Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν: Το «χειρόγραφο του Γαλιλαίου» είναι πλαστό

Ένα πολύτιμο χειρόγραφο που θεωρείτο ότι ανήκε στον διάσημο Ιταλό αστρονόμο Γαλιλαίο, είναι πλαστό, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πανεπιστή...





Ένα πολύτιμο χειρόγραφο που θεωρείτο ότι ανήκε στον διάσημο Ιταλό αστρονόμο Γαλιλαίο, είναι πλαστό, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Μετά από εσωτερική έρευνα, το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι το μονοσέλιδο έγγραφο που είναι γνωστό ως «χειρόγραφο του Γαλιλαίου» και φυλασσόταν στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου, πιθανότατα γράφτηκε από τον διαβόητο Ιταλό πλαστογράφο Τόμπια Νικότρα. Το 1934, ο πλαστογράφος καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση για τη δημιουργία πλαστών εγγράφων του Γαλιλαίου.

Όπως αναφέρει το CNN, η έρευνα ξεκίνησε αφού ο Νικ Γουάιλντινγκ, καθηγητής Ιστορίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, επικοινώνησε με τον επιμελητή του πανεπιστημίου, Πάμπλο Αλβάρεζ. Στη συζήτηση που είχε με τον επιμελητή, ο καθηγητής αμφισβήτησε το υδατογράφημα και την προέλευση του και εξέφρασε τις αμφιβολίες του για τη γνησιότητα του χειρόγραφου.

«Αφού οι δικοί μας εμπειρογνώμονες μελέτησαν τα στοιχεία του καθηγητή – σχετικά με το χαρτί και την προέλευση – και επανεξέτασαν το χειρόγραφο, συμφωνήσαμε με το συμπέρασμά του».

Ο καθηγητής εξέτασε το χαρτί και ιδιαίτερα τα μονογράμματα στο υδατογράφημά του, τα οποία χρονολογούν το χαρτί όχι νωρίτερα από τον 18ο αιώνα, όπως ανέφερε το πανεπιστήμιο.

Πριν από την εξακρίβωση της πλαστογραφίας, το πανεπιστήμιο αναφερόταν στο έγγραφο ως «ένας από τους μεγάλους θησαυρούς της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν». Το χειρόγραφο συνοδευόταν από μια επιστολή με σημειώσεις για τα τέσσερα φεγγάρια του πλανήτη Δία που είχε ανακαλύψει ο Γαλιλαίος.

«Αυτά ήταν τα πρώτα δεδομένα παρατήρησης που έδειχναν αντικείμενα σε τροχιά γύρω από ένα σώμα εκτός της Γης», αναφέρει η περιγραφή του χειρόγραφου.

«Αντικατοπτρίζει μια κομβική στιγμή στη ζωή του Γαλιλαίου που βοήθησε την ανθρωπότητα να αλλάξει την κατανόησή της για το σύμπαν».



Ο αστρονόμος, ο οποίος πέθανε το 1642, εφηύρε το τηλεσκόπιο -μεταξύ πολλών άλλων επιτευγμάτων- το οποίο του επέτρεψε να ανακαλύψει ότι ο πλανήτης Δίας έχει φεγγάρια. Έγινε ο κυριότερος υποστηρικτής της ηλιοκεντρικής θεωρίας του Κοπέρνικου η οποία τοποθετεί τον Ήλιο και όχι τη Γη στο κέντρο του σύμπαντος.

Το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν απέκτησε το χειρόγραφο το 1938, αφού το κληροδότησε στη βιβλιοθήκη ένας επιχειρηματίας και συλλέκτης βιβλίων και χειρογράφων από το Ντιτρόιτ. Όταν το απέκτησε ο επιχειρηματίας, το έγγραφο ήταν επικυρωμένο από τον καρδινάλιο Πίετρο Μάφι, αρχιεπίσκοπο της Πίζας, ο οποίος «συνέκρινε αυτό το έγγραφο με μια αυτόγραφη επιστολή του Γαλιλαίου στη συλλογή του», όπως ανέφερε το πανεπιστήμιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.