Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Είναι καιρός να εξοπλίσουμε την Κύπρο», λέει Αμερικανός αναλυτής: «Σε αντίθεση με την Τουρκία, η Κύπρος έχει αγκαλιάσει τη Δύση»...!!!

Ο ιστότοπος 19fiftyfive σε άρθρο του Michael Rubin με τίτλο It is Time to Arm Cyprus (“Είναι καιρός να εξοπλίσουμε την Κύπρο”) αναφέρει ότι...





Ο ιστότοπος 19fiftyfive σε άρθρο του Michael Rubin με τίτλο It is Time to Arm Cyprus (“Είναι καιρός να εξοπλίσουμε την Κύπρο”) αναφέρει ότι πριν από σαράντα πέντε χρόνια, το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) επέβαλε εμπάργκο όπλων στην Κύπρο.

Ο αρθρογράφος σημειώνει:

Η λογική του εμπάργκο όπλων ήταν διπλή: άρνηση των όπλων προκειμένου να ενθαρρυνθεί η διπλωματία και να αποφευχθεί μια περιφερειακή κούρσα εξοπλισμών. Αυτή η απόφαση απέτυχε, καθώς όχι μόνο το εμπάργκο τιμώρησε την Κύπρο για την εισβολή της Τουρκίας περισσότερο από μια δεκαετία πριν, αλλά και η διπλωματία που ακολούθησε επίσης δεν οδήγησε πουθενά.

Η Τουρκία απλώς διπλασίασε την κατοχή της. Σήμερα, η Τουρκία χρησιμοποιεί τη στρατιωτική της δύναμη για να καταλάβει τμήματα της Συρίας και του Ιράκ, να απειλήσει την Ελλάδα και να επιδιώκει εθνοκάθαρση κατά Κούρδων, Γεζίντι και Αρμενίων.


Ο Egemen Bagis, ένας από τους στενότερους συμβούλους του Τούρκου Προέδρου και σήμερα πρεσβευτής του στην Πράγα, απείλησε ακόμη και με χρήση βίας εναντίον των Αμερικανών. Τα τελευταία δύο χρόνια, η Τουρκία κατέστρεψε το status quo στο νησί με μονομερείς κινήσεις προς τα Βαρώσια. Έχει μάλιστα δημιουργήσει βάση drones σε αεροδιάδρομο στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, από την οποία μπορεί να απειλήσει μεγάλο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου.

Πριν από δύο χρόνια, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο (Mike Pompeo) κινήθηκε για να διορθώσει το λάθος και να ανατρέψει το εμπάργκο όπλων. Καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν (Biden) εξετάζει το μέλλον του εμπάργκο, είναι καιρός να κάνει πολύ περισσότερα και να εξοπλίσει την Κύπρο.

Οι λόγοι για να γίνει αυτό είναι πολλαπλοί:

Πρώτον, βοηθά την Ουκρανία. Λόγω του μονομερούς αμερικανικού εμπάργκο, μεγάλο μέρος των όπλων της Κύπρου σήμερα είναι σοβιετικής ή ρωσικής προέλευσης. Η Εθνική Φρουρά της χώρας εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ρωσικά τουφέκια, και ρουκέτες, οδηγεί ρωσικά άρματα μάχης και οχήματα μάχης πεζικού, και πετά ρωσικά ελικόπτερα μεταξύ άλλων.

Το κυπριακό πυροβολικό είναι ρωσικό, γιουγκοσλαβικό ή από άλλες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Ενώ το Ισραήλ φέρεται να παρέχει την άμυνα Iron Dome στο νησί, μεγάλο μέρος της υπάρχουσας αεράμυνας της Κύπρου είναι επίσης ρωσικής καταγωγής.

Καθώς οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες αντιστέκονται στην παροχή όπλων και εξοπλισμού στην Ουκρανία, επειδή φοβούνται είτε να εξαντλήσουν τα αποθέματά τους είτε επειδή η ρητορική υποστήριξή τους στην αντίσταση της Ουκρανίας ξεπερνά την πραγματική τους βούληση να βοηθήσουν το Κίεβο, ο κυπριακός εξοπλισμός θα μπορούσε να είναι διαθέσιμος και καθώς η Ουκρανία βασίζεται παραδοσιακά σε ρωσικά εξοπλισμό, δεν θα απαιτούσε επανεκπαίδευση.

Αυτό, ωστόσο, θα απαιτούσε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να τον αντικαταστήσουν. Κάτι τέτοιο θα εκπληρώσει ένα εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. Καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) έχει απομακρύνει την Τουρκία από τη Δύση, η Κύπρος έχει αγκαλιάσει τη Δύση πλήρως και χωρίς προϋποθέσεις. Αξίζει την αμέριστη υποστήριξη της Ουάσιγκτον.

Ο οπλισμός της Κύπρου είναι επίσης απαραίτητος για την ισορροπία. Η κυβέρνηση Biden ενέκρινε την πώληση και αναβάθμιση F-16 στην Άγκυρα, σε μεγάλο βαθμό ως παρηγορητικό πακέτο μετά την απώλεια του F-35 Joint Strike Fighter. Οποιαδήποτε τέτοια ενίσχυση της αεροπορίας της Τουρκίας είναι εσφαλμένη, δεδομένων ειδικά των πρόσφατων απειλών του Erdogan κατά της Ελλάδας και του ρεβανσισμού της Τουρκίας.

Για τον Πρόεδρο Biden η έγκριση πώλησης F-16 στην Τουρκία, χωρίς προηγουμένως να εγγυηθεί στην Ελλάδα ένα ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα και να παράσχει στην Κύπρο αναβαθμισμένα αντιαεροπορικά συστήματα, προηγμένα drones, αν όχι μαχητικά αεροσκάφη, θα έβαζε σε κίνδυνο τους συμμάχους και θα έκανε τον Erdogan να πιστέψει ότι είχε πράσινο φως για περιφερειακή επιθετικότητα.

Τίποτα από αυτά δεν θα ήταν φθηνό. Ο συνολικός πληθυσμός της Κύπρου είναι μόνο περίπου 1,3 εκατομμύρια και η χώρα απλά δεν έχει την πολυτέλεια να αγοράσει κορυφαία οπλικά συστήματα. Το οικονομικό αποτέλεσμα, ωστόσο, δεν πρέπει να είναι η μόνη εκτίμηση.

Άλλωστε, η υπεράσπιση της φιλελεύθερης τάξης από ρεβιζιονιστικά κράτη, όπως η Ρωσία και η Τουρκία, δεν είναι φτηνή. Ούτε ο Πρόεδρος Franklin Delano Roosevelt ούτε το Κογκρέσο ζήτησαν o Lend Lease Act να αποφέρει κέρδος. Ούτε η κυβέρνηση Truman επέμεινε ότι η αερογέφυρα του Βερολίνου είχε κέρδος. Και οι δύο κατάλαβαν την αξία για τις Ηνωμένες Πολιτείες και η διεθνής φιλελεύθερη τάξη πραγμάτων ξεπέρασε κατά πολύ την άμεση επένδυση.

Έτσι είναι σήμερα με την Κύπρο. Το νησί, τουλάχιστον τα δύο τρίτα που δεν κατέχει η Τουρκία, μαζί με το Ισραήλ και την Ελλάδα είναι η πρώτη γραμμή (αιχμή) για τις δημοκρατίες που συγκρατούν έναν άξονα απολυταρχίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί για την άμυνα του Ισραήλ και έχουν ενισχύσει τη συμμαχία τους για την ασφάλεια με την Ελλάδα. Το κυπριακό εμπάργκο όπλων, που χαλάρωσε ο Pompeo, παραμένει ένα δημιούργημα του παρελθόντος με βαθιές προεκτάσεις στις μέρες μας.

Είναι καιρός να αντιστρέψουμε την πορεία και να παράσχουμε στην Κύπρο έναν στρατό των αναπτυγμένων χωρών.

ΠΗΓΗ: Ιστότοπος 19fiftyfive σε άρθρο του Michael Rubin

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.