουρκία, μεταξύ Τατάρ και Αλίγιεφ, η Λευκωσία έβγαλε αντίδραση.Εκμεταλλευόμενη την προσπάθεια του Αζερμπαϊτζάν να αναβαθμίσει τις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυπριακή κυβέρνηση κατάφερε, επί του παρόντος, να βάλει στο ψυγείο το θέμα μιας «επίσημης επίσκεψης» του Ερσίν Τατάρ, με την ιδιότητα του «προέδρου». Αυτό, ωστόσο, δεν αναμένεται να κρατήσει για πολύ ακόμα. Η σύνοδος των τουρκικών κρατών, στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο, λίγες ημέρες πριν από την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, είναι κομβικής σημασίας για τα όσα η Τουρκία έχει σχεδιάσει προς την κατεύθυνση της πολιτικής αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος.

Χρησιμοποιώντας ένα χώρο, αυτό των τουρκικών κρατών, όπου ασκεί σχεδόν απόλυτη επιρροή, η Τουρκία αναμένεται να εξασφαλίσει για το ψευδοκράτος το καθεστώς του παρατηρητή. Ο Ερσίν Τατάρ ετοιμάζεται για το ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν καθώς βλέπει τον στόχο του για πολιτική αναβάθμιση να κάνει ένα ακόμα σημαντικό βήμα. Σε δηλώσεις του (πηγή Γκιουνές/ΓΤΠ) ο Τατάρ ανέφερε πως «η ‘τδβκ’ θα παραστεί στην ιστορική σύνοδο κορυφής των Τουρκικών Κρατών που θα πραγματοποιηθεί στη Σαμαρκάνδη στις 11 Νοεμβρίου, ως μέλος παρατηρητής κι αυτό είναι ένα βήμα προς την αναγνώριση».

Ο Τατάρ υποστήριξε, επίσης, ότι το μήνυμα ότι ο τουρκικός κόσμος θα αποκτήσει δύναμη ενεργώντας μαζί, δόθηκε στο διεθνές συμπόσιο του τουρκικού κόσμου, το οποίο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα υπό την ηγεσία του Οργανισμού τουρκικών κρατών. Πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν διάφορες συναντήσεις προκειμένου ο Οργανισμός τουρκικών κρατών να είναι πιο οργανωμένος και να δράσει από κοινού σε διάφορα θέματα και εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία είναι σε θέση να κατευθύνει όλα τα τουρκικά κράτη με τη δική της δύναμη και τα δικά της μέσα.

------------------------------------------


Ο Οργανισμός τουρκικών κρατών, είναι ένας χώρος όπου η Τουρκία αισθάνεται ότι ασκεί απόλυτη επιρροή και εκτιμά πως είναι πιο εύκολη η οδός να περάσει μια απόφαση προς την κατεύθυνση της πολιτικής αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος. Ανάλογες κινήσεις η Τουρκία κάνει εδώ και χρόνια και προς την κατεύθυνση της Ισλαμικής Διάσκεψης, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς εκεί υπάρχουν χώρες –όπως η Αίγυπτος– οι οποίες εμποδίζουν τις τουρκικές ενέργειες. Η Άγκυρα επιλέγει να κινηθεί σε περιοχές και χώρες όπου πιστεύει ότι έχει επιρροή και μπορεί να επιβάλει την πολιτική της και να αναβαθμίσει το κατοχικό καθεστώς πολιτικά. Εκτιμώντας ότι μετά από αυτό το πρώτο βήμα τα πράγματα θα πάρουν την πορεία τους και θα οδηγηθούν προς τον στόχο της πλήρους αναγνώρισης. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.