Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Δωρεάν σπουδές σε Σκοπιανούς στη Βουλγαρία προτείνει ο Βούλγαρος υπουργός Παιδείας

   Φοιτητές από τα Σκόπια θα σπουδάσουν εντελώς δωρεάν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε κρατικά πανεπιστήμια της Βουλγαρίας - απαλλασσόμενοι ...

  



Φοιτητές από τα Σκόπια θα σπουδάσουν εντελώς δωρεάν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε κρατικά πανεπιστήμια της Βουλγαρίας - απαλλασσόμενοι από κάθε δίδακτρα. Αυτό προβλέπεται από τις αλλαγές που πρότεινε ο Βούλγαρος υπουργός Παιδείας και Επιστημών Σάσο Πένοφ, μετέδωσαν βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης

Μέχρι τώρα, οι φοιτητές που γίνονταν δεκτοί βάσει του διατάγματος του 1997 (έως 300 άτομα ετησίως) πλήρωναν τα δίδακτρα και το ύψος τους εξαρτιόταν από την περιφέρεια.

Ποια θα είναι η οργάνωση για την εισαγωγή των Σλάβων από τα Σκόπια φοιτητών και διδακτόρων θα καθορίζεται κάθε χρόνο με εντολή του υπουργού Παιδείας. Η υποδοχή των υποψηφίων μαθητών θα οργανωθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλγαρίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών. Η εισαγωγή των διδακτόρων θα γίνεται βάσει δικαιολογητικών.

Τα απαραίτητα κεφάλαια για την εκπαίδευση φοιτητών και διδακτορικών – έως 5 άτομα ετησίως – θα παρέχονται από το βουλγαρικό κράτος από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω των προϋπολογισμών των αντίστοιχων ανώτατων σχολών.

Σκοπός των προτεινόμενων αλλαγών είναι η τυποποίηση του καθεστώτος με το οποίο γίνονται δεκτοί οι φοιτητές από τη Βόρεια Μακεδονία, στη Βουλγαρία, τονίζει ο υπουργός Πένοφ στην έκθεσή του προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

Με κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού θα επιστραφούν τα έξοδα των σχολών για φοιτητές από τα Σκόπια. Το απαιτούμενο επιπλέον ποσό για 300 φοιτητές ετησίως είναι: για το 2023 - 345 χιλιάδες BGN, για το 2024 - 390 χιλιάδες BGN και για το 2025 - 390 χιλιάδες BGN (ένα λέβα ισούται με 31,64 δηνάρια Βόρειας Μακεδονίας).
--
The Hellenic Information Team

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.