Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Θα έρθει κάτω από την Κρήτη! Σχέδια Ερντογάν για παράταση τουρκικής παρουσίας σε Λιβύη - Εμμένει στην εφαρμογή του τουρκολιβυκου μνημονίου!

Από το πρωϊ έχουμε εστιάσει σε αυτό το ενδεχόμένο ( Δείτε ΕΔΩ ) και μάλιστα για ενέργειες από την τουρκική πλευρά εντός του επόμενου δεκαπεν...
Από το πρωϊ έχουμε εστιάσει σε αυτό το ενδεχόμένο (Δείτε ΕΔΩ) και μάλιστα για ενέργειες από την τουρκική πλευρά εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου και πριν την σύνοδο του ΝΑΤΟ!

Σε κινήσεις που διαταρράσουν τη γεωπολιτική σκακιέρα και δημιουργούν πεδία πόλωσης, προxωρά ο Τούρκος πρόεδρος, o οποίος αδιαφορώντας για τις συστάσεις της Δύσης για αποφυγή εξωτερικών παρεμβάσεων, προέταξε ψήφισμα ενώπιον του Κοινοβουλίου της χώρας του για επέκταση των τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη για τους επόμενους 18 μήνες.

Ο αριθμός των στρατευμάτων και ο χρόνος που αυτά θα κινηθούν στην περιοχή εξαρτάται από τα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τα τελευταία χρόνια εναντιώνεται στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Στην τελευταία πρόταση του Ερντογάν που στη διατύπωσή της θυμίζει πολύ εκείνες του 2020 και του 2021, επισημαίνονται - σύμφωνα με το δίκτυο Nordic Monitor - τα εξής: «ο αυτοαποκαλούμενος εθνικός στρατός της Λιβύης, που δεν έχει θέση βάσει της πολιτικής συμφωνίας της Λιβύης και είναι παράνομος τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, ξεκίνησε επιθέσεις για να αιχμαλωτίσει τη λιβυκή πρωτεύουσα, Τρίπολη, στις 4 Απριλίου του 2019, με σκοπό τη ρήξη της κυβέρνησης GNA».

«Οι επιθέσεις αυτές που στοχεύουν σε αμάχους δημιούργησαν γόνιμο έδαφος για το Ισλαμικό Κράτος (σε Ιράκ και Συρία), την Αλ Κάιντα και για άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, παράνομες ένοπλες ομάδες, παράνομα δίκτυα μετανάστευσης και εμπορίας ανθρώπων που απείλησαν την ενότητα και σταθερότητα της Λιβύης και ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση της χώρας ζήτησε στήριξη από την Τουρκία το 2019», προστίθεται, ακόμη, στο νέο ψήφισμα του Τούρκου προέδρου.


Υπογραμμίζεται, ακόμη, ότι η Τουρκία εξακολουθεί να παρέχει νουθεσίες και εκπαίδευση, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας με τη Λιβύη - που υπογράφηκε το 2019 - για την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία.

Προβληματίζει το γεγονός ότι στο ψήφισμα αναφέρεται πως δεν μπορεί να επιτευχθεί, ακόμη, μόνιμη κατάπαυση του πυρός ή να βρεθεί κοινή λύση μέσω διαλόγου ανάμεσα στις δύο πολιτικές δυνάμεις.

Στο κείμενο γίνεται ειδική αναφορά στις απειλές που τίθενται στην περιοχή. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται πως εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις «ενάντια στη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, τα συμφέροντα της Τουρκίας στη Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική θα επηρεαστούν».


Το δίκτυο Nordic Monitor υπενθυμίζει, ακόμη, το ρεσιτάλ προκλητικότητας από την Τουρκία προς την Ελλάδα, γράφοντας ότι την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν υποστήριξε πως η Ελλάδα στρατικοποίησε νησιά στο Αιγαίο, παραβλέποντας διεθνείς συμφωνίες, λέγοντας πως η Τουρκία μπορεί να απαντήσει.

Στο δημοσίευμα του μέσου ενημέρωσης επισημαίνεται, δε, πως οι «κορώνες» από πλευράς Ερντογάν παρατηρούνται ενόψει εκλογών, περίοδος κατά την οποία επιχειρείται εκμετάλλευση καταστάσεων και προσπάθεια δημιουργίας νεου κύματος εθνικισμού στη χώρα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.