Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Αυτά τα δύο ισραηλινά οχήματα είναι οι πιθανοί αντικαταστάτες των Καναδέζων (Εικόνες)

  Πρόκειται για τα 4x4 θωρακισμένα τροχοφόρα StormRider και Hyrax της ισραηλινής αμυντικής εταιρείας Plasan Οι Mercedes G-Class, γνωστές στ...

 



Πρόκειται για τα 4x4 θωρακισμένα τροχοφόρα StormRider και Hyrax της ισραηλινής αμυντικής εταιρείας Plasan

Οι Mercedes G-Class, γνωστές στον ελληνικό στρατό ως Καναδέζες, υπηρετούν για πολλές συνεχόμενες δεκαετίες τις στρατιωτικές ανάγκες της χώρας μας. 

Ο ελληνικός στρατός έχει αποφασίσει να αντικαταστήσει πολλά παλιά οχήματα, με ένα από αυτά να είναι τα γερμανικής παραγωγής G-Class της Mercedes.

Βέβαια, ο τελικός αντικαταστάτης ή αντικαταστάτες των Καναδέζων θα αποτελούνται από διαφορετικές εκδόσεις για να εξυπηρετούνται και διαφορετικές ανάγκες των ελληνικών δυνάμεων. Η κύρια από αυτές είναι η μεταφορά προσωπικού.

Hyrax

Ένα από τα οχήματα το οποίο έχει κινήσει το ενδιαφέρον του ελληνικού στρατού φαίνεται να είναι το Hyrax της ισραηλινής εταιρείας Plasan. Το τετρακίνητο τροχοφόρο όχημα είναι ελαφρά θωρακισμένο, έχει βάρος 4,8 τόνων και σύμφωνα με την κατασκευαστική επιδεικνύει εντυπωσιακή ευκινησία. Ένα από τα χαρακτηριστικά που δείχνουν στην θεωρία την υψηλή του ευκινησία είναι το γεγονός πως μπορεί να κινηθεί σε επιφάνεια μέγιστης κλίσης 80% και μέγιστης πλευρικής κλίσης 54%.

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του Hyrax είναι πως βασίζεται στο νέο σασί G300 CDI Rolling Chassis της Mercedes. Με αυτόν τον τρόπο η Plasan διασφαλίζει πως το προϊόν της θα ανταποκρίνεται με αξιοπιστία σε κάθε απαίτηση των πελατών της.

Η θωράκιση του οχήματος μπορεί να προστατεύει τον οδηγό και τους επιβάτες από σφαίρες, μικρά βλήματα και διατρητικά πυρομαχικά, καλύπτοντας το επίπεδο προστασίας STANAG 4549 Level 1. Βέβαια αυτό ισχύει για τον βασικό σχηματισμό, αφού υπάρχει και δυνατότητα κάλυψης του επιπέδου STANAG Level 2 με προαιρετική αναβάθμιση.

Στην οροφή υπάρχει θωρακισμένη βάση για την προστασία του πυροβολητή ή την εγκατάσταση τηλεκατευθυνόμενων σταθεροποιημένων βάσεων όπλων (RWS), οι οποίες μπορούν να περιλαμβάνουν ένα ελαφρύ ή βαρύ πολυβόλο και οπτρονικό πακέτο.
StormRider

Αν και το Hyrax ακούγεται μία πολύ καλή επιλογή, η Plasan έχει κυκλοφορήσει μία εξίσου ποιοτική λύση. Το StormRider αποτελεί το αποτέλεσμα εξέλιξης 15 χρόνων των οχημάτων SandCat της ισραηλινής αμυντικής εταιρείας. Βέβαια, το νέο όχημα διαφέρει σε πολλούς τομείς από τα παλαιότερα 4x4 τροχοφόρα.

Το βάρος του έχει αυξηθεί στους 11,5 τόνους, ωστόσο εσωτερικά συναντάμε τον ίδιο Ford F550 κινητήρα των SandCat. Βέβαια, με νέο σύστημα μετάδοσης και ποιοτικότερες αναρτήσεις, το StormRider εγγυάται καλύτερη ευκινησία και απόδοση σε δύσκολα εδάφη.

Η άτρακτός του καλύπτει προστασία επιπέδου Level 3, με περαιτέρω διαθέσιμες βελτιώσεις και αναβαθμίσεις. Το StormRider διαθέτει χώρο για την μεταφορά έως 10 στρατιωτών, η είσοδος και η έξοδος των οποίων πραγματοποιείται μέσω τεσσάρων πλάγιων πορτών, μίας πίσω πόρτας και μίας καταπακτής στην οροφή. Κάθε πλευρά διαθέτει ανοίγματα για να εκτοξεύουν πυρά οι επιβάτες με τα ατομικά τους όπλα, ενώ υπάρχει επίσης η προαιρετική επιλογή για εγκατάσταση τηλεκατευθυνόμενης βάσης όπλων.





Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.