Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Σπουδαία ανακάλυψη στη Ρόδο: Βρέθηκαν απολιθωμένα δόντια ρινόκερου

Ακόμη δύο σπουδαίες ανακαλύψεις έφερε στο φως ο υπεύθυνος ερευνών στη Ρόδο για το Παλαιοντολογικό Μουσείο Αρχαγγέλου – Μουσείο Φυσικής Ιστο...









Ακόμη δύο σπουδαίες ανακαλύψεις έφερε στο φως ο υπεύθυνος ερευνών στη Ρόδο για το Παλαιοντολογικό Μουσείο Αρχαγγέλου – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, κ. Νίκος Γουδής, ο οποίος κατάφερε να εντοπίσει για πρώτη φορά απολιθωμένα δόντια ρινόκερου, όπως επίσης και τμήμα γνάθου νάνου ελέφαντα που έζησαν στο νησί πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Οι ανακαλύψεις του κ. Γουδή, φωτίζουν ακόμη περισσότερο πτυχές της φυσικής ιστορίας του νησιού παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για τα είδη που ενδημούσαν πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, dimokratiki.gr απολιθωμένα δόντια ρινόκερου του γένους Stephanorhinus sp που υπολογίζεται ότι έζησε πριν από περίπου 2,5 εκατομμύρια χρόνια, εντόπισε ο κ. Γουδής.

Πρόκειται για τα μοναδικά ευρήματα στο νησί που δείχνουν ότι ρινόκεροι αυτού του είδους έζησαν στη Ρόδο πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Τα είδη του Stephanorhinus ήταν το κυρίαρχο και συχνά μοναδικό είδος ρινόκερου σε μεγάλο μέρος της εύκρατης Ευρασίας, ειδικά στην Ευρώπη, για το μεγαλύτερο μέρος του Πλειστόκαινου. Δύο είδη Stephanorhinus – ο ρινόκερος του Merck (S. kirchbergensis) και ο ρινόκερος με στενή μύτη (S. hemitoechus) – παρέμειναν στην τελευταία παγετώδη περίοδο.

Τα ευρήματα εντοπίστηκαν από τον κ. Νίκο Γουδή στις 10 Απριλίου και όπως είπε ο ίδιος είναι εξαιρετικά σημαντικά καθώς πιστοποιούν για πρώτη φορά ότι ρινόκερος Stephanorhinus sp, έζησε στο νησί μας κατά την πλειο-πλειοστόκαινο περίοδο.


Βρέθηκε και γνάθος νάνου ελέφαντα πριν από μερικές εβδομάδες

Πριν από μερικές εβδομάδες ο κ. Ν. Γουδής εντόπισε ακόμη ένα σπουδαίο εύρημα. Πρόκειται για την κάτω αριστερή γνάθο μαστόδοντα του γένους anancus arvernersis-νάνου ελέφαντα.

Η σπουδαία ανακάλυψη έγινε τον Μάιο ωστόσο απαιτήθηκε αρκετός χρόνος, μελέτη και προσωπική εργασία, γι’ αυτό και μάλιστα στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση για την ανάσυρση της γνάθου.

Όπως εξήγησε ο κ. Νίκος Γουδής, απαιτήθηκε εκμαγείο γύψου, αφού προηγουμένως έγινε συντήρηση με εξειδικευμένα υλικά και συντηρητικά τα οποία ήρθαν από την Αθήνα.

Όπως λέει η επιχείρηση στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία καθώς το τμήμα της γνάθου ανασύρθηκε ολόκληρο, έπειτα από αρκετές ώρες εργασίας και μεγάλη προσοχή για να μην υποστεί φθορές κατά την εξέλιξη της διαδικασίας. Οι Anancus arvernensis έζησαν από τα 8,5 έως και το 1,5 εκατομμύρια χρόνια πριν, ωστόσο τα ιχνη τους εξαφανίστηκαν απότομα. Σήμερα υπάρχουν μόνο ως απολιθώματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.