Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΠΟΨΗ: Ας τολμήσουμε ελληνικές κορβέτες FCx-30 με πυραύλους ASTER 30 από τις FDI HN

   Όπως γράψαμε και σε πρόσφατο άρθρο μας, οι ιταλικές κορβέτες τύπου FCx-30 είναι αυτές που πληρούν τα παρακάτω τυπικά αλλά και άτυπα κριτ...

  



Όπως γράψαμε και σε πρόσφατο άρθρο μας, οι ιταλικές κορβέτες τύπου FCx-30 είναι αυτές που πληρούν τα παρακάτω τυπικά αλλά και άτυπα κριτήρια στην αναζήτηση νέων πλοίων που κάνει το Πολεμικό μας Ναυτικό:
  1. «Χωρούν» μέσα στον προϋπολογισμό των 2 δις για 4 πλοία, με τα 3 να μπορούν να κατασκευαστούν στην Ελλάδα.
  2. Καλύπτουν τις απαιτήσεις του Ναυτικού, δηλαδή έχουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες για να αντικαταστήσουν τις γερασμένες S.
  3. Θεωρείται εφικτό να λυθεί μέσω interface το όποιο θέμα συμβατότητας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συστημάτων διαχείρισης μάχης SETIS της FDI HN και του ATHENA της FCx-30 (χωρίς αυτό να σημαίνει πως πετυχαίνεται η τέλεια συνεργασία που προσφέρει η ομοιοτυπία).
  4. Η τιμή φαίνεται να είναι η χαμηλότερη από όλες τις προσφορές
  5. Η Ιταλία έχει αυξημένη γεωπολιτική σημασία για την Ελλάδα και υπάρχει γεωστρατηγική προέκταση, όπως έγινε και με τη σύμβαση των Γαλλικών FDI HN.
  6. Υπάρχει χρηματοδότηση
  7. Υπάρχει συνεργασία με ελληνική εταιρεία που λίαν συντόμως θα αναλάβει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας



Την ίδια στιγμή, το πλοίο είναι το ισχυρότερο οπλισμένο, καθώς εκτός από το σύστημα STRALES στο πυροβόλο των 76 χιλιοστών της πλώρης, θα διαθέτει και πλήρη σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου, με ενσωματωμένο το σύστημα ηλεκτρονικών παρεμβολών R-ECM. To ECM (Electronic Countermeasures) θεωρείται σαν απολύτως απαραίτητο για την επιβίωση σύγχρονων πολεμικών πλοίων στις ναυτικές συγκρούσεις του 21ου αιώνα, και η μη τοποθέτησή του στις FDI HN είναι ένα μεγάλο μειονέκτημα. Ελπίζουμε το ΠΝ να εξασφαλίσει τα κονδύλια στο μέλλον για την τοποθέτηση του εκ των υστέρων, όταν, και το βασικό, αν, εξελιχθεί από τους Γάλλους.

Με λίγα λόγια, δια της ατόπου, η Fincantieri μπορεί να κερδίσει το “Κύπελλο”, καθώς το “Πρωτάθλημα” το πήρε η Naval Group. Βέβαια μέχρι τέλους θα συνεχίσουμε να λέμε πως δεν πρέπει να υποτιμούμε τους Γάλλους. Το τι θα φέρουν την τελευταία στιγμή, δεν το ξέρουμε, και δεν το ξέρει και κανείς. Όσοι έκαναν το λάθος να τους υποτιμήσουν το 2021, το πλήρωσαν με απώλεια του συμβολαίου των πρώτων 3,3 δις.

H FCx-30HN θα έχει σαν κύριο αντιαεροπορικό όπλο τους πυραύλους MICA VL NG. Το όπλο για πολλούς και διαφόρους λόγους, άγνωστους σε εμάς, δείχνει να προτιμάται από το ΠΝ αντί του αμερικανικού ESSM Blk2. Ειδικά το τελευταίο είναι τελείως ακατανόητο, διότι ακόμη κι αν δεχτούμε πως οι MICA VL-NG έχουν ανώτερες επιδόσεις του ESSM Blk2 (μεγάλο αν…), ο τελευταίος έχει σειρά πλεονεκτημάτων που κάνουν τελείως παράδοξη την εισαγωγή του γαλλικού πυραύλου. Σήμερα όμως θα προτείνουμε κάτι τελείως διαφορετικό, που το έχουν συζητήσει πολλές φορές οι αναγνώστες μας, αλλά οι Ιταλοί δεν το έκαναν. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.