Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Οι τούρκοι δεν θα μας αιφνιδιάσουν... Αυτός είναι ο «Μεγάλος Αδελφός» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων!

Τα πολλαπλά και σύγχρονα μέσα επιτηρήσεως της Ελλάδας αποτρέπουν τον τουρκικό αιφνιδιασμό σε Αιγαίο και Θράκη Σε ένα σύγχρονο πεδίο πολεμικ...





Τα πολλαπλά και σύγχρονα μέσα επιτηρήσεως της Ελλάδας αποτρέπουν τον τουρκικό αιφνιδιασμό σε Αιγαίο και Θράκη

Σε ένα σύγχρονο πεδίο πολεμικών και μη επιχειρήσεων, το πιο κρίσιμο στοιχείο είναι η πληροφορία. Η σωστή και κυρίως η έγκαιρη πληροφόρηση των επιτελείων είναι απαραίτητη για την λήψη των κατάλληλων αποφάσεων στο πεδίο της μάχης αλλά και στην αποφυγή αιφνιδιασμού από τον εχθρό

Αυτή την κρίσιμη και έγκαιρη πληροφόρηση στην Ελλάδα ,την παρέχει το Σύστημα επιτηρήσεως μας , το οποίο όσο προηγμένο, πολυεπίπεδο και διαλειτουργικό , αυξάνοντας κατακόρυφα τις πιθανότητες να επιβληθούμε στον εχθρό στο πεδίο της μάχης, αποφεύγοντας παράλληλα την επίτευξη αιφνιασμού από αυτόν.

Για τις χερσαίες δυνάμεις είναι γνωστό ότι σε καιρό επιχειρήσεων προκειμένου να μην αιφνιδιαστούν από τον εχθρό αλλά και να αποκομίσουν σημαντικές πληροφορίες για αυτόν, αναλόγως του κλιμακίου τους, εκπέμπουν μπροστά τους προς την κατεύθυνση του εχθρού μικρού μεγέθους δυνάμεις με μέσα επιτηρήσεως, με σκοπό την διακρίβωση όσο το δυνατόν πληρέστερων πληροφοριών για τον εχθρό , όπως πχ ταυτότητα, δύναμη, σύνθεση-συγκρότηση, υπαγωγή, Διοίκηση, οπλικά συστήματα και μέσα κλπ.

Αυτό θα διευκολύνει πάρα πολύ τον μαχόμενο φίλιο Διοικητή διασφαλίζοντας του σε μεγάλο βαθμό την νίκη, σύμφωνα με την πάντα διαχρονική από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα ρήση-λογοπαίγνιο με τη λέξη εχθρός του Κινέζου πολεμολόγου Σούν Τσού που λέει, "αν ο εχθρός γνώριζε τι θα πράξει ο εχθρός, ο εχθρός θα νικούσε τον εχθρό", τονίζοντας τη σημασία της γνώσης του αντιπάλου προκειμένου να τον νικήσουμε στο πεδίο της μάχης.

Έτσι οι χερσαίες δυνάμεις εκπέμπουν σε αποστάσεις από 400 μέτρα έως και 16 χιλιόμετρα έμπροσθεν από αυτές προς τον εχθρό, αναλόγως του κλιμακίου τους, τμήματα επιτηρήσεως, όπως στοιχεία τοπικής ασφαλείας, προφυλακές μάχης, γενικές προφυλακές και δύναμη καλύψεως.

Τί γίνεται όμως εν καιρώ ειρήνης και πως οι χερσαίες δυνάμεις επιτηρούν τα σύνορα της χώρας;

Αυτό γίνεται με τις όμορες χώρες και για να αναφερθούμε πιό συγκεκριμένα για την Τουρκία, στον Έβρο και τα νησιά μας στο Αιγαίο, με τα επιτηρητικά φυλάκια και τα μέσα τα οποία διαθέτουν πάνω στην οριογραμμή των συνόρων μας χερσαία ή θαλάσσια, αλλά και με άλλα συστήματα επιτηρήσεως που βρίσκονται όπισθεν αυτής

Με την Τουρκία να απειλεί συνεχώς τη χώρα μας , οι Ένοπλες Δυνάμεις μας έχουν αναβαθμίσει κατακόρυφα τις δυνατότητες επιτήρησης στα ακριτικά φυλάκια στον Εβρο και στα νησιά με στόχο να μπορούν να εντοπίσουν έγκαιρα και σωστά την οποιαδήποτε κίνηση προς τα σύνορά μας των Σχηματισμών της 1ης Τουρκικής Στρατιάς που βρίσκονται στην Ανατολική Θράκη , καθώς επίσης και των αντίστοιχων της Στρατιάς Αιγαίου προς τα νησιά μας, είτε μετανάστες που επιχειρούν να εισέλθουν στη χώρα μας και να μεταδώσουν την πληροφορία άμεσα στους προϊσταμένους τους

Όλα τα φυλάκια διαθέτουν στα παρατηρητήριά τους διόπτρες και συστήματα για την επιτήρηση και την παρατήρηση τόσο κατά την ημέρα, όσο και κατά τη νυχτα, ενώ αρκετά φυλάκια είναι εξοπλισμένα με κάμερες αλλά και με ραντάρ ι προκειμένου αυτά να έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια παρατήρησης και επιτήρησης.

Επιπλέον, έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση αντιβαλλιστικών σκοπιών σε αρκετά φυλάκια με σκοπό την καλύτερη προστασία του προσωπικού φύλαξης των συνόρων μας.

Τα παραπάνω σε συγκερασμό με την ενίσχυση και επέκταση του φράχτη του Εβρου και την κατασκευή αποτρεπτικών εμποδίων και οχυρωματικών έργων από το Μηχανικό, έχουν καταστήσει την μεθόριο με την Τουρκία στον Έβρο μία "πάρα πολύ δύσκολα προσβάσιμη περιοχή" για τους μετανάστες, ενώ παράλληλα μειώνουν σε μηδενικό επίπεδο τον κίνδυνο επίτευξης στρατιωτικού αιφνιδιασμού μας από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Στο Αιγαίο ανάλογη είναι η δράση, αποστολή και μέσα των επιτηρητικών φυλακίων του στρατού ξηράς, τα οποία όμως ενισχύονται ακόμη περισσότερο από τα μέσα επιτηρήσεως ναυτικού και αεροπορίας.

Μέχρι το 2020 οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν διέθεταν UAV προκειμένου αυτά να πετάξουν και να παραμείνουν για αρκετό χρονικό διάστημα στην θαλάσσια περιοχής μεταξύ συμπλέγματος Καστελορίζου-Κύπρου, "δίνοντας" τακτική εικόνα σε real time στις Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού μας που ενεργούσαν στην περιοχή

Για την κάλυψη του κενού υπήρχαν πτήσεις UAV μικρότερης αυτονομίας καθώς και του αεροσκάφους Ρ-3Β

Σήμερα αυτή η "αδυναμία" έχει πάψει να υφίσταται με τη μίσθωση των δύο Heron από το Ισραήλ, ενώ τα επόμενα έτη αναμένεται η είσοδος σε υπηρεσία των εκσυγχρονισμένων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Ρ-3ΗΝ.

Επιπλέον πλοία του Πολεμικού μας ναυτικού και του Λιμενικού βρίσκονται 24 ώρες το 24ωρο στο Αιγαίο, σαρώνοντας το με τα ραντάρ τους, στέλνοντας εικόνα στο ΓΕΕΘΑ σε πραγματικό χρόνο, όπως και τα μαχητικά αεροσκάφη μας που πετούν.

Η Ελλάδα διαθέτει επίσης αεροσκάφη Erieye EMB-145 AEW&C τα οποία είναι εναέρια πλατφόρμα Διοίκησης και Ελέγχου (Command & Control – C2) με δυνατότητα υποστήριξης αεροπορικών και ναυτικών επιχειρήσεων.

Αεροσκάφος – φορέας του συστήματος είναι ένα τροποποιημένο δικινητήριο jet ΕΜΒ-145 της βραζιλιάνικης εταιρείας Embraer, το οποίο στην πολιτική του έκδοση μπορεί να μεταφέρει 48 – 50 επιβάτες.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει τέσσερα (4) αεροσκάφη, τα οποία ανήκουν στην 380 Μοίρα Εγκαίρου Προειδοποίησης και Ελέγχου (Μ.ΑΣΕΠΕ).

Οι αποστολές που δύναται να εκτελέσει, είναι οι ακόλουθες:

-Δημιουργία διευκρινισμένης εικόνας αέρος και επιφανείας
-Ανταλλαγή πληροφοριών (μέσω DATA LINK & VOICE) με Μονάδες Αεράμυνας και ΠΝ.
-Έλεγχος Α/Φ αεράμυνας και υποστήριξη επιθετικών επιχειρήσεων.
-Υποστήριξη των διαδικασιών ελέγχου εκπομπών (Emission Control – EMCON) των επιγείων Radars καθώς και των Μονάδων επιφανείας.
-Συλλογή και καταγραφή ηλεκτρονικών πληροφοριών (ESΜ – ELINT).
-Παροχή αεροναυτιλιακής βοήθειας.
-Υποστήριξη των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.

Τεχνικά χαρακτηριστικά/Επιδόσεις

Πλήρωμα: 7 (2 χειριστές + 5 επιχειρησιακό πλήρωμα)
Κατασκευάστρια Εταιρεία πλατφόρμας: EMBRAER
Κατασκευάστριες εταιρείες Συστήματος Αποστολής: SAAB, THALLES, Electronica SPA
Κινητήρες: 2 Turbofan ROLLS ROYCE, τύπος AE3007A1P, ώση 2×8169 lb
Εκπέτασμα Πτερύγων: 21 μ
Μήκος: 30 μ
Ύψος: 7,22 μ
Οροφή: 30000 ft
Μέγιστη Ταχύτητα: 0,75 Mach

Τέλος, σε επίπεδο Στρατηγικών Πληροφοριών, η Ελλάδα ως πλήρες μέλος της ΕΕ έχει τη δυνατότητα λήψης δορυφορικής εικόνας μέσω του επίγειου κέντρου δορυφορικής ανάλυσης της ΕΕ που εδρεύει στο Τορεχόν, προάστιο της Μαδρίτης στην Ισπανία.
 
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι η οποιαδήποτε συγκέντρωση δυνάμεων και μέσων επιχειρηθεί από την Τουρκία σε Ανατολική Θράκη και Μικρασιατικά παράλια γίνεται άμεσα αντιληπτή από το ενοποιημένο σύστημα επιτηρήσεως μας σε στεριά θάλασσα και αέρα , γεγονός το οποίο έχει ως συνέπεια την αποτροπή επίτευξης αιφνιδιασμού σε βάρος μας.

Παράλληλα το προηγμένο σύστημα επιτηρήσεως μας και κυρίως η διαλειτουργικότητα του, είναι εκείνες οι συνιστώσες οι οποίες μας διασφαλίζουν το προβάδισμα σε σχέση με την Τουρκία στην απόκτηση πληροφοριών, κάτι το οποίο όπως είπαμε είναι αποφασιστικός παράγοντας για την επίτευξη της νίκης. Παναγιώτης Νάστος


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.