Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πόσο θα κοστίσει το ρεύμα τον Νοέμβριο στα νοικοκυριά μετά τις νέες επιδοτήσεις - Παραδείγματα

Από 48 έως 60% φθάνει το όφελος των καταναλωτών από τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος του Νοεμβρίου. Το μέγεθος δηλαδή της εξοικο...





Από 48 έως 60% φθάνει το όφελος των καταναλωτών από τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος του Νοεμβρίου. Το μέγεθος δηλαδή της εξοικονόμησης σε σχέση με τα ποσά που θα πλήρωναν αν δεν υπήρχαν οι επιδοτήσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ενδεικτικά παραδείγματα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος:

-Ένα νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 400 κιλοβατωρών θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 159 ευρώ ενώ μετά την επιδότηση θα πληρώσει 64 ευρώ (εξοικονόμηση 59,7 %).

-Για κατανάλωση 700 κιλοβατώρες στο μήνα το κόστος χωρίς επιδότηση θα ήταν 278 ευρώ ενώ με την επιδότηση μειώνεται στα 121 ευρώ (-56,4%). Αν συνυπολογιστεί το μπόνους εξοικονόμησης ενέργειας το κόστος μειώνεται περαιτέρω στα 111 ευρώ (όφελος 60 %).

-Για κατανάλωση 1200 κιλοβατώρες το κόστος χωρίς την επιδότηση θα ήταν 476 ευρώ και μειώνεται στα 244 ευρώ (-48,7 %) ή 209 ευρώ με το μπόνους εξοικονόμησης (-56 %).

Όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ανακοινώνοντας το πρωί τις επιδοτήσεις η κυβέρνηση απορροφά το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης διατηρώντας προσιτές τις τιμές λιανικής.

Ειδικότερα οι επιδοτήσεις για τα οικιακά τιμολόγια, για όλες τις παροχές (κύριες και μη κατοικίες) και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια είναι:

-Από 0-500 κιλοβατώρες, 23,8 λεπτά.

-Από 501-1000 κιλοβατώρες, 18,8 λεπτά.

-Από 1001 κιλοβατώρες και πάνω, 9,8 λεπτά. Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται το 2 % των νοικοκυριών.

-Ισχύει το κίνητρο εξοικονόμησης με πρόσθετη επιδότηση 5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για όσους μειώσουν την κατανάλωση κατά 15 %.

-Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο όπως είπε ο κ. Σκρέκας απορροφάται το 100 % της αύξησης με επιδότηση 28,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Για τα επαγγελματικά τιμολόγια με ισχύ παροχής έως 35 kvA, και για κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες, 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Για μεγαλύτερη ισχύ και όλα τα υπόλοιπα επαγγελματικά τιμολόγια, χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση είναι 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για τους αγρότες η επιδότηση είναι 23,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Το συνολικό κόστος των επιδοτήσεων είναι 430 εκατ., από τα οποία 270 εκατ. είναι οι επιδοτήσεις για τα νοικοκυριά. Το μεγαλύτερο μέρος των επιδοτήσεων, τόνισε ο κ. Σκρέκας, χρηματοδοτείται από τον μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους παραγωγούς ρεύματος που εφήρμοσε η κυβέρνηση από τον Ιούλιο και έχει αποδώσει ως τώρα πάνω από 2,3 δισεκ. ευρώ.

Στον τομέα του φυσικού αερίου η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα παράσχει για το Νοέμβριο οριζόντια επιδότηση 25 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για τη θέσπιση νέου μηχανισμού ανάκτησης κερδών από την προμήθεια. «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αισχροκερδεί σε βάρος των πολιτών», δήλωσε ο κ. Σκρέκας.

Παράλληλα επανέλαβε την σύσταση για μείωση της κατανάλωσης ατασθαλίες τις ώρες αιχμής (6-9 το βράδυ) αποφεύγοντας το συγκεκριμένο διάστημα τη χρήση των ενεργοβόρων συσκευών προκειμένου να επιτευχθεί ο ευρωπαϊκός στόχος εξοικονόμησης 5 % το συγκεκριμένο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.