Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Και αναβαθμισμένη έκδοση του ΑΡΧΥΤΑΣ υπό ανάπτυξη... «Στρατιωτικό» μοντέλο που θα καλύπτει επιχειρησιακές απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων

Από Σάββας Δ. Βλάσσης Σε νέα ενημέρωση για την πορεία του αναπτυξιακού προγράμματος ΑΡΧΥΤΑΣ, προέβη σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σ...



Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σε νέα ενημέρωση για την πορεία του αναπτυξιακού προγράμματος ΑΡΧΥΤΑΣ, προέβη σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Το πιο ενδιαφέρον από τα λεγόμενα του υπουργού, είναι ότι ταυτοχρόνως με το πρόγραμμα βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες ενός δευτέρου, “αναβαθμισμένου”, συνεπώς μεγαλυτέρων ικανοτήτων, UAV. Στο συγκεκριμένο, συνεργάζονται τρία υπουργία: το ΥΠΟΙΚ, το ΥΠΕΘΑ και το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Αυτά σημαίνουν ότι ενώ το προϊόν που θα προκύψει από το πρόγραμμα ΑΡΧΥΤΑΣ θα προορίζεται για πολιτικές εφαρμογές, όπως είχε ανακοινωθεί εξαρχής, υπάρχει ενδιαφέρον για ένα “στρατιωτικό” μοντέλο που θα καλύπτει επιχειρησιακές απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Πιθανότατα, η έκδοση αυτή θα προέρχεται από την βασική σχεδίαση και χαρακτηριστικα του ΑΡΧΥΤΑΣ. Ο υπουργός δεν διευκρίνισε πάντως εάν οι εργασίες αυτές καλύπτονται από τον προϋπολογισμό που έχει αποφασισθεί να αφιερωθεί για το πρόγραμμα ΑΡΧΥΤΑΣ, ή εάν έχει γίνει ή πρόκειται να γίνει νέα διάθεση κονδυλίων και τι ύψους.

«H διαδικασία υλοποίησης του Προγράμματος “Αρχύτας”, που έχει στόχο τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή αυτόνομου εναέριου οχήματος (drone) πολλαπλών χρήσεων, εκ μέρους του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, συμπλήρωσε το 3ο τρίμηνο.

Το έργο αποτελεί πρωτοβουλία και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Οικονομικών. Υλοποιείται, ως προς το ερευνητικό-σχεδιαστικό μέρος, με συνεργασία των Πανεπιστημίων Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο Θράκης, Θεσσαλίας, και της ΕΑΒ.

Η βιομηχανική παραγωγή αναλαμβάνεται από την ΕΑΒ.

Βάσει της, ανά τρίμηνο, αξιολόγησης των αρμοδίων, η υλοποίηση του προγράμματος εξελίσσεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Είναι σε εξέλιξη ο δομικός σχεδιασμός του συστήματος και, παράλληλα, η προμήθεια και ο έλεγχος συσκευών – υλικών για το προς παραγωγή σύστημα.

Κατά το 4ο τρίμηνο, μέχρι το τέλος Αυγούστου, θα συνεχιστούν οι προαναφερθείσες διαδικασίες.

Από αρχές Οκτωβρίου, θα ξεκινήσουν οι πειραματικές πτήσεις, αρχικά με λειτουργικό μοντέλο υπό κλίμακα, και η οργάνωση των ειδικών γραμμών βιομηχανικής παραγωγής στην ΕΑΒ.

Το έργο “Αρχύτας” προβλέπεται να ολοκληρωθεί, περί το τέλος του 2023 – πρώτο δίμηνο του 2024.

Ταυτόχρονα, προχωρούν οι προεργασίες για δεύτερο, αναβαθμισμένο σύστημα, με συνεργασία των Υπουργείων Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η Ελλάδα προχωρεί μπροστά, με αξιοποίηση όλων των δημιουργικών δυνάμεών της. Γίνεται όλο και πιο ισχυρή». https://doureios.com



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.