Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Jerusalem Post: Η Τουρκία θέλει νέα εθνοκάθαρση στη Συρία – Όπως με τους Αρμένιους και τους Πόντιους

Η Άγκυρα ορκίζεται να αναλάβει μια λωρίδα συνοριακής εποχής. Προηγούμενες εισβολές ανάγκασαν τους Κούρδους και άλλες μειονότητες να φύγουν....









Η Άγκυρα ορκίζεται να αναλάβει μια λωρίδα συνοριακής εποχής. Προηγούμενες εισβολές ανάγκασαν τους Κούρδους και άλλες μειονότητες να φύγουν. Η Τουρκία θέλει να επανεγκαταστήσει τα σύνορα με τους Σύρους Άραβες πρόσφυγες.

Η ανάλυση του SETH J. FRANTZMAN στην Jerusalem Post

Η Τουρκία έχει απειλήσει μια νέα εισβολή στη Συρία παρόμοια με την εισβολή της τον Οκτώβριο του 2019 και την εισβολή του Ιανουαρίου 2018, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ευρεία εθνοκάθαρση των Κούρδων, των Γιαζίντι και άλλων μειονοτήτων.

Σε σχόλια αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα σχεδιάζει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε δημογραφική αλλαγή, καθώς η Άγκυρα έχει δεσμευτεί να επιστρέψει τους Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι είναι κυρίως Άραβες, στην «ασφαλή ζώνη» που θέλει να δημιουργήσει.

Στο παρελθόν, οι εισβολές της Άγκυρας οδήγησαν τους Κούρδους και άλλες μειονότητες να διώκονται και να αναγκάζονται να τραπούν σε φυγή και εξτρεμιστικές ομάδες επικράτησαν σε περιοχές υπό τη διαχείριση της Άγκυρας.

Το ακροδεξιό καθεστώς της Άγκυρας, το οποίο αναμειγνύει τον ακραίο εθνικισμό και τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό που έχει τις ρίζες του στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, έχει ορκιστεί να δημιουργήσει μια «ασφαλή ζώνη» κατά μήκος των συνόρων.

Αυτή είναι παρόμοια με την «ασφαλή ζώνη» που δημιούργησε τον Οκτώβριο του 2019, όταν προκάλεσε φυγή 200.000 ανθρώπων και εισέβαλε στην ανατολική Συρία.

Εκείνη την εποχή, η Άγκυρα είχε στενές σχέσεις με την κυβέρνηση Τραμπ και πήρε το πράσινο φως στον Λευκό Οίκο για να εισβάλει και να επιτεθεί στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, μια ομάδα που υποστήριζαν οι ΗΠΑ.

Σε μια παράξενη σειρά γεγονότων, οι ΗΠΑ βρέθηκαν να ανοίγουν την πόρτα στη «σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ» την Τουρκία για να επιτεθούν στους ίδιους τους ανθρώπους που οι ΗΠΑ εκπαίδευαν επίσης για να πολεμήσουν το ISIS.

Ο Λευκός Οίκος ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία θα πολεμήσει το ISIS και ότι οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν τη Συρία.

Λόγω των αντιδράσεων τόσο μέσα στην κυβέρνηση όσο και στο Κογκρέσο η κυβέρνηση Τραμπ αντέστρεψε την πορεία της.

Όμως η ζημιά έγινε, μια συνοριακή περιοχή είχε καταστραφεί και βασικοί άμαχοι, όπως η Hevrin Khalaf, μια νεαρή γυναίκα πολιτική ηγέτης, κυνηγήθηκαν και δολοφονήθηκαν από εξτρεμιστές που υποστηρίζονται από την Άγκυρα.

Η Άγκυρα αναφέρεται στους ανθρώπους στη Συρία ως «τρομοκράτες», έναν όρο που χρησιμοποιεί η Άγκυρα για κάθε επικριτή ή αντιπολίτευση του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Αυτό περιλαμβάνει συνήθως δημοσιογράφους, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών, ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, νέους, διανοούμενους, δάσκαλους, φοιτητές, καλλιτέχνες, Κούρδους, Γιαζίντι, χριστιανικές μειονότητες και άλλους.

Για παράδειγμα, στο Αφρίν, μια κουρδική περιοχή στην οποία εισέβαλε η Τουρκία στη Συρία τον Ιανουάριο του 2018, περίπου 160.000 Κούρδοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους.

Οι ναοί των Γιαζίντι καταστράφηκαν, τα νεκροταφεία βεβηλώθηκαν και η περιοχή μετατράπηκε στη συνέχεια σε στέγαση εξτρεμιστών που έστειλε η Άγκυρα στη Συρία.

Οι εξτρεμιστικές ομάδες, ορισμένες συνδέονται με πρώην ομάδες ανταρτών της Συρίας, απαγάγουν γυναίκες και κατηγορούνται από τις ΗΠΑ, τον ΟΗΕ και άλλους για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μία από αυτές τις ομάδες έχει ακόμη και κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Αυτό σημαίνει ότι η Άγκυρα, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι «σύμμαχος του ΝΑΤΟ» υποστηρίζει εξτρεμιστές και ομάδες που συνδέονται με τρομοκράτες, ενώ η ίδια η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι «πολεμάει τους τρομοκράτες».

Η Άγκυρα έχει επίσης φιλοξενήσει ηγέτες τρομοκρατών της Χαμάς.

Τώρα, καθώς το κυβερνών κόμμα της Άγκυρας αντιμετωπίζει εκλογές το επόμενο έτος, φαίνεται να ανοίγει το δρόμο για περισσότερο χάος στη Συρία.
Τουρκική εισβολή και εθνοκάθαρση

Η Συρία είναι ήδη φτωχή και οι άνθρωποι αναρρώνουν από τα εγκλήματα του ISIS.

Στόχος της Άγκυρας είναι να αποσταθεροποιήσει τις περιοχές που απελευθερώθηκαν από τον έλεγχο του ISIS και να απομακρύνει τις μειονότητες από τα σύνορα.

Αυτή η ιστορική εθνοκάθαρση είναι παρόμοια με αυτό που έγινε στην Τουρκία μετά το 1915 κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας των Αρμενίων και τις επακόλουθες γενοκτονίες και σφαγές χριστιανικών κοινοτήτων σε αυτό που έγινε Τουρκία τη δεκαετία του 1920.

Η Άγκυρα το έχει ξανακάνει αυτό στην Κύπρο, όταν εισέβαλε στη δεκαετία του 1970 και έδιωξε τους Έλληνες από τη βόρεια Κύπρο.

Η εθνοκάθαρση του Αφρίν και του Σερέ Κανίγια και άλλων περιοχών κατά μήκος των συνόρων το 2018 και το 2019 άλλαξε τα ιστορικά πρότυπα εποικισμών, απομακρύνοντας τις αυτόχθονες μειονότητες.

Αυτό είναι παρόμοιο με αυτό που συνέβη στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990, εκτός από το ότι η Άγκυρα χρησιμοποίησε τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ για να ισχυριστεί ότι χρειάζεται «ασφάλεια» αφαιρώντας μειονότητες.

Η Άγκυρα υποστηρίζει επίσης εξτρεμιστικές ομάδες που βομβαρδίζουν συχνά το Τελ Ταμρ και τις περιοχές της χριστιανικής μειονότητας στην ανατολική Συρία.

Η Άγκυρα πραγματοποιεί επίσης βομβαρδισμούς στο Σιντζάρ στο Ιράκ, μια περιοχή στην οποία ζουν οι επιζήσαντες της γενοκτονίας των Γιαζίντι.

Η Άγκυρα έχει επίσης βομβαρδίσει χριστιανικά χωριά στο βόρειο Ιράκ, ισχυριζόμενη ότι «πολεμάει τρομοκράτες».

Παραδόξως, ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» της Άγκυρας φαίνεται να στοχεύει πάντα μειονότητες στη Μέση Ανατολή.
Τουρκία και ΝΑΤΟ

Η απειλή μιας νέας εισβολής έρχεται καθώς η Άγκυρα προσπαθεί να αποτρέψει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Αυτές οι δύο δημοκρατικές χώρες έχουν απειληθεί τώρα από την αυταρχική κυβέρνηση της Άγκυρας ότι πρέπει να εκδιώξουν τους αντιφρονούντες και να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις της Άγκυρας, διαφορετικά δεν μπορούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Αυτή η περίεργη τροπή των γεγονότων σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ πλέον περιστρέφεται γύρω από ό,τι θέλει η Άγκυρα.

Το ΝΑΤΟ, μια αμυντική συμμαχία, έχει εμπλακεί στις εισβολές και τις καταχρήσεις της Άγκυρας στη Συρία.

«Σύντομα θα κάνουμε νέα βήματα σχετικά με τα ημιτελή τμήματα του έργου που ξεκινήσαμε στην ασφαλή ζώνη βάθους 30 χιλιομέτρων που δημιουργήσαμε κατά μήκος των νότιων συνόρων μας», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Οι απειλές της Άγκυρας έρχονται στον απόηχο της επίθεσης της Τουρκίας στον Έλληνα πρωθυπουργό και επίσης στις ΗΠΑ για την ελάφρυνση των αμερικανικών κυρώσεων στην ανατολική Συρία.

Σαφώς, η Άγκυρα μετατοπίζει τώρα τις πολιτικές από την προσπάθεια συμφιλίωσης με την Ελλάδα, στην προώθηση νέων απειλών.

Το 2019 και το 2020 η Τουρκία απείλησε και την Ελλάδα.

Συνέχισε αυτή την πολιτική μέχρι να εκλεγεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και στη συνέχεια η Άγκυρα άλλαξε πορεία.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας έχει εκπροσώπους πίεσης στην Ουάσιγκτον, συμπεριλαμβανομένης της επιρροής σε πολλά σημαντικά κέντρα σκέψης, που επιδίωκαν επιρροή στην κυβέρνηση Τραμπ.

Εκείνες τις μέρες, το λόμπι της Άγκυρας ισχυριζόταν ότι η Τουρκία ήταν σύμμαχος εναντίον της Ρωσίας και του Ιράν, ακόμη και όταν η Άγκυρα αγόρασε το ρωσικό σύστημα S-400 και συνεργαζόταν με το Ιράν.

Τώρα, η Τουρκία βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, καθώς η Άγκυρα φαίνεται να συνεργάζεται με τη Ρωσία και επίσης την Ουκρανία.

Η Τουρκία πούλησε drones στην Ουκρανία αλλά αγοράζει τους S-400.

Η Τουρκία θέλει επίσης να αποκτήσει περισσότερα πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, αλλά είναι θυμωμένη που ορισμένες χώρες έχουν επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για τις καταχρήσεις στη Συρία.

Η Άγκυρα μεταπήδησε το 2021 για να δοκιμάσει τη συμφιλίωση, πρώτα με την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και με το Ισραήλ, ελπίζοντας να κάνει νέους φίλους στην Ουάσιγκτον μέσω αυτών των νέων πολιτικών.

Για παράδειγμα, η Άγκυρα έχει κινητοποιήσει την πρεσβεία της στις ΗΠΑ για να συνεργαστεί με φιλο-ισραηλινές φωνές και ελπίζει ότι μέσω της συνεργασίας με το Ισραήλ μπορεί να αποκτήσει νέα εισβολή.

Για το σκοπό αυτό, η Άγκυρα κάλεσε τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ για μια επίσκεψη νωρίτερα αυτό το έτος και έχει ενημερώσει το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής του υπουργού Εξωτερικών της στο Ισραήλ αυτή την εβδομάδα.

Το ερώτημα που παραμένει είναι αν η Άγκυρα θα προσπαθήσει να ανταλλάξει τη Φινλανδία και τη Σουηδία που εισέρχονται στο ΝΑΤΟ με μια άλλη λευκή επιταγή από το ΝΑΤΟ για την «ασφάλειά» της, που σημαίνει μια νέα εισβολή.

Η Άγκυρα, όπως και η Ρωσία, τείνει να ισχυρίζεται ότι για «ασφάλεια» πρέπει να εισβάλει σε άλλες χώρες και να κάνει τους ανθρώπους να φύγουν.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε αυτή τη δικαιολογία για να εισβάλει στην Ουκρανία.

Δεν είναι σαφές εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν θα σταθεί απέναντι στις απειλές της Άγκυρας.

Πέρυσι, η Άγκυρα υποσχέθηκε επίσης μια νέα εισβολή αλλά υπαναχώρησε τον Νοέμβριο του 2021.

Θα υποχωρήσει ξανά; Δεν είναι σαφές, αλλά η Άγκυρα έχει ορκιστεί να εκδιώξει εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες και φαίνεται ότι η Άγκυρα πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει δύο στόχους ταυτόχρονα:

Απομάκρυνση Σύριων προσφύγων και καταστροφή περιοχών της Συρίας που ελέγχονται από τους Κούρδους, ενισχύοντας τον λαϊκισμό στο εσωτερικό ενώ βλάπτουν τους αντιπάλους στο εξωτερικό.

Η Τουρκία θα μπορούσε επίσης να προσπαθήσει να βλάψει τις νέες πρωτοβουλίες των ΗΠΑ στην ανατολική Συρία και να το χρησιμοποιήσει για να εκβιάσει ταυτόχρονα το ΝΑΤΟ.

Δεν είναι σαφές εάν η Άγκυρα μπορεί πραγματικά να τα κάνει όλα αυτά, αλλά πιθανότατα θα προσπαθήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.