Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συμμετείχε στην 188η Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του NA...
Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συμμετείχε στην 188η Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων (Military Committee Conference in Chiefs of Defence Session), που διεξήχθη στο Ταλλίν της Εσθονίας.
Κατά την έναρξη της Συνόδου, απηύθυνε χαιρετισμό η Πρωθυπουργός της Εσθονίας κ. Kaja Kallas και o Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεών της Lieutenant General Martin Herem.
Κατά την διάρκεια της Συνόδου, οι Αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων ενημερώθηκαν και συζήτησαν για τις τρέχουσες επιχειρήσεις, αποστολές και δράσεις του ΝΑΤΟ με έμφαση στις «NATO Mission in Iraq» (NMI) και «Kosovo Force» (KFOR), καθώς και για την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία και την υποστήριξη της αμυντικής της προσπάθειας. Ακολούθως, ο SACEUR αναφέρθηκε στην τρέχουσα και μελλοντική Διάταξη Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, τόσο στην Ανατολική Πτέρυγά του όσο και συνολικά για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και απειλών άμυνας και ασφάλειας στην περιφέρεια του, ενώ ο SACT αναφέρθηκε στην απαίτηση και στις παραμέτρους της αναβάθμισης της συνεργασίας και της αποτελεσματικότητας του συνόλου των λειτουργιών και οντοτήτων της Συμμαχίας και στην προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της.
Κατά την τελευταία ενότητα της Συνόδου, η συζήτηση εστιάστηκε στην απαίτηση ανάδειξης της σημασίας της διαφορετικότητας τόσο σε εθνικό όσο και σε διασυμμαχικό πλαίσιο, όπως και της διασύνδεσής της με την προώθηση της καινοτομίας στο σύνολο των λειτουργιών της.
Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022 και προ της έναρξης των εργασιών της Συνόδου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Εσθονία κ. Εμμανουήλ Αποστολάκη, με τον οποίο σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα συζήτησαν για την κατάσταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, σε ότι αφορά τόσο στην τουρκική προκλητικότητα έναντι της Χώρας μας όσο και στις εκτεταμένες και εντατικές πρωτοβουλίες στρατιωτικής συνεργασίας και επιχειρησιακής συνεκπαίδευσης που έχουν αναληφθεί από το ΓΕΕΘΑ και είναι σε εξέλιξη στο πλαίσιο της υποστήριξης του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας, καθώς και για την διαμόρφωση του περιβάλλοντος άμυνας και ασφάλειας στην Βαλτική μετά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.