Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ασφαλής χώρα η Ελλάδα από επιθέσεις καρχαριών - Ελάχιστος ο κίνδυνος στις ελληνικές ακτές

Τα καρχαριοειδή, τα οποία υπάρχουν στις ελληνικές θάλασσες, η τελευταία εκτίμηση αναφέρει 63 διαφορετικά είδη με πάνω από το ένα τρίτο αυτώ...









Τα καρχαριοειδή, τα οποία υπάρχουν στις ελληνικές θάλασσες, η τελευταία εκτίμηση αναφέρει 63 διαφορετικά είδη με πάνω από το ένα τρίτο αυτών να είναι απειλούμενα είδη, ζουν σε βαθιά νερά και αποφεύγουν τον άνθρωπο

Αν καθώς κολυμπάτε σας έρθουν στο νού εικόνες από τη ταινία «Τα σαγόνια του καρχαρία», αποβάλλετε τις αμέσως. «Ο κίνδυνος επίθεσης καρχαρία στις ελληνικές ακτές είναι πολύ μικρός», τονίζει η υδροβιολόγος και διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου Θαλασσίων Ερευνών «Αρχιπέλαγος» Αναστασία Μήλιου, με αφορμή την εμφάνιση στα ρηχά καρχαριών σε διάφορες περιοχές της χώρας, το τελευταίο διάστημα.

«Στις ελληνικές θάλασσες ο πιο μικρός κίνδυνος είναι η επίθεση από καρχαρία ιδίως τώρα που ξεκινά η τουριστική περίοδος και η κάθοδος χιλιάδων σκαφών,ταχύπλοων, jet ski και χειριστές που δεν κατανοούν την θάλασσα και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια όλων μας επισημαίνει μιλώντας στον Αθήνα 9.84, η κα Αναστασία Μήλιου. «Αντιθέτως τα καρχαριοειδή, τα οποία υπάρχουν στις ελληνικές θάλασσες, η τελευταία εκτίμηση αναφέρει 63 διαφορετικά είδη με πάνω από το ένα τρίτο αυτών να είναι απειλούμενα είδη, ζουν σε βαθιά νερά και αποφεύγουν τον άνθρωπο. Κάποιες φορές έχει παρατηρηθεί να βγαίνουν καρχαρίες στα ρηχά νερά κυνηγώντας το θήραμά τους ωστόσο είναι σίγουρο, ότι θα αποφύγουν την επαφή με τον άνθρωπο».

«Είναι καιρός, πλέον, με τόσα μέσα ενημέρωσης να μάθουμε για αυτά τα ζώα και να αποβάλλουμε το μύθο του καρχαρία -τέρατος και την ταινία «τα σαγόνια του καρχαρία» από το υποσυνείδητό μας και να συνειδητοποιήσουμε ότι οι καρχαρίες είναι είδη με μεγάλη οικολογική σημασία για τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Ως κορυφαίοι θηρευτές στην τροφική αλυσίδα, διατηρούν τη βιοποικιλότητα και την αφθονία των ειδών. Δεν αποτελεί ο άνθρωπος μέρος της τροφής τους. Αυτά κινδυνεύουν από τον άνθρωπο και όχι εμείς από αυτά» τονίζει η κα Μήλιου. «Τα ατυχήματα στην Ελλάδα από καρχαρίες είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού τα τελευταία εκατό χρόνια».

«Από τα πιο σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, που αντιμετωπίζουν είναι η υπεραλίευση προσθέτει η κα Μήλιου. Το 2014 η εκούσια και ακούσια αλίευση καρχαριών ανήλθε σε 810.000 τόνους. Τα πιο κοινά είδη καρχαριών που αλιεύονται στη Μεσόγειο είναι: σκυλόψαρο (catshark), κεντρόνι (Gulper shark), γκρίζος καρχαρίας (Bluntnose Sixgill shark), γαλάζιος καρχαρίας (Blue shark), ίσσουρος καρχαρίας (Shortfin Mako shark) και αλεπόψαρο (Thresher shark). Συνήθως στην αγορά πωλούνται τεμαχισμένα ως γαλέοι, γεγονός που δυσκολεύει τον έλεγχο αν το είδος είναι προστατευόμενο ή όχι».

Η αργή ανάπτυξη, η καθυστερημένη ωρίμανση, η μεγάλης διάρκειας εγκυμοσύνη και οι μικρές γέννες κατατάσσουν τους καρχαρίες μεταξύ των πιο βιολογικά τρωτών ζώων στον κόσμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.