Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Μεθ’ ορμής ακαθέκτου» το Πολεμικό Ναυτικό – Αντίστροφη μέτρηση για κορβέτες και εκσυγχρονισμό ΜΕΚΟ

Εντός Ιουνίου η εισήγηση του ΓΕΝ για τις κορβέτες - Ανακοινώνεται και ο «εκλεκτός» για την αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης ΥΔΡΑ - Τέλος...





Εντός Ιουνίου η εισήγηση του ΓΕΝ για τις κορβέτες - Ανακοινώνεται και ο «εκλεκτός» για την αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης ΥΔΡΑ - Τέλος του 2022 θα είναι έτοιμη η ΤΠΚ ΒΛΑΧΑΚΟΣ - Έρχονται το 2023 τα ελικόπτερα ROMEO και παίρνουν σειρά για αναβάθμιση τα υποβρύχια 214 κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, αλλά και τα ελικόπτερα Aegean Hawk

Βασίλης Σκουλαράκος

Αλήθεια, είναι δυνατόν να μην εκνευρίζονται στην Τουρκία από τις εικόνες που βλέπουν στην Ελλάδα; Είναι δυνατόν να μην προκαλείται ανησυχία στο τουρκικό καθεστώς βλέποντας τα πρώτα ελληνικά F-16 Viper να πραγματοποιούν τις πρώτες τους πτήσεις στον ελληνικό ουρανό; Είναι δυνατόν να μην προβληματίζονται βλέποντας την πρώτη ελληνική φρεγάτα Belh@rra να παίρνει «σάρκα και οστά»; Είναι δυνατόν να μην τρομάζουν βλέποντας πως η εξοπλιστική ενίσχυση της χώρας μας «τρέχει» και παράλληλα οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε εξαιρετική επιχειρησιακή κατάσταση, ενώ αυτοί παρακαλάνε ακόμη και για το πιο μικρό ανταλλακτικό;

Τους καταλαβαίνουμε απόλυτα… δεν δικαιολογούμε ωστόσο σε καμία περίπτωση τη στάση τους, τις κινήσεις πανικού, τις απειλές και τη χυδαία ρητορική τους. Ας είναι ψύχραιμοι γιατί τα «κουφέτα» από την Ελλάδα δεν έχουν τελειώσει και τις επόμενες μέρες θα γίνουν ανακοινώσεις που θα τους ταράξουν ακόμη περισσότερο.

Μετά τις δηλώσεις για είσοδο της χώρας μας στο πρόγραμμα των F-35, τις εικόνες κατασκευής της πρώτης ελληνικής Belh@rra και το βίντεο με τα πρώτα F-16 Viper στον ελληνικό ουρανό, η χώρα μας ετοιμάζεται να ανακοινώσει το επόμενο διάστημα και την απόφασή της για απόκτηση κορβετών, με τις συζητήσεις να είναι ήδη σε πολύ προχωρημένο επίπεδο.

Η «ναυμαχία» στη λεωφόρο Μεσογείων είναι στο τελικό της στάδιο, με τους μνηστήρες να έχουν ανοίξει σχεδόν πλήρως τα χαρτιά τους και με το ΓΕΝ να περιμένει πλέον μικρές βελτιώσεις στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί. Ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης εξετάζει με κάθε λεπτομέρεια όλα τα υποψήφια πλοία, τα οποία θα πρέπει να τονίσουμε πως καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού, πλην ενός βεβαίως που φαίνεται να μην απασχολεί καν ως πρόταση το ΓΕΝ.

Θυμίζουμε πως στο γραφείο του Αρχηγού ΓΕΝ υπάρχουν αυτή τη στιγμή 3+1 προτάσεις. Οι γαλλικές Gowind της Naval Group, εταιρεία που κατασκευάζει ήδη τις φρεγάτες Belh@rra, οι ιταλικές Doha της εταιρείας Fincantieri, αλλά και οι Ολλανδικές Sigma 10514 της Damen. Πρόταση έχουν καταθέσει και οι Βρετανοί με τις φρεγάτες Arrowhead, η οποία ωστόσο φαίνεται πως δεν ενδιαφέρει το Πολεμικό Ναυτικό.

Αν και το παρασκήνιο είναι έντονο, με πολλούς παράγοντες να επιχειρούν να εμπλακούν στην εξίσωση της απόκτησης κορβετών, στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού διαμηνύουν σαφώς πως η δική τους εισήγηση προς την πολιτική ηγεσία θα έχει ως μοναδικό κριτήριο τις επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού. «Το μόνο που κοιτάζουμε εμείς είναι οι ανάγκες του Στόλου και με βάση αυτό θα επιλέξουμε και το πλοίο που θα εξυπηρετήσει ιδανικότερα τις απαιτήσεις μας. Τα υπόλοιπα είναι ζητήματα δευτερευούσης σημασίας για το Πολεμικό Ναυτικό», ξεκαθαρίζουν με νόημα πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου».

Υπό αυτό το πρίσμα, σαφέστατα οι Γάλλοι με τις Gowind της Naval Group παραμένουν το μεγάλο φαβορί, με έμπειρα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού να επισημαίνουν το πόσο σημαντική είναι η ομοιοτυπία μεταξύ των μονάδων επιφανείας για έναν Στόλο, αλλά και πόσες ευκολίες δίνονται αναφορικά με τη συντήρησή τους, μιας και θα χρησιμοποιείται η ίδια τεχνογνωσία, τα ίδια συνεργεία, η ίδια επισκευαστική υποδομή και η ίδια εφοδιαστική αλυσίδα που θα χρησιμοποιούνται και για τις φρεγάτες Beh@rra.

Όσο για το πού θα κατασκευαστούν οι ελληνικές κορβέτες. Η Αθήνα έχει θέσει ως προϋπόθεση να κατασκευαστούν στην Ελλάδα, ωστόσο, η κατάσταση στα ελληνικά ναυπηγεία είναι ομιχλώδης αυτή τη στιγμή. Επομένως, μια λύση θα ήταν να συμφωνηθεί το πρώτο πλοίο να κατασκευαστεί στο εξωτερικό και τα υπόλοιπα στην Ελλάδα (σ.σ. τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά προβάλλονται ως ιδανικότερη λύση) ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού προς την πολιτική ηγεσία θα γίνει μέχρι το τέλος Ιουνίου, με τον κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο να ενημερώνει αμέσως τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρούν στην τελική απόφαση. Γνωρίζουν άλλωστε καλά, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, πως χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει, ενώ περιμένουν και άλλα εξοπλιστικά προγράμματα ή εκσυγχρονισμού που πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα. Επισημαίνουμε πως μέχρι τέλος του έτους το Πολεμικό Ναυτικό θα παραλάβει και την 7η πυραυλάκατο Super Vita με το όνομα ΒΛΑΧΑΚΟΣ, προς τιμή του ήρωα των Ιμίων, Παναγιώτη Βλαχάκου.

Θυμίζουμε τέλος πως τους πρώτους μήνες του 2023, αναμένονται στη χώρα μας και τα υπερσύγχρονα αμερικανικά ελικόπτερα πολλαπλών ρόλων, MH-60R – Romeo, με το ΓΕΝ να θέλει να τρέξουν και οι διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό των πάντα αξιόπιστων ελικοπτέρων Aegean Hawk, αλλά και των υποβρυχίων 214 κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ.

ΠΗΓΗ: newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.