Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Μύδροι κατά Τουρκίας στον ΟΗΕ: Παραβιάζει κατάφορα κάθε ψήφισμα για τη Λιβύη – Διατηρεί στρατεύματα και μισθοφόρους [videos]

Δεν μπορούσε πιο ανοιχτά να κατηγορήσει την Τουρκία για παραβίαση κάθε απόφασης του ΟΗΕ για την Λιβύη η πρόεδρος της επιτροπής του ΟΗΕ για ...





Δεν μπορούσε πιο ανοιχτά να κατηγορήσει την Τουρκία για παραβίαση κάθε απόφασης του ΟΗΕ για την Λιβύη η πρόεδρος της επιτροπής του ΟΗΕ για τις κυρώσεις στη Λιβύη και μόνιμη εκπρόσωπος της Ινδίας στα Ηνωμένα Έθνη. Το ερώτημα είναι ποιός την ακούει…

Όπως έγραψε χθες η Ινδική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Wire, η Ινδή διπλωμάτις κατηγόρησε ευθέως την Τουρκία ότι αγνοεί κατάφωρα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη.

Οι δηλώσεις της ήρθαν λίγες μέρες μετά από τις σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων πολιτοφυλακών στην πρωτεύουσα Τρίπολη το περασμένο Σαββατοκύριακο που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 42 άτομα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποίησε ειδική συνεδρίαση ενημέρωσης για τη Λιβύη στη Νέα Υόρκη την Τρίτη. Ανώτεροι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών και αρκετές χώρες εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση στη χώρα που έχει καταστραφεί από τον εμφύλιο πόλεμο.


«Η συνεχιζόμενη παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων είναι επιζήμια για την ειρήνη και τη σταθερότητα της χώρας και της περιοχής», δήλωσε η Ruchira Kamboj. «Υπήρξαν κατάφωρες παραβιάσεις του Εμπάργκο όπλων στη Λιβύη».

Η Τουρκία στηρίζει την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας που εδρεύει στην Τρίπολη με στρατεύματα , στρατιωτική εκπαίδευση και μισθοφόρους εναντίον της αντίπαλης κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, που εδρεύει στη Βεγγάζη. Η τελευταία υποστηρίζεται από χώρες όπως η Ρωσία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Kamboj, επικαλούμενη έκθεση επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, που εκδόθηκε τον Μάιο του 2022, δήλωσε ότι η Τουρκία παραβίασε την απόφαση 1970 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών παρέχοντας στρατιωτική εκπαίδευση σε δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.

«Επιπλέον, στην ίδια έκθεση, η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ «επεσήμανε τη συνεχή παρουσία Σύριων ενόπλων που υποστηρίζονται από την Τουρκία στα στρατιωτικά στρατόπεδα της Κυβέρνησης στην Τρίπολη», είπε η Kamboj.«Τέτοια κραυγαλέα περιφρόνηση» είναι αιτία σοβαρής ανησυχίας, είπε, προσθέτοντας ότι οι ενέργειες αυτές παραβιάζουν επίσης την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του 2020 και, κατά συνέπεια, συμβάλλουν σε ένα «διαρκές πολιτικό αδιέξοδο» στη χώρα.

«Επαναλαμβάνουμε ότι η κυριαρχία, η ενότητα και η εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης πρέπει να διαφυλαχθούν. Η πολιτική διαδικασία πρέπει να καθοδηγείται πλήρως από τη Λιβύη και να ανήκει στη Λιβύη χωρίς επιβολή ή εξωτερική παρέμβαση», είπε η Kamboj.Η έκθεση εμπειρογνωμόνων ανέφερε επίσης παραβιάσεις από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Οι σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Τουρκίας είναι τεταμένες λόγω της υποστήριξης της τελευταίας προς το Πακιστάν και της στάσης της για το Κασμίρ.

«Ο λαός της Λιβύης χάνει την ελπίδα ότι οι ηγέτες της μπορούν να παραμερίσουν τις προσωπικές φιλοδοξίες και να επιτύχουν συμφωνία για ένα συνταγματικό πλαίσιο για τις εκλογές που θα επιτρέψουν στους Λίβυους να επιλέξουν τους ηγέτες τους ειρηνικά», δήλωσε ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζέφρι Ντε Λαουρέντις στη συνεδρίαση του ΟΗΕ την Τρίτη.

«Χάνουν την ελπίδα ότι η χώρα τους μπορεί να απαλλαγεί από τη διαφθορά και την ξένη επιρροή, ότι οι ένοπλες δυνάμεις μπορούν να ενοποιηθούν και ότι οι ξένοι μαχητές, δυνάμεις και μισθοφόροι θα αποσυρθούν».

Με πληροφορίες από WireAhval



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.