Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Φέρτε τα ΓΡΗΓΟΡΑ... Ο Ελληνικός Στρατός εξετάζει το αντιαεροπορικό IRIS-T SL/SLS/SLM για αντικατάσταση των SA-8 και Improved HAWK

Στα πλαίσια της έρευνας για νέα αντιαεροπορικά συστήματα για το Στρατό Ξηράς, εκεί δηλαδή που υπάρχει σαφές πρόβλημα, το Ελληνικό Πυροβολικ...





Στα πλαίσια της έρευνας για νέα αντιαεροπορικά συστήματα για το Στρατό Ξηράς, εκεί δηλαδή που υπάρχει σαφές πρόβλημα, το Ελληνικό Πυροβολικό εξετάζει πλέον το επίγειο σύστημα αεράμυνας IRIS-T, σε πολλές εκδόσεις. Και μάλιστα, κλιμάκιο της κατασκευάστριας εταιρίας, Diehl, ήρθε εδώ προκειμένου να παρουσιάσει το σύστημα στον Ελληνικό Στρατό.

Ειδικά η ανάγκη για αντικατάσταση των σοβιετικής εποχής αντιαεροπορικών SA-8 (9K33 Osa) είναι δεδομένη. Τα συστήματα αυτά, που μετείχαν σε πολλές πολεμικές συγκρούσεις διεθνώς χωρίς όμως να πείσουν για την απόδοση τους, έχουν πλέον σε ελληνική υπηρεσία πολύ μεγάλα προβλήματα αξιοπιστίας και διαθεσιμοτήτων. Τα αναλογικά τους συστήματα έχουν ελάχιστες ελπίδες εντοπισμού των τουρκικών UCAV Bayraktar TB2, κι ακόμη λιγότερες επιβίωσης απέναντι σε μια “βροχή” από βλήματα οικογένειας MAM. Μας είναι άγνωστο το πότε επαναπιστοποίηθηκαν βλήματα του συστήματος, αλλά μιας και θα έγιναν στη Ρωσία, πιθανότατα θα το γνωρίζουν και οι Τούρκοι.

Για τα αντιαεροπορικά HAWK τώρα, έχουμε γράψει πολλές φορές, και είναι σε γνώση μας πως δεν έχουμε γίνει αρεστοί. Αλλά είναι λάθος να προσπαθούμε να πείσουμε πως ένας πύραυλος 65 ετών, με όσες αναβαθμίσεις και να έχει υποστεί, μπορεί να αντιμετωπίσει σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη ή επιθετικά ελικόπτερα. Ακόμη κι αν μπορεί θεωρητικά να το κάνει, δεν μπορεί να επιβιώσει σε αποστολές SEAD/DEAD του εχθρού. Δεν θα κουραστούμε λοιπόν να το λέμε, οι εποχές των HAWK ανήκουν στο παρελθόν.

Για όσους δεν το θυμούνται, οι Τούρκοι έχασαν στη Λιβύη ολόκληρη πυροβολαρχία Improved HAWK, και μάλιστα με ραντάρ καλύτερο αυτού που υπηρετεί στον ΕΣ. Συνεπώς, με σεβασμό στο όπλο και τα ικανότατα στελέχη που το υπηρετούν, τα HAWK θα πρέπει να διατηρηθούν μόνο όσο απαιτείται για να μπει σε υπηρεσία ένα νέο σοβαρό και επιβιώσιμο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, που θα επιτρέψει την υπεράσπιση των σχηματισμών του ΕΣ χωρίς το κίνδυνο της εχθρικής αεροπορίας και των UCAV.

Πολύ πρόσφατα, είχαμε εστιάσει την προσοχή μας στο σύστημα IRIS-T της γερμανικής Diehl Defence. Η εταιρεία, με χρήση του γνωστού στην Ελλάδα πυραύλου IRIS-T, έχει αναπτύξει εκδοχές του για χρήση SHORAD (Short Range Air Defence), MRAD (Medium Range) και LRAD (Long Range). Οι εκδοχές έχουν ίδιο αισθητήρα αλλά όλο και μεγαλύτερο κινητήρα για αυξημένη εμβέλεια. Η λογική του είναι αντίστοιχη της σειράς CAMM/CAMM-ER, με τη μόνη διαφορά πως η κατασκευάστρια τους, η MBDA, δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τον μεγάλης εμβελείας CAMM-EER (που αναμένεται, όπως πρώτοι αποκαλύψαμε).

Οι Γερμανοί ήρθαν “διαβασμένοι”, και γνωρίζοντας πως πρέπει να κινηθούν. Άλλωστε είναι ευρέως γνωστό πως ο ΕΣ ψάχνει λύσεις για την ΑΣΔΕΝ, και θέλει hard kill δυνατότητες απέναντι στα τουρκικά ΤΒ2. Κάτι που τα αρχαιοπρεπή SA-8 δεν προσφέρουν.

Αρχικά η πρόταση των IRIS-T SLS (μικρού βεληνεκούς), είναι συνολική και περιλαμβάνει ραντάρ, εκτοξευτή και πυραύλους, όλα σε ένα “κοντέινερ”! Οι Γερμανοί προτείνουν κάποια οχήματα μεταφοράς του, αλλά ουσιαστικά επιτρέπουν στον ΕΣ να επιλέξει αυτός το όχημα που θα το τοποθετήσει. Το πλέον ενδιαφέρον από την όλη παρουσίαση, είναι πως το όχημα-φορέας μπορεί να εκτελέσει βολή με ταχύτητα μέχρι και 50 χλμ/ώρα! Ουσιαστικά δηλαδή, χωρίς να σταματήσει έστω και για λίγο η προέλαση… ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.