Η Matternet χρησιμοποιεί drones για τη μεταφορά συνήθως ιδιαίτερα ευπαθών αντικειμένων βάρους έως 2 κιλών εντός αστικών περιοχών και σε ακτ...
Η Matternet χρησιμοποιεί drones για τη μεταφορά συνήθως ιδιαίτερα ευπαθών αντικειμένων βάρους έως 2 κιλών εντός αστικών περιοχών και σε ακτίνα έως 20 χλμ.
Στην Ελλάδα «προσγειώνεται» η τεχνολογία του high-tech drone της Matternet, εταιρείας που ιδρύθηκε στη Σίλικον Βάλεϊ από τον Ανδρέα Ραπτόπουλο και η οποία δραστηριοποιείται στον άκρως ανερχόμενο κλάδο του drone delivery σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Μέση Ανατολή.
Στην εταιρεία επενδύει το ταμείο «Φαιστός», το οποίο στηρίζει επιχειρήσεις που αναπτύσσουν λύσεις γύρω από την τεχνολογία του 5G. Εξέλιξη που δείχνει και την προοπτική της Matternet να αξιοποιήσει τις ταχύτητες αλλά και τους μικρότερους χρόνους απόκρισης που προσφέρουν τα δίκτυα πέμπτης γενιάς. Κάτι τέτοιο θα βοηθούσε την επικοινωνία των drones με τον επίγειο σταθμό, συμβάλλοντας στην καλύτερη δυνατή κατεύθυνσή τους (flight control). Tα drones της εταιρείας έχουν ήδη πραγματοποιήσει 20.000 εμπορικές πτήσεις σε 8 πόλεις σε ΗΠΑ, Ελβετία, Γερμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ ήδη χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ευπαθών αντικειμένων σε μονάδες υγείας στην Ελβετία, συμβάλλοντας και στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στα αστικά κέντρα. Υπολογίζεται επίσης πως θα εξυπηρετούν 100 προορισμούς στο Αμπου Ντάμπι πραγματοποιώντας 3 εκατομμύρια παραδόσεις ιατρικών προμηθειών στις μονάδες της πόλης.
Εκτός από το εξωτερικό, η Matternet αναμένεται να αναπτύξει στην Ελλάδα δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης για τη σχεδίαση των προϊόντων της, μέσα από τη σύσταση της θυγατρικής της στην Ελλάδα, της Matternet Europe. Η Matternet Europe θα είναι υπεύθυνη για το σύνολο των δραστηριοτήτων της στην Ευρώπη, θα στεγαστεί στο τεχνολογικό πάρκο «Λεύκιππος» του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και θα συνεργαστεί με την επιστημονική ομάδα του Media Networks Lab.
Στο μεταξύ, δεν αποκλείεται μακροπρόθεσμα να πετάξουν τα drones της Matternet και στους ελληνικούς ουρανούς, ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει ένα ώριμο νομοθετικό πλαίσιο, κάτι το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Την πρόθεση αυτή είχε γνωστοποιήσει ο κ. Ραπτόπουλος μιλώντας σε ένα από τα podcasts της Endeavor Greece, «Outliers». Ο ίδιος αποκάλυψε πως «κοίταζε» την ελληνική αγορά και πως το επόμενο όχημα της εταιρείας θα έχει αρκετή ευελιξία για να κινηθεί άνετα και μεταξύ των νησιών. Η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 2011, έχει «σηκώσει» μέχρι στιγμής, σύμφωνα και με στοιχεία από το Crunchbase, πάνω από 30 εκατ. δολ. από μεγάλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η Boeing, η Sony, η Mercedes-Benz αλλά και η Swiss Post. Σημειώνεται πως η Matternet συνεργάζεται με την αμερικανική εταιρεία ταχυμεταφορών UPS για τη μεταφορά φαρμάκων αλλά και δειγμάτων αίματος, καθώς και με τον ελβετικό οργανισμό ταχυδρομικών υπηρεσιών Swiss Post. Eπίσης, τα drones της έχουν χρησιμοποιηθεί από φορείς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), η UNICEF και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών στην Αφρική, στην Κεντρική Αμερική και στην Ασία.
Οσον αφορά το ταμείο «Φαιστός», περίπου 60 ημέρες μετά την ανακοίνωση της σύστασής του, αυτό έκανε το ντεμπούτο του στην επενδυτική αγορά μέσω της συγκεκριμένης επένδυσης. Το «Φαιστός» εκτιμάται ότι διαχειρίζεται συνολικά πάνω από 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 93 εκατ. ευρώ αποτελούν τμήμα των εσόδων από τον διαγωνισμό για τη διάθεση του φάσματος και την ανάπτυξη του 5G. Τα υπόλοιπα αφορούν ιδιωτικά κεφάλαια (Deutsche Telekom, family office Μ. Λάτση και family office Δ. Δασκαλόπουλου).
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.